Kapcsolódó tartalmak: munkáltató

Hír: Nem tudni ki felel, ha mellékhatása lesz a munkáltató által elrendelt kötelező védőoltásnak

2021. november 23. 09:00
 
A Taylor Wessing ügyvédi iroda munkajogi szakértőinek elemzése

Hír: A versenyszférában a munkáltató belátására bízott a kötelező védőoltás elrendelése

2021. november 23. 09:08
 
Több alkalommal utaltunk arra cikkeinkben, hogy rövid időn belül várható annak jogszabályi lehetősége, hogy a munkáltatók a védőoltás felvételét a munkavállalóktól megköveteljék. Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelentek a vonatkozó kormányrendeletek, melyek mind a versenyszférában, mind pedig a közszférában oltási kötelezettséget vezetnek be. A rendelkezéseket a versenyszféra tekintetében az alábbiakban mutatjuk be:

Hír: Ezt a legtöbb magyar elrontja felmondáskor: végleg elássák magukat a munkaerőpiacon

2021. november 24. 07:21
 
Az első alkalmak mindig nehezek, nincs ez máshogy felmondással sem. Gyakran még tapasztalt munkavállalóknak is kihívás a felmondás benyújtása, hiszen sokan nem tudják, hogy hogyan legyenek rövidek és lényegretörőek anélkül, hogy valakit megsértenének.

Hír: Hogyan növelheti a munkaadó a kollégák oltottságát?

2021. november 24. 07:24
 
Továbbra is azt gondolom, hogy túlságosan durva lépés és nem is a munkaadó kompetenciája a Covid-oltás kötelezővé tétele. Sokkal inkább hiszek a párbeszédben és az ösztönzőkben. Ez persze időigényesebb, macerásabb, de megéri. A cégek egy sor finomabb módszerrel növelhetik oltott alkalmazottaik számát. Ebben nagy a szerepe az első számú vezetőnek és a nyílt kommunikációnak. Aki komolyan gondolja a társadalmi felelősségvállalást, most a Covid elleni oltakozás népszerűsítésében ezt bizonyíthatja saját berkeken belül.

Hír: Jelentős munkáltatói kockázatot is jelent a kötelező oltás elrendelése

2021. december 03. 08:45
 
Munkajogi szakértők szerint nem tudni, kit terhel a felelősség, ha az oltásra kötelezett munkavállalónál mellékhatásokat okozna a vakcina. Az egészségügyi törvény kötelező oltások esetében az állam felelősségét szabja meg. Mivel azonban most nem a miniszter, hanem a munkáltató teheti kötelezővé a Covid elleni oltást, vélhetően az esetleges mellékhatásokból származó károkat is neki kellene megtérítenie.

Hír: Meddig mehet el a munkáltató az oltásra való kötelezésben?

2022. január 11. 12:32
 
Táppénzen levő, veszélyeztetett terhes munkavállaló kötelezhető-e koronavírus elleni védőoltás beadatására annak ellenére, hogy be sem jár dolgozni, és várhatóan évekig nem is fog? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Hír: Így próbálják kijátszani a munkaadók a 25 éven aluliak adómentes fizetését

2022. február 21. 09:00
 
Több helyen is döntés elé állítják a 25 év alatti dolgozókat: vagy lemondanak az adómentességről, vagy nem dolgozhatnak tovább az adott munkahelyen.

Hír: Kúria: alapszabálynak kell rendezni a szakszervezet képviseleti jogosultságát

2022. március 08. 07:36
 
A Kúria a BH2022.53.számú döntésében azt vizsgálta, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a szakszervezet, illetve annak képviselője a munkahelyen jogait gyakorolni tudja. Az ügy részleteit az alábbiakban mutatjuk be:

Hír: A humánus munkáltató szerepköre a mindennapokban

2022. május 11. 08:21
 
KÜLFÖLDIEK ÉS HAZAI MUNKAVÁLLALÓK FOGLALKOZTATÁSA

Hír: Kötetlen munkaidő munkáltató által szabályozottan

2022. május 24. 10:52
 
Kötetlen munkaidőben, viszonylag sok munkáltatói előírás mellett szeretne foglalkoztatni részmunkaidőben munkatársakat egy oktatási tevékenységgel foglalkozó szervezet. Megteheti? Olvasónk kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.