Munkavédelem

Jelentős csökkenés a munkabalesetek számában

2021. február 22. 10:06
Jelentős csökkenés a munkabalesetek számában
2021. február 19-én megjelent az ITM Munkavédelmi Főosztályázanak tájékoztatója a munkabalesetek alakulásáról. A dokumentumból kiderül, az előző évhez képest tavaly 15, 3 százalékkal csökkentek a munkabalesetek. Az államtitkár és az Országos Munkavédelmi Bizottság két tagjának véleménye.  

Ha beköszönt a hideg a munkahelyeken

2021. január 13. 09:58
Ha beköszönt a hideg a munkahelyeken
Az előrejelzések szerint a hét végén megérkezik az extrém hideg idő. A télies, hideg idő beálltával, megszaporodnak a munkavállalói panaszok a hideg ártalom miatt.

A sok papír nem tesz jót a tűzvédelemnek

2020. november 05. 10:11
A sok papír nem tesz jót a tűzvédelemnek
Megoldhatatlan helyzetet teremt, hogy a hatályos szabályozás szerint a munkavédelmi és tűzvédelmi képzés felnőttképzési tevékenységnek minősül – mondja Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője, – nem véletlen, hogy a munkáltatók ez ügyben már közös levelet is eljuttattak az illetékes minisztériumba.

Csökkent a munkabalesetek száma

2020. október 07. 09:01
Csökkent a munkabalesetek száma
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya közé tette tájékoztatóját a 2020. I. félévi munkabalesetek alakulásáról. A munkabalesetek csökkentek, ám ez részben a járvány hatásának is tulajdonítható.

Munkavédelmi járőrök

2020. szeptember 25. 09:00
Munkavédelmi járőrök
A cégek különbözőképpen kezelik a járvány második hullámát, közvetlen elbocsátásokról nem szólnak a hírek, azonban az átszervezések és a munkarendek megváltoztatása feszült helyzeteket okoz a munka világában. Regionális körkép.

24 °C feletti hőmérséklet felett a munkáltató köteles...

2020. augusztus 03. 09:01
24 °C feletti hőmérséklet felett a munkáltató köteles...
A Nemzeti Népegészségügyi Központ még nem rendelt el hőségriadót, ugyanakkor a hőségben végzett munkavégzés során a munkáltató köteles intézkedéseket tenni, például 14-16 fokos, alkoholmentes frissítő italról gondoskodni. Az is fontos, hogy a munkavállalók is felkészültek legyenek.

A munkahelyi balesetben megsérültek vagy elhunytak emléknapja

2020. április 28. 07:46
A munkahelyi balesetben megsérültek vagy elhunytak emléknapja
Április 28-a a munkahelyi balesetben megsérültek, vagy elhunytak emléknapja. Szomorú aktualitást ad az ünnepnek, hogy a hétvégén sajnálatosan elveszítettük az első koronavírussal megfertőződött egészségügyi dolgozót.

Változások a munkavédelmi törvényben - nem csak munkavédelmiseknek

2020. március 03. 11:30
Mint ahogy azt már megszokhattuk, az új év rendszerint sok jogszabályi változást hoz magával. 2020. január 1-ével a munkavédelmi törvényben is több jelentős módosítás történt, különösen a nyilvántartási és adminisztratív feladatok körében, ezért nem csak a munkavédelmi felelősöknek fontos az új szabályok megismerése

Kérdések és kételyek a Munkavédelmi törvény változásai körül

2020. március 03. 08:15
A Munkavédelmi törvény legutóbbi, 2020 január elseje óta hatályos változása a munkaegészségügyi vonatkozású bejelentések tartalmát szabályozza újra és az eddigiektől eltérő nyilvántartási kötelezettségeket ír elő, például a veszélyes anyagok hatásainak kitett munkavállalókra vagy a vegyianyagok kezelésére, nyilvántartására vonatkozóan. A jogalkotó alapvető célja természetesen nem vonható kétségbe, ez a munkavállalók egészségének védelme. Az új paragrafusokkal elérni kívánt munkáltatói intézkedések eredménye, jogszerűsége viszont már felvet kérdéseket. Nehezen megválaszolható kérdéseket. Melyeket az ALEMONA - Közösség a munkavédelemért tesz fel.

Célunk a 0 munkabaleset

2020. február 25. 07:57
2020. február 19-20-án Rigában tartotta az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) nemzetközi munkavédelmi és munkaegészségügyi konferenciáját, lett, lengyel, litván, szlovák, cseh, észt és magyar szakemberek részvételével.
 
«12345»