Ukrajna gabonaexportja eléri a 2 millió tonnát

2024. augusztus 01. 14:14
A kijevi mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Ukrajna gabonaexportja a 2024/25-ös július–júniusi gazdálkodási szezonban csaknem 2 millió tonnára nőtt július 17-ig az egy évvel korábbi 1,3 millió tonnáról.
Ukrajna gabonaexportja eléri a 2 millió tonnát
A mennyiség 732 000 tonna búzát, 1 millió tonna kukoricát és 254 000 tonna árpát tartalmazott. A szakminisztérium közölte, hogy a 2024-es kombinált gabona- és olajosmag-termés 77 millió tonnára csökkenhet, ebből 56 millió tonna gabona.
Ukrajna növelte a gabonaexportot - Karpat.in.ua
Ukrajna gabonaexportja a 2023/24-es gazdálkodási szezonban mintegy 51 millió tonnára emelkedett az egy évvel korábbi 49,2 millióról.
Működik a gabonaalku: már 14 millió tonnát exportáltak Ukrajnából -  Portfolio.hu
kép forrása: portfolio.hu
 
A termelők elmondása szerint a gabona és az olajos magvak együttes exportja 2024/2025-ben körülbelül 60 millió tonna, ami majdnem annyi, mint amennyit az ország 2023/24-ben exportált.
 
Esőre számítanak a kánikula után
Július közepére enyhülni kezd az elmúlt hetekben Ukrajnában tapasztalt abnormális hőhullám, így az ország nagy részén esőzések várhatók – közölte az állami meteorológiai szolgálat.
 
A rekordmagas hőmérséklet negatív hatással volt Ukrajna gabona- és olajosmag-termésére, és széleskörű áramkimaradásokhoz vezetett. „Abnormálisnak nevezhetjük ezt a hőhullámot, mivel sok hőmérsékleti rekord megdőlt” – mondta Natalia Ptukha, az ukrán állami időjárás-előrejelző központ munkatársa egy televíziós műsorban. Azt mondta, hogy a várható lehűlés nem lesz drasztikus, és akár egy héten belül új felmelegedési időszak érkezhet.
Háború Európa éléskamrájában – mutatjuk, mely országok a legkitettebbek az  ukrán búzának | atlatszo.hu
kép forrása: atlatszo.hu
 
Harmadával kevesebb kukorica
Az Ukrán Agrártanács mezőgazdasági termelői csoportja közölte, hogy az idei kukoricatermés 30-35 százalékkal csökkenhet a rendkívüli hőség és aszály miatt.
 
Az időjárás-előrejelző szolgálat adatai szerint az ország középső, déli és keleti régióiban 20-30 százalékkal csökkenhet a késői termés betakarítása a rendkívüli hőség miatt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.
 
Azt is közölték, hogy a teljes késői vetésterület 30-50 százalékát is érintheti az aszály.
 
forrás: agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Át kell értékelni a termelési és értékesítési folyamatokat

2023. november 30. 14:50
Jövőre is velünk lesznek az orosz-ukrán háború hatásai, ami miatt alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére, minőségi előrelépésre van szükség, ezekben kíván segítséget nyújtani az agrárkormányzat - mondta az agrárminiszter szerdán, november 29.-én Siófokon.

Te tudod, mi az oka annak, ha sok a vakondtúrás a kertedben?

2023. február 09. 13:16
A vakond az év emlőse. De vajon miért kapta ez a kitüntető címet, amikor bosszant minket a túrásaival?
 
A vakond, habár elképesztően bosszantó tud lenni, amikor föltúrja a kertünket, nem véletlenül védett állat immár 120 éve. És az sem véletlen, hogy minden bosszankodásunk ellenére idén a vakond lett az év emlőse. Mert rossz a rosszal, de rossz a rossz nélkül, ez pedig a vakondra különösen igaz.