Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság

2019. január 16. 07:42
Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot.

Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését – fogalmazott a döntés kapcsán Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Az élelmiszer-biztonság – bár hajlamosak vagyunk természetesnek venni – kiemelten fontos a mindennapokban. Hiánya komoly veszélyt jelent az emberi egészségre, egyúttal jelentős gazdasági kárt is okozhat.

Az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését elsőként Awilo Ochieng Pernet, a Codex Alimentarius Bizottság elnökevetette fel 2015-ben, amit a bizottság következő évi ülésén az ENSZ felé irányuló javaslatként is megszavazott. 2017-ben a FAO, majd a WHO szintén elfogadott egy állásfoglalást a világnap támogatásáról. Az ENSZ végül tavaly decemberben megszavazta, hogy az idei évtől június 7-e az Élelmiszerbiztonsági Világnap.

Magyarországon az élelmiszer-biztonság kiemelt terület, melynek fontosságát az Európai Unióban az elsők között ismerte fel a kormány. Az élelmiszerlánc védelmének egyik jelentős lépése volt, hogy 2012-ben megalakult a teljes ágazatot komplex módon felügyelő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), majd 2013-ban elfogadták az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát is.

Az élelmiszerlánc biztonságának fenntartása – a tisztességes vállalkozások partnerként történő támogatása és a fogyasztói szemléletformálás mellett – folyamatos aktív jelenlétet és figyelmet igényel, az élelmiszerhamisítás ugyanis világviszonylatban a második legjelentősebb feketegazdasági tevékenység. A Nébih csalásokat, hamisításokat vizsgáló szervezeti egysége csak 2018-ban 581 ellenőrzést végzett. Élelmiszerlánc-felügyeleti, élelmiszerellenőrzési és növényvédelmi bírságot összesen 195 esetben, mintegy 153.171.894 Ft összegben szabtak ki, ami egyidejűleg 1789,36tonna élelmiszer forgalomból való kivonását, 16 esetben tevékenység felfüggesztését, 29 esetben a tevékenység korlátozását vonta maga után.

Az élelmiszeripar fejlődése, emellett a csalók, hamisítók rendre új trükkjei miatt elengedhetetlen a hatósági munka fejlesztése is. A Kormány, az Agrárminisztérium és a Nébih folyamatosan keresi azokat a megoldásokat és lehetőségeket, amelyekkel még hatékonyabban védhető az élelmiszerlánc. Ebben kulcsfontosságú többek között a Nébih laborhálózatának állandó korszerűsítése.

A befektetett munka eredménye, hogy a magyar élelmiszerlánc-felügyelet uniós szinten is az élmezőnyben van. Egy tavalyi, reprezentatív EU-s felmérés szerint a magyarok szavaznak leginkább bizalmat a nemzeti hatóságuknak. A magyar lakosság elismeri a Nébih az élelmiszerlánc-biztonsági helyzet javításáért és a gyorsabb információáramlásért tett erőfeszítéseit.

A jövőben június 7-e biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. Emellett azonban az Agrárminisztérium és a Nébih mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar lakosság asztalára nap mint nap biztonságos élelmiszerek kerüljenek.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeriparban a termelőiár-index 12,8 százalékkal nőtt

2022. február 08. 09:12
Az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártás alágazatban az ipar termelőiár-indexei átlagosan 12,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest decemberben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Ipari termelői árakról közzétett gyorstájékoztatójából.

Ki nem találod, miből készül kolbász a Hortobágyon: itt a boltok új slágere?

2021. június 15. 07:36
A Hortobágyi Nemzeti Park területén tenyésztett állatok húsához nincs fogható, ahogy ez a belőlük előállított termékekre is igaz. Aki egyszer megkóstolta a tulokból, bivalyból vagy szürkemarhából készült kolbászt vagy szalámit, nem sajnálja érte a tömegtermékeknél magasabb árat sem kifizetni. Országosan egyelőre nem sokan ismerik ezeket a nagyon finom termékeket, amelyek teljes mértékben húsból készülnek, méghozzá első osztályú, a lehető legbiobb alapanyagból. A vásárok és a piacozás szüneteltetése ezeknek az értékesítését is visszavetette, de a nemzeti parknak nem is a gazdálkodás az elsődleges feladata, hanem a magyar állatok megőrzése, és ennek egy kicsi, de fontos szegmense, hogy a nagyközönség is egyre szélesebb körben ismerhesse meg a minőségi állatokból készült árut. A nemzeti park mezőgazdasági csoportvezetője, Hasznosi László osztotta meg velünk a tapasztalataikat.