Tudtad, hogy az árpa a koleszterint és a vércukorszintet is csökkenti?

2024. október 07. 14:48
De még sok más értékes tulajdonsága miatt is érdemes beillesztened az étrendedbe.
 
 
Tudtad, hogy az árpa a koleszterint és a vércukorszintet is csökkenti?

Az árpát már ősidők óta használják különféle egészségügyi problémák kezelésére. Az árpával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hatékonyan képes csökkenteni a magas vércukorszintet, a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, továbbá olyan emésztési panaszok esetén is segíthet, mint hasmenés, gyulladásos bélbetegség vagy gyomorfájdalom. Az árpa elsősorban oldhatatlan rostokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják a belek mozgását, és megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

 

Az árpa gazdag kollagénben is, amely segít fenntartani a bőr rugalmasságát. Tartalmaz szelént is, amely a bőrsejtek számára jelent védelmet az oxidatív stresszel szemben. A szelén jó anyagcserét is biztosít, és az E-vitaminnal együtt nagyon sokat tesz az oxidatív stressz csökkentése érdekében. A bőr és a haj egészségét pedig az olyan tápanyagok is biztosítják, mint a C-vitamin, B-vitaminok és a vas.
 
Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív egészségéhez a koleszterinszint-értékek és a trigliceridértékek csökkentésével. Olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint például niacin, tiamin, szelén, réz és magnézium, amelyek együttesen csökkentik az LDL-koleszterin-szintet, a magas vérnyomást, azaz azon kockázati tényezőket, amelyek felelőssé tehetők a szívbetegségek kialakulásáért.
 
Ezek a tápanyagok segítenek az érelmeszesedés megelőzésében is, illetve a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentésében. Az árpa tisztán tartja az ereket, fokozza a vér áramlását, és csökkenti a szervezetben a gyulladásokat.
 
Az árpa antioxidáns fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a szervezetben a gyulladást és ezzel a szívbetegség kockázati tényezőit is. Az antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök káros hatását a testre; beillesztésük az étrendbe elengedhetetlen a gyulladás minimalizálásához és a sejtek oxidatív károsodástól való védelméhez.
 
Az árpa nagy mennyiségben tartalmaz rezet is, amely jót tesz az idegrendszernek, az anyagcserének, és aktívan részt vesz a vörösvértest-termelésben.
 
Forrás: gyogyszernelkul.com
 
 

Kapcsolódó cikkek

A növényi alapú helyettesítő termékek szigorúbb szabályozását sürgeti az agrárkamara

2023. július 19. 13:20
Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknek elnevezésükben jelentősen különbözniük kell az állati eredetűekétől. Leírásukban, reklámjaikban pedig nem utalhatnak arra a valótlanságra, hogy tápanyagtartalmuk azonos lenne az állati eredetű termékekével.

Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez

2024. augusztus 09. 13:09
Fogyást támogató, szívvédő és ízletes: ezért kapjon helyet a sóska az étrendedben.
 
A sóska rostokban, magnéziumban, vasban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, és remek immunerősítő, magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás. Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav.