Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih

2018. december 06. 08:13
Határérték feletti DON mikotoxin tartalom miatt gluténmentes zab alapanyagok és termékek forgalomból való kivonását rendelte el azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szennyezett zabpehely, zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket a fogyasztóktól is vissza kell hívnia az érintett gyártóknak. A toxinos alapanyag egy angliai vállalkozástól érkezett hazánkba, így a Nébih az esetről a tagországokat is értesítette.

Jelenleg is zajlik a Nébih Szupermenta termékteszt programjának zabkása tesztje. A termékkör komplex elemzése során a szakemberek első lépésként a legfontosabb élelmiszerbiztonsági kritériumokat ellenőrzik. Ezek egyike a mikotoxin tartalom mérése. Két terméknél felmerült a gyanú, hogy a felhasznált alapanyagok DON mikotoxin tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket. A hivatal ellenőrei az érintett gyártóknál mintát vettek – többek között – a gluténmentes zabpehely, zabtöret és zabliszt alapanyagokból. A Nébih Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában több tételben is határérték feletti DON mikotoxint mutattak ki. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte az érintett alapanyagok és az azokból készült termékek forgalomból való kivonását és fogyasztóktól való visszahívását.

A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar (egy budakeszi és egy dunabogdányi) cég. A jelenlegi információk alapján tőlük egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók az ellenőrzés után felfüggesztették azok felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonása és visszahívása érdekében.

Az érintett cégek adatai, és a jogsértések részletes leírása elérhető a jogsértés listán.

forgalomból kivont és fogyasztóktól visszahívott termékek listája az alábbi linkeken érhető el: 
https://hunorganic.com/hirek-ujdonsagok/termekvisszahivas-zabpehely-zabkasa-20181129/ 
http://www.szafi-products.com/

A Nébih a RASFF gyorsriasztási rendszerre is feltöltötte az információkat, hogy az esetlegesen érintett többi tagország is meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó cégek ellen az eljárás folyamatban van, a vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthatnak.

A mikotoxinokról

Az Európai Unió által végzett tudományos vizsgálatok szerint a mikotoxinok közül a fuzáriumtoxinok igen elterjedtek az élelmiszerláncban. A fuzáriózis a gabonafélék egyik legsúlyosabb betegsége. A fuzáriumtoxinok jelentős része már a szántóföldön termelődhet (ilyen pl. a DON, azaz a deoxinivalenol toxin)     .

Az egyes penészgomba fajok más-más körülmények között hajlamosak ilyen méreganyagok termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, a szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak.

További információk az élelmiszerláncban előforduló mikotoxinok jelentőségéről ezen cikkünkbenolvashatóak.

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Hol úsztuk meg a legolcsóbban az őszi nagybevásárlást?

2019. október 08. 08:31
Áremeléssel indították az őszt a hazai hipermarketek: mind az előző hónaphoz képest, mind éves szinten is drágulást tapasztaltunk az októberi Árkosár-felmérésünkben. Ugyan szeptemberhez képest csak néhány forinttal került többe, de most is 20 ezer forintot jelentett egy átlagos családi bevásárlás. Vaskos áremelkedés volt a gyümölcsosztályon. Hol és mennyiért adják a sütnivaló tököt? Mennyiből jön ki egy hiperolcsó borozás? Megnéztük.

Génmódosítás helyett genetikai sokféleséget!- Mindannyiunk érdeke a növénytermesztés sokszínűsége

2019. május 23. 08:30
Elfeledett paradicsom tájfajták és újra felfedezett ősgabonák elterjedését segíti kutatásaival az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet