Ünnepi hal: lesz-e idén áremelés?
2024. december 16. 18:31
Kiváló minőségű hazai halak közül válogathatnak a fogyasztók.
A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a METRO Magyarország együttműködésével december 13.-án megrendezett sajtótájékoztatón, Budaörsön.

Az esemény kiemelt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a halfogyasztás jelentőségére és népszerűsítse a kiváló minőségű magyar halakat.
Kiváló minőségű halak kerülhetnek a karácsonyi asztalra
Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az eseményen elmondta, ez az időszak kiemelten fontos a haltenyésztők, az eladók számára, hiszen az összes hazai halfogyasztás 40%-a realizálódik karácsony körül.

Az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a METRO Magyarország együttműködésével megrendezett sajtótájékoztató – Fotó: Vermes Tibor/Agrárminisztérium
Az egyes termelők esetében pedig saját éves halértékesítésük 70%- át is elérheti. Hozzátette, a magyar halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években. A „Kapj rá!" kampány 2013 és 2020 között 24%-kal növelte a halfogyasztást.
A kormány további forrásokat is biztosított a népszerűsítéshez, erre a célra 2020 óta 700 millió forint állt rendelkezésre.

A fenntarthatóságra törekvő fogyasztók számára a magyar hal választása tudatos döntés – fotó: pxhere.com
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar termelők áldozatos munkájának köszönhetően kiváló minőségű halak kerülhetnek a karácsonyi asztalra.
Az Agrárminisztérium az érintettek támogatása érdekében jelentős lépéseket tett: csökkentette a hal ÁFA-kulcsát 27%-ról 5%-ra, valamint pótlólagos forrásokat biztosított a haltermelő tavak fenntartására. Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, a halfogyasztás népegészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a hal kiváló minőségű fehérje- és omega-3 forrás. Emellett a haltenyésztés fenntarthatósági szempontból is előnyös, hiszen a halak takarmányhasznosítása rendkívül hatékony.
Az agrártárca célja, hogy a magyar családok asztalára mindig biztonságos és fenntartható módon előállított élelmiszerek kerüljenek, ezért is biztat a minisztérium is mindenkit a hazai halak fogyasztására, nemcsak karácsonykor, hanem az év más időszakaiban is.
Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy népszerűsítse a hazai haltermékeket és támogassa a halfogyasztás növekedését, hozzájárulva a fenntartható élelmezési rendszer kiépítéséhez – tette hozzá.
A hazai hal fogyasztása segíti a halászati ágazat fennmaradását
Ondré Péter, az Agrámarketing Centrum ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy karácsonyi készülődés során kiemelten fontos, hogy hazai halat válasszunk, mivel ez nemcsak az ünnepi étkezésekhez biztosít kiváló alapanyagot, hanem hozzájárul a magyar halászati ágazat fenntartásához és a helyi hagyományok megőrzéséhez is.
A hazai hal fogyasztása segíti a halászati ágazat fennmaradását, miközben biztosítja a fenntartható élelmiszer-termelést. A magyar haltermelési létesítmények, a termelésen túl a természetes vizes élőhelyeket biztosítanak, ami nagyban elősegíti a biodiverzitás fennmaradását.
Ondré Péter hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóságra törekvő fogyasztók számára a magyar hal választása tudatos döntés, amely támogatja a helyi gazdaságot, védelmezi a természeti erőforrásokat, és megőrizte a magyar halászati hagyományokat.
A hazai halfogyasztás lassan növekvő trendet mutat
A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) idén is arra biztatja a magyar családokat, hogy a karácsonyi ünnepek alkalmával válasszanak hazai termelésű édesvízi halat az asztalra, hiszen a termelők az előző évhez hasonló áron kínálják a friss halakat, annak ellenére, hogy a 2024-es év időjárása kedvezőtlenül alakult a halgazdálkodás számára.
Dr. Németh István a MA-HAL elnöke közölte, hogy a tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők az idei évben összességében gyenge-közepes évet zárnak. Az aszályos nyár és a magas hőmérséklet miatt az átlagosnál lassabb testtömeg-gyarapodás figyelhető meg a halaknál. Ennek ellenére a karácsonyi szezonra a termelők nem terveznek áremelést, és ha a kereskedelmi láncok is az előző év árréseit alkalmazzák, a családok idén is tavalyi árszinteken juthatnak majd hozzá a friss ünnepi halhoz.

Az összes hazai halfogyasztás 40%-a realizálódik karácsony körül – Fotó: Vermes Tibor/Agrárminisztérium
A hazai keresletet bőven fedezi a karácsonyi halellátás, hiszen a hazai termelés mintegy 80%-át a ponty, harcsa és busa adja. A hazai halfogyasztás lassan növekvő trendet mutat, de az egy főre jutó éves mennyiség még mindig alacsony, csupán 6,5-7 kilogramm, míg az Európai Unió átlagos fogyasztása évi 22 kilogramm. A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy a hazai fogyasztás több mint harmada az év végére koncentrálódik, így a kereslet és a termelés egyensúlyának fenntartása különösen kihívást jelent.
A MA-HAL továbbra is arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy válasszanak hazai halat, és támogassák a magyar halgazdálkodókat
Az esemény házigazdájának képviseletében dr. Kápolna Beáta, a METRO beszerzési igazgatója elmondta, hogy az áruházlánc halosztályai a kezdetek óta ékességei az idén 30 éves nagykereskedelemnek. A METRO halpultjain 18-20 féle édesvízi halat találunk rendszeresen, melynek több mint a fele (10-12 halfajta) magyar, fenntartható termelésből származik.
„13 áruházunkban és kiszállító platformunkban az elmúlt gazdasági évben közel 1600 tonna halat értékesítettünk, és a halforgalmunk 33%-át teszik ki a magyar halak. Beszédes szám, hogy az eladott összmennyiség közel ötödét, és a hazai halak egyharmadát decemberben, a karácsony előtti hetekben adjuk el." – árulta el a beszerzési igazgató.
A decemberi forgalmat főleg a magánvásárlók pörgetik fel, a vendéglátóipar viszonylag egyenletes mennyiségben vásárol az év során – tette hozzá –, a legkeresettebb édesvízi halak pedig a HoReCa szektorban az afrikai harcsa, a pisztráng, a süllő (fogas) és a ponty.
Indexkép: pxhere.com
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Már fegyveresek őrzik a világ egyik legdrágább fűszerét
2023. november 14. 13:50
Már az ezüstével vetekszik a vanília ára.
Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét
2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.