Útmutató készült az élelmiszerpazarlás mérséklésére

2019. augusztus 30. 07:35
Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, melynek jelentős része megelőzhető lenne. A problémát felismerve indította el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) három éve a Maradék nélkül elnevezésű programját, amelynek fókuszában a hazai élelmiszerpazarlás mérséklése áll. A programot az Európai Bizottság is támogatja a LIFE Környezetvédelmi alprogramján keresztül.

Bár a hazánkban keletkező élelmiszerhulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszerpazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös. Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozások képviselői már a kezdetektől részt vettek a Maradék nélkül program céljainak meghatározásában és megvalósításában, saját gyakorlatias szempontjaik megosztásával is segítve a folyamatot. Az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői mellett a kutatóintézetek, egyetemek képviselői is szerepet vállaltak a munkában.

A négy munkacsoport szakértői a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat felsorakoztatni. Az e munka eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már azonosítottak, kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszerhulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.

A vendéglátás munkacsoport javaslatainak egy része bekerült az Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához című dokumentum legfrissebb kiadásába is.

A Nébih távlati célja, az élelmiszerpazarlás mérséklése mellett, hogy a lakosság elismerje és értékelje, ha egy vállalat gondot fordít a fenntarthatóságra.

Az útmutatók ingyenesen letölthetők a Nébih oldaláról és a Maradék nélkül program honlapjáról.

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/utmutato-keszult-az-elelmiszerpazarlas-merseklesere/

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: ezekkel az intézkedésekkel mentenék meg a hazai élelmiszeripari cégeket

2020. április 04. 07:54
Győrffy Balázs szerint vendéglátó szektor teljes leállása közvetlenül érinti az agrárgazdasági beszállító cégeket, ezért számukra szükség lenne a már meglévő szektoriális kedvezményekre. Az új helyzet legfontosabb tanulsága azonban az, hogy a magyar termékekkel az emberek ellátásának biztonsága garantált még a válságos időszakokban is, de ha a külföldi élelmiszeripar termékeit vásároljuk és ennek következtében leépítjük a magyar termékeket, akkor azzal hosszú távon saját magunkat veszélyeztetjük. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével a Portfolio készített interjút.

A felpörgő infláció miatt a magyarok 80 százaléka leginkább az élelmiszereken spórolt

2022. június 23. 14:33
A nadrágszíjhúzás már a háború előtt elkezdődött.