Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

2021. január 18. 09:28
Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.
Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

A 2050-ig terjedő időszakot vizsgálva a tanulmány felvázolja, hogyan alakítható fenntarthatóbbá a környezetünk három fő tényezőre összpontosítva: az  étrend és  a táplálkozás javítása, az élelmiszer-rendszerek körkörösségének kialakítása és az elveszett biológiai sokféleség helyreállítása.

A kutatás célja, hogy bemutassa: a tudomány és az innováció miként segítheti a társadalmi és gazdasági fejlődést, valamint Európa felépülését a COVID-19 járványból. Konkrét tanácsokkal szolgál a döntéshozók számára, amelyek segítséget nyújthatnak a stratégiai tervezés során, így jelentősen támogathatják a társadalmi fejlődést.

Az 5. SCAR Foresight tanulmány „Resilience and transformation” címen elérhető az alábbi linken: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/research_and_innovation/research_by_area/documents/ec_rtd_resilience-and-transformation.pdf

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ma is élő hagyományos étel a ceglédi laska

2019. június 11. 12:15
Tavaly év végén nyerte el a ceglédi laska a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet az Agrárminisztériumtól. A helyiek tudása, tapasztalata, átörökített szokása jelenik meg ebben az egytálételben, amely a hagyományos, tájjellegű ételek között is megkülönbözteti a ceglédiek hírességét – köszöntötte Feldman Zsolt a XII. Ceglédi Laskafesztiválra kilátogató érdeklődőket és a főzőverseny résztvevőit.
 

Július 31-ig lehet jelentkezni az OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára

2019. július 15. 08:56
Az élelmiszerpazarlásukat eredményesen csökkentő megoldásokkal, praktikákkal pályázhatnak a 79. alkalommal, a Hungexpón 2019. szeptember 26-29. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára” 2019. július 31-ig lehet beadni a jelentkezéseket, két alkategóriára: idén az élelmiszer-előállításban és az élelmiszerkereskedelem területén is díjazzák az élelmiszerpazarlás csökkentésére törekvőket.