Új növény hódíthat a magyar földeken: a földimogyoró

2017. január 16. 07:36
A földimogyoró Magyarországon is termeszthető gazdaságosan. A Debreceni Egyetem agrárkarán végzett kísérletek és elemzések szerint pedig nemcsak termeszteni, hanem feldolgozni is megéri, mivel a belőle készített olaj világpiaci ára folyamatosan emelkedik.

A világ mezőgazdaságában rangos helyet elfoglaló földimogyoró a múlt század elején bekerült ugyan a magyar kultúrflórába, de a kezdeti sikerek ellenére nem vált igazán jelentős haszonnövénnyé, ezért az elmúlt évtizedben termesztése visszaszorult. A Debreceni Egyetem munkatársai 2016 tavaszán kezdtek kisparcellás földimogyoró-termesztéstechnológiai kísérletbe, hogy a növény magyarországi lehetőségeit és környezeti válaszreakcióit vizsgálják.

Fotó: www.unideb.hu

A földimogyoró vagy amerikai mogyoró a neve ellenére nem a mogyoró nemzetség faja, jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak. Májusban vetettek, a betakarítást pedig 153 nappal később kezdték meg. Az elért terméshozam hektáronként az amerikai termesztéstechnológia paraméterek alkalmazása mellett 3,3–3,6 tonna lett Debrecenben, ami nem sokkal marad el a világ vezető földimogyoró-termesztő országainak átlagától. Az Amerikai Egyesült Államokban hektáronként 3,8-3,9, Kínában 3,4-3,5, Indiában 3-3,1, Brazíliában pedig 2,5-2,6 tonna termést takarítanak be átlagosan. 2015-ben a legtöbb földimogyorót Kínában (18.7 millió tonna), Indiában (6,8 millió tonna) és az USA-ban (4 millió tonna) termesztették.

A kutatók szerint a földimogyoró termesztése, feldolgozása és forgalmazása Magyarországon is jó lehetőség helyi növényi olaj-előállítók számára. Az étolaj iránti igény egyre nagyobb, ami a megművelt területek nagyságának növekedésével jár. A földimogyoró egyike a leggazdagabb növényi olajforrásoknak, ennek következményeként a világpiaci ára is folyamatosan emelkedik, ami jó befektetési és export lehetőséget jelenthet – vélik a kutatók.

 
agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

3+1 hagyományos böjti leves, ami feltölt energiával

2019. április 12. 08:12
Régi időkben a 40 napos tavaszi nagyböjti időszak vidéken általában csak annyit jelentett, hogy péntekenként hús helyett valami gyors zöldségalapú levest és tésztafélét ettek.  Nagyanyám a Göcsejben reggelente maga készítette gyógynövény teáit itta, ilyen tájban a csalán friss hajtásaiból főzött magának teát, aztán jöhetett a hárs aztán az akácfa virága. Tőle tanultam, hogy a legszebbek akkor maradhatunk, ha a tavaszi csalán levét nem csak megisszuk, hanem rendszeresen megmossuk vele az arcunkat és hajunkat is.

Egyre több a túlóra és még csak meg sem fizetnek?

2016. szeptember 21. 08:03
Egyes vélemények szerint ma már nem létezik egyensúly munka és magánélet között, inkább azt kell jól eltalálni, hogy hogyan szabjuk meg a határokat és különítsük el egymástól a két területet. Míg más nézőpont szerint igenis meg kell találni egy egyensúlyt az életünk e két szelete között, amit egyes helyeken (akár földrajzilag, akár munkáltatói szempontól) jobban, másutt rosszabbul csinálnak. Az Egyesült Államokban decembertől kiterjesztik azoknak a körét, akik jogosultak lesznek túlórapénzre, ami akár több mint 4 millió munkavállalót érinthet (majdnem annyit, ahányan Magyarországon összesen dolgoznak). A magyar munkavállalók átlagosan 2-3 órával teljesítik túl a 40 órás munkahetet.