Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih
Jelenleg is zajlik a Nébih Szupermenta termékteszt programjának zabkása tesztje. A termékkör komplex elemzése során a szakemberek első lépésként a legfontosabb élelmiszerbiztonsági kritériumokat ellenőrzik. Ezek egyike a mikotoxin tartalom mérése. Két terméknél felmerült a gyanú, hogy a felhasznált alapanyagok DON mikotoxin tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket. A hivatal ellenőrei az érintett gyártóknál mintát vettek – többek között – a gluténmentes zabpehely, zabtöret és zabliszt alapanyagokból. A Nébih Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában több tételben is határérték feletti DON mikotoxint mutattak ki. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte az érintett alapanyagok és az azokból készült termékek forgalomból való kivonását és fogyasztóktól való visszahívását.
A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar (egy budakeszi és egy dunabogdányi) cég. A jelenlegi információk alapján tőlük egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók az ellenőrzés után felfüggesztették azok felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonása és visszahívása érdekében.
Az érintett cégek adatai, és a jogsértések részletes leírása elérhető a jogsértés listán.
A forgalomból kivont és fogyasztóktól visszahívott termékek listája az alábbi linkeken érhető el:
https://hunorganic.com/hirek-ujdonsagok/termekvisszahivas-zabpehely-zabkasa-20181129/
http://www.szafi-products.com/
A Nébih a RASFF gyorsriasztási rendszerre is feltöltötte az információkat, hogy az esetlegesen érintett többi tagország is meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó cégek ellen az eljárás folyamatban van, a vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthatnak.
A mikotoxinokról
Az Európai Unió által végzett tudományos vizsgálatok szerint a mikotoxinok közül a fuzáriumtoxinok igen elterjedtek az élelmiszerláncban. A fuzáriózis a gabonafélék egyik legsúlyosabb betegsége. A fuzáriumtoxinok jelentős része már a szántóföldön termelődhet (ilyen pl. a DON, azaz a deoxinivalenol toxin) .
Az egyes penészgomba fajok más-más körülmények között hajlamosak ilyen méreganyagok termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, a szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak.
További információk az élelmiszerláncban előforduló mikotoxinok jelentőségéről ezen cikkünkbenolvashatóak.
portal.nebih.gov.hu