Újra a gazdákat kell az uniós agrárpolitika középpontjába helyezni

2024. május 28. 14:41
Brüsszelnek meg kell védenie az unió agrárpiacait és újra a gazdákat kell az uniós agárpolitika középpontjába állítania. Csak így növelhető a termelők versenyképessége és a válságokkal szembeni ellenállóképessége - közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői (május 27.) ülését követően.
Újra a gazdákat kell az uniós agrárpolitika középpontjába helyezni
A miniszter kiemelte, az orosz-ukrán háború következtében Brüsszel továbbra sem tudja megvédeni az uniós agrárpiacokat: hiába működik újra stabilan a fekete-tengeri gabona útvonal, az ukrán termékek jelentős része továbbra is az EU-ba érkezik. Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Ukrajna csak áprilisban 1,4 millió tonna kukoricát, és 750 ezer tonna búzát exportált az EU-ba. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor az unióba érkező import idén meg fogja haladni az elmúlt két évben tapasztalt rekord mennyiséget. A tárcavezető szerint a kialakult helyzeten a júniusban hatályba lépő új ATM-rendelet sem fog javítani, hiszen a búza nem került be a védendő érzékeny termékek közé, míg a kukorica esetében a vám mértéke 0%. Emiatt a kelet-európai gazdák gyakorlatilag védtelenek. Vitán felül áll, hogy a jelenlegi helyzetben segítségre van szükségük, különben az európai élelmezésbiztonságot kockáztatjuk. Brüsszelnek éppen ezért haladéktalanul cselekednie kell, és gazdaközpontú politikát kell folytatnia – hangsúlyozta.
Nagy István: A magyar elnökség prioritása lesz a gazdaközpontú uniós  agrárpolitika | Demokrata
Ismertette, hogy a meglévő válságkezelési intézkedések nem alkalmasak az egyre szélesebb, egyre gyakoribb és egyre súlyosabb kihívások kezelésére. Éppen ezért szükséges a kockázatkezelési eszközök és a válságintézkedések alapos felülvizsgálata, amelynek során nagyobb szabadságot kell biztosítani a tagállamok számára azok végrehajtása során. Legalább ekkora hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, amelynek során a gazdákat támogatni kell a klímaváltozás elleni küzdelemben és a zöld átállásban. Nem segíti az átmenetet, ha a valóságtól elrugaszkodott, sok esetben megvalósíthatatlan, idealizált célokat tűznek ki előre. Hibás az a megközelítés, hogy a célok nem teljesüléséért csak és kizárólag a gazdák a felelősek. A zöld átmenet nem valósítható meg a gazdák akarata ellenére, hanem csak úgy, ha érdekeltté tesszük őket annak elérésében. Éppen ezért kulcsfontosságú, a környezeti és fenntarthatósági szempontok érvényesítése közötti megbomlott egyensúly helyreállítása – fűzte hozzá.
Újra a gazdákat kell az uniós agrárpolitika középpontjába helyezni
Nagy István leszögezte: a magyar uniós elnökség prioritása lesz a gazdaközpontú uniós agrárpolitika, ami kiemelt figyelmet fordít a versenyképességre, a válságkezelésre a fenntarthatóságra, és a tudásalapú gazdaságra.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Jó minőségű tavaszi kalászos vetőmagokat vethetnek a gazdák

2024. január 08. 15:34
Elegendő mennyiségű, jó minőségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) adatai szerint. A szervezet a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 157.000 forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé.
 

Kökény Attila: Amit most látunk, az globális szétesés és tudatlanság

2024. július 25. 16:27
Minden összefügg mindennel, ha a glóbusz túloldalán valamit elrontanak, egészen apró dolgot akár, annak mi is isszuk a levét. Kökény Attila szerint éppen ez történik most.