Újabb ételeknek üzen hadat a kormány

2017. február 08. 15:13
Újabb élelmiszer kategóriákban tüntetnék el a silány termékeket, az idén többek között a gyorsfagyasztott élelmiszerekre jön egy rendelet - erősítette meg a Buksza információit a földművelésügyi tárca.

Folytatódik a rossz minőségű élelmiszerek elleni hadjárat, amelynek eredményeként már megjelent a virsli- és kenyérrendelet, valamint készülőben van egy szabályozás, amely számos süteménynél csinál rendet, emellett a fűszerpaprikáknál is az eddiginél nagyobb szigor jön. A sor pedig újabb elemekkel bővül.

 

 

 

 

 

Ebben az évben a gyorsfagyasztott ételekre készül olyan irányelv (szabályozás), amelynek célja, hogy a korábbinál jobb minőségű élelmiszerek jöjjenek ki az ételgyárakból - erősítette meg a Buksza élelmiszeriparból származó információit a Földművelésügyi Minisztérium. A gyorsfagyasztott ételek mellett a minőségi jelzéssel ellátott húskészítmények és az úgynevezett ciderek - az alma erjesztésével készült alkoholos italokra - is készül egy irányelv, amely a minőséget garantálja a jövőben.

Húsosabb virslik

A már említett virslirendelet idén augusztustól hoz az eddiginél nagyobb legalább 51 százalékos hústartalmú virsliket. Emellett a szafaládénál, a krinolinnál, a debreceninél és több más hasonló terméknél előírják a kötelező hústartalmat augusztus 1-től.

Mennyi hús lesz a virslikben és társaikban?
HÚSKÉSZÍTMÉNY KÖTELEZŐ HÚSTARTALOM 2017 JÚLIUSÁTÓL (%) JELENLEGI ELŐÍRT HÚSTARTALOM (%)
Virsli 51 40
Párizsi (parizer) 51 40
Krinolin 55 40
Zala felvágott 60 50
Debreceni (csemege) 55 45
Sütőkolbász 65 50
Forrás: Buksza-gyűjtés, Magyar Élelmiszerkönyv, Földművelésügyi Minisztérium

Kenyerek és százalékok

A tárca szándékai szerint a virslik mellett a kenyerek is jobb minőségűek, tartalmasabbak lesznek, íme a legfontosabb - idén július 22-től kötelezően betartandó szabályok:

  • A rozskenyeret legalább 60 százalékban rozslisztből kell készíteni, a sima (búza) liszt arány maximum 40 százalékos lehet. (A rozskenyérnél eddig a minimális rozsliszttartalom csak 40 százalék volt.)
  • A rozsos kenyérnél a rozsliszt aránya minimum 30 százalék, míg a búzaőrleményé 70 százalék. (A rozsos kenyér esetében a minimális rozsliszttartalom 15,1 százalékos volt.)
  • Tönkölykenyérnek hívott termék esetében legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrlemény arányának.
  • A kukoricás kenyérnél 100 kiló lisztre vetítve legalább 5,5 kiló extrudált kukoricapehely-lisztet vagy egyéb kukoricaőrleményt kell felhasználni.
  • A Graham-kenyér csak akkor lesz szabályos - tehát csak akkor szabad ezen a néven forgalmazni -, ha a Graham-liszt aránya legalább 90 százalékos.
  • napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrár Széchenyi Kártya: támogatás a sertés- és a tejtermelőknek

2016. október 20. 08:20
Az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül a tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozó kis- és középvállalkozásoknak is kiterjesztette a kamat- és költségmentes hitelt a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A kedvezményt a december 31-ig benyújtott hiteligényléseknél lehet igénybe venni

Munkavégzés kánikulában

2017. június 22. 09:27
A nyári meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Fokozottabban izzadunk, nagyobb a folyadékveszteségünk. A LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértőjének írása.