Új, környezetbarát készítmény lehet a méhek megmentője

2023. október 20. 17:52
A szer bioméhészetekben is alkalmazható.
 
Újabb sikeres kutatás-fejlesztési projektjét zárta az Enviroinvest Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt. Legújabb projektjük során a mézelő méhek bakteriális megbetegedése, a nyúlós költésrothadás ellen fejlesztettek egy környezetbarát készítményt – írja a pecsma.hu.
Új, környezetbarát készítmény lehet a méhek megmentője
A kórt egy baktérium okozza, amely hazánkban karanténkórokozó, a fertőzött kaptárok kötelező felégetése pedig súlyos anyagi károkat okoz a méhészeknek. A most létrehozott komplex baktériumellenes készítmény két hatóanyagot, bakteriofágokat és enzimeket tartalmaz, és a bioméhészetekben is alkalmazható. A bakteriofágok olyan vírusok, melyek kizárólag az adott baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, tehát csupán minimális beavatkozást jelentenek a környezetben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ne nyúljunk az őzgidákhoz!

2024. április 17. 15:02
A kirándulók többsége a legrosszabbra gondol, ha elárvultnak tűnő őzgidát talál. Nem kell megmenteni őket, legfeljebb gyönyörködni a látványukban.

Nem szedik le a málnát

2023. szeptember 12. 16:17
Az EastFruit elemzői szerint tovább folytatódnak a kedvezőtlen tendenciák az ukrán málnapiacon, és már közepes méretű gazdaságok is döntöttek úgy, hogy nem szedik le a bogyókat.