Új korszak a láthatáron?! Érkeznek a hidrogénüzemű drónok

2023. február 23. 12:30
100 perces repülési idő 7 kg hasznos teherrel.
Az első „drónt" (UAV) 1918-ban építették meg: olcsó és könnyű, pilóta nélküli katonai felderítő repülőgép volt, ugyanakkor a drónok civil alkalmazása – ezen belül az agrárterületen – még 10 éves sincs. A fejlesztések viszont új határokat feszegetnek, ami a mezőgazdaságnak is csak előnyére válhat.
 
Új korszak a láthatáron?! Érkeznek a hidrogénüzemű drónok
Újra hidrogénnel repülünk?
Az izraeli HevenDrones cég „nagyléptékben" tervez és fejleszt, esetükben 6-8 rotoros drónokról beszélhetünk, akár 45 kilogrammos hasznos teherbírással.
 
Az egyik fő fejlesztési irányuk, a jövő közvetlen logisztikája, kisebb darabáruk kereskedelmi célú házhoz szállítása, de a katasztrófavédelem (mentéshez szükséges eszközök, gyógyszerek stb. gyors célba juttatása) ugyanúgy kiemelt szempont, mint a mezőgazdaság. Ez utóbbinál a legnagyobb permetező drónjuk 30 literes tartállyal rendelkezik.
 
 
A legszűkebb tényező náluk is a repülési idő (üzemidő), ezért a viszonylag nagy és nehézkes akkucsomagok helyett gondoltak egy merészet: megpróbálják az üzemanyagcellás energiaellátást.
 
A léghajózás kezdeti korszakában óriási mennyiségű hidrogén szolgáltatta magát a felhajtóerőt, egyben óriási veszélyforrás volt és katasztrófák okozója is lett. Természetesen az akkori és mai műszaki megoldások messze nem összevethetők és a hidrogén ma máshogyan, közvetve az üzemanyag.
 
Üzemanyagcella, mint új lehetőség
A H2D55 típus az első a HevenDrones termékcsaládjában, amelyet a kereskedelmi és a védelmi felhasználási célokra, valamint az erdőtelepítési projektektől kezdve a vészhelyzetekre való reagáláson át, az utolsó mérföldre történő szállításra és a hosszabb információgyűjtő küldetésekre terveztek.
 
A H2 View-nak adott interjúban Bentzion Levinson, a HevenDrones vezérigazgatója és alapítója elárulta, hogy a H2D55 a cég első kereskedelmi forgalomban kapható, hidrogénnel működő drónja. A hidrogén általánosságban és gyökeresen megváltoztatja a fejlesztési irányokat és alkalmazhatóságot, mivel kb. ötszörösére sikerült növelni a repülési időt.
 
A hagyományos lítium akkumulátorral működő drónokhoz képest már most 100 percig képes repülni 7 kg hasznos teherbírással.
 
A H2D55 az első tagja, a tervezett három drónból álló, üzemanyagcellás termékcsaládnak, amelyek a következő kilenc hónap során kerülnek forgalomba, a további modellek pedig még nagyobb hasznos terhelhetőséggel rendelkeznek majd, ám ez a tervek szerint nem fogja csökkenteni a repülési időt.
 
Költségoldalról a teljes tulajdonlási költség (TCO) a hidrogén esetében olcsóbb, mint a lítium akkumulátoroknál, és akár 2-3 percen belül újratölthető.
 
Mivel az akkumulátorok gyakori töltésre, cseréjére nincs szükség, az üzemanyagcellák a dróntechnológiát nagy léptékben bevezető cégek, szervezetek hosszú távú beruházási költségeit is csökkentik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A gabonatárolók fele várja üresen a nyári aratást

2023. május 22. 14:41
A felmérések alapján jelenleg a hazai termelői gabonatárolói kapacitás felében lehet termény. Ez az arány a korábbi évekhez viszonyítva nagyon magas, de a nyári aratásból származó terménymennyiség számára biztosan elegendőek a szabad kapacitások. A tavalyi termésből, az elmúlt hónapokban beérkezett importból felhalmozott készletek a feldolgozók számára megfelelő alapanyag-mennyiséget biztosítanak - közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Mi lesz az ukrán importtilalom sorsa? Megszólalt az uniós mezőgazdasági biztos

2023. június 02. 14:34
Szerinte meg kellene hosszabbítani az ukrán termények importjának korlátozásáról szóló rendelkezést.
 
Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa szerint legalább októberig meg kell hosszabbítani az Ukrajnából érkező négy mezőgazdasági termék importjának korlátozását az öt közép-európai országba (Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia), írja az Euractiv.com.