Az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata

2019. október 10. 08:19
Az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelyben 4500 vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát és megélhetést - jelentette ki az Agrárminisztérium miniszterhelyettese szerdán a Békés megyei Csabacsűdön, mielőtt átadta a Szarvasi Agrár Zrt. tejfeldolgozó-üzemét.
 

Farkas Sándor elmondta: a teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő. Az ágazat beruházásainak 10 százaléka a tejiparhoz kapcsolódik. Az államtitkár szerint a nemzetközi tejpiac stabil, nincs túltermelés, a tej felvásárlási ára magas. Az előrejelzések szerint ez a trend marad a jövőben is, köszönhetően a folyamatosan növekvő kínai keresletnek, és a fejlődő világ növekvő népességének - tette hozzá.

A miniszterhelyettes leszögezte: az ágazat a támogatások nélkül nem lenne nyereséges, ezért a jövedelmezőség szempontjából fontos szerepük van a hazai és uniós forrásoknak. "2018-ban a tejtermelők közvetlenül mintegy 50 milliárd forint agrártámogatásban részesültek, amely összeg kiegészülhetett a növénytermesztéshez kapcsolódó támogatásokkal". A Szarvasi Agrár Zrt. új tejüzeme létrehozására mintegy 442 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Vidékfejlesztési Program által meghirdetett két pályázaton – ismertette.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Farkas Sándor szólt az állattenyésztés helyzetéről is, kiemelte: az állattenyésztés kibocsátása 2018-ban elérte a 943 milliárd forintot. A szarvasmarha ágazat kibocsátása változatlan áron közel 6 százalékkal emelkedett, a tejtermelés kibocsátása pedig szintén változatlan áron számolva 19 százalékkal bővült az előző évhez képest. A szarvasmarhák száma az idén júniusra elérte a 893 ezret, ez 187 ezer egyeddel több 2010-hez képest. A tehénállomány 405 ezer darab, amelyből a tejhasznú állomány 208 ezer - ismertette.

Szitó Imre, a teljes egészében magyar tulajdonban álló Szarvasi Agrár Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az új üzem megépítésére összesen 1,1 milliárd forintot fordítottak, a támogatás feletti rész 10 százalékát saját forrásból, a többit pedig banki hitelből finanszírozták. Az olasz technológiával felépült üzemben magyar ízesítéssel, olasz recept alapján fognak tehén- és juhtejből sajtokat előállítani. Az üzem 2020-2021-ra már teljes kapacitással fog működni, ezt követően évente 7,5 millió kilogramm sajt előállítását tervezik. Termékeiket a hazai mellett olasz és közel-keleti piacokra tervezik exportálni.
Az alapanyagot a zrt. mintegy 800 darabos saját tejelő tehénállománya biztosítja, az állatok takarmányellátását a társaság GMO-mentesen biztosítja.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A zrt. egyébként 2250 hektáron gazdálkodik, alapvetően gabonaféléket termelnek. A tavalyi árbevételük elérte az 1,5 milliárd forintot 125 millió forintos nyereség mellett. Az idei évre 1,6 milliárd forint árbevételt terveznek, a nyereség 85 millió forint körül fog alakulni a tejipari beruházás finanszírozása miatt. A társaságnál 90-en dolgoznak, az új üzemben kezdetben 6, a későbbiekben pedig 12 embernek biztosítanak munkát.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Féléves csúcson a világpiaci élelmiszerárak

2020. december 04. 08:29
Hatodik hónapja tartó folyamatos emelkedést követően novemberben hatéves csúcsra nőttek a világpiaci élelmiszerárak, ez elsősorban a növényi olajok drágulására vezethető vissza – írja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete(FAO).

Lábatlan tyúk, oldalborda: a vidék ízei, csak neked! Melyik a kedvenced? Szavazz!

2020. július 08. 08:44
A vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató tartalommal jelentkezik augusztustól a HelloVidék. Döntsd el Te, mi legyen az új rovat neve! Cikkünk végén SZAVAZÁS!