Újrateremteni a harmóniát

2021. július 21. 20:53
Az idén nyáron kétéves 10 millió Fa közösség megálmodója és létrehozója Bojár Iván András művészettörténész szerint valódi változást csak alulról szerveződő programokkal lehet elérni.
Újrateremteni a harmóniát

Két év alatt hány fát sikerült elültetni abból a bizonyos 10 millióból?
Idén áprilisban, 22 hónap után ültettük el a százezredik fát, de májusban volt a „csokor helyett gyümölcsfát” kampányunk, amit az iskolai ballagások idejére időzítettünk, így azóta is ültettünk még néhány ezret.

Akkor még nagyon sokat kell várni, hogy meglegyen a 10 millió… 
Ez nem biztos, például, mert az utóbbi két év szinte teljes egészére rányomta a bélyegét a COVID-járvány. A tavaly tavaszi 22 ezer ültetéshez képest idén mégis már 40 ezret ültettünk, ráadásul
úgy, hogy az éghajlat immár a bőrünkön is érzékelhető változása miatt a tavaszi és az őszi ültetések is hónapokkal kitolódtak, március helyett akár májusban, október helyett pedig még decemberben is ültethetünk. Emellett abban is hiszek, hogy exponenciálisan nő majd a faültetési akcióink sikere.

Pontosan miben rejlik ez a siker?
Ha globálisan nem tíz-, még csak nem is százmillió fát ültetnénk el, hanem nagyságrendekkel többet, megakadályozhatnánk a kiszáradást, meggátolhatnánk a termőföld minőségének romlását, visszaállíthatnánk a rétegvizek minőségét. Minél többen vesznek részt ebben a munkában, annál többen lehetnek részesei egy már-már spirituális élménynek, amely messze túlmutat saját életünk dimenzióin. Pillanatnyilag minden arról szól, hogy mindenki mindent azonnal meg akar szerezni, miközben létezik egy késleltetéssel működő dimenzió is. A természeti népek körében népszokások épülnek rá: egyes népek minden új élet születésekor fát ültetnek, vagy elkezdik építeni az új jövevény házát, amelybe majd beköltözhet, amikor önálló életet kezd élni. A faültetés egy újfajta civilizáció alapjait mutatja meg.

Biztos alapokon állna ez az új civilizáció a mostani civilizáció romjain?
Gyakran gondolom, hogy a földi élőlények legostobábbika az ember, mert ideológiák terhelik, vagy csak a végtelenül szűk látókörű igényeinek tud élni, mégis erősen hiszem, hogy létezik organikus átalakulás. Az ipari forradalom talaján gyökerező gazdasági rendszerek csak a természeti erőforrások kifosztásával tudnak eredményeket elérni, ez pedig mára teljesen tarthatatlanná vált.

Mi kell az organikus átalakuláshoz?
Ha én lennék a világ királya, beszüntetném a légi közlekedést, és betiltanám a reklámokat. Mindenki tudja, hogy a reklám hazugság, mégis jóleső érzéseket, vágyat vált ki. A tömérdek hazugság miatt az emberben olyan kép épül föl a világról, amelynek semmi köze a valósághoz. Így szinte semmilyen képünk nem maradt a valóságról, mert arról semmi sem szól. Ki gondolhatja komolyan például az autógyártókon kívül, hogy háromévente kocsit kell cserélni? Az emberek hülyeségekért küszködnek, mert meg akarnak felelni a mesterségesen forszírozott szimbolikus normarendszernek…
(A teljes cikket elolvashatja a National Geographic magazin 2021. júliusi lapszámában.)


A 10 millió Fa lelkes közössége

A 10 millió Fa civil kezdeményezés résztvevői hisznek abban, hogy valódi változást csak alulról szerveződő programokkal lehet elérni. Ők fásítanak, zöldterületet és árnyékot teremtenek. A képek e lelkes, a jövő generációra figyelő faültető önkéntesek közül mutat be néhányat.

Végh László fotói

forrás: ng.hu / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Erdőtüzek megelőzése

2022. július 29. 09:32
A Tanulmányi Erdőgazdaság által kezelt erdőterületeken tűzpászták marásával és kaszálással igyekeznek megelőzni az erdőtüzeket. A nem védett területeken kollégáink az utak mentén géppel tűzpásztákat marnak a talajfelszínre, így egy 1,5-2 méter széles földdel borítót sáv keletkezik, amely meggátolja egy esetleges útmenti tűz kialakulását és terjedését.

Nincs jövő erdő nélkül - közeleg az Erdők Világnapja 2021.

2021. március 08. 08:55
Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója. Miért került ez a téma a 2021-es ünnepségek középpontjába?