A szilícium szinte mindentől megóvja a növényeket
Korunk technikájának fontos alapanyaga a szilícium, ami az oxigén után a földkéreg második leggyakoribb eleme. Meglepő, de a szilíciumnak a növényekben is fontos szerepe lehet, amire csak az elmúlt húsz évben figyelt fel az emberiség.
Lisztes-Szabó Zsuzsanna adjunktus és csapata kimutatta, hogy ennél a növénynél a szövetekben felhalmozódó szilícium számos kedvezőtlen stresszhatás enyhítése mellett az aszály ellen is hatékony alkalmazkodási stratégia lehet. „A szilícium segít különböző biotikus és abiotikus stresszek leküzdésében, a legnagyobb szilíciumhalmozóink a pázsitfűfélék” – mondta el a szakember.
Az egyetemen azt vizsgálják, hogy mire jó a szilícium a növényben, hogyan történik felvétele, halmozódása, és szilíciumtöbblettel hogyan lehetséges stresszhatásokat kivédeni, miként tud a növény ennek segítségével még jobban alkalmazkodni.
A haszonnövényeknél is eredményes lehet a szilícium-táplálás – fotó: Shutterstock
A klímaváltozás egyik hatása, hogy a csapadék egyenetlenül oszlik el. Aszályos és hőstresszelt időszakokra kell felkészülnünk. A tudomány segítségével az étkezés és a takarmányozás szempontjából fontos növényeket is erre kell felkészíteni. Erre számos biotechnológiai és agrotechnológiai módszer van, hogy hogyan védekezzünk ez ellen, de mindenképpen előnyös, hogyha a növényekben rejlő természetes mechanizmusokat is megismerjük és megpróbáljuk kiaknázni – mondta el a műsorban Lisztes-Szabó Zsuzsanna.
Az idei vizsgálatok értékelése után a debreceni kutatók közelebb juthatnak ahhoz, hogy milyen mértékben és formában érdemes szilícium-táplálást végezni kukorica-kultúrában, illetve mennyire csökkenthető az aszálykár a szilícium kezelés hatására.
Forrás: agroinform.com
Kapcsolódó cikkek
Agrárvonalon is erősítünk Pakisztánnal
A nemzeti élelmiszergazdasági program 2050-ig szab irányt a magyar mezőgazdaságnak
Magyarország Kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt, ennek megfelelően egy emberöltőre határoztuk meg a fő irányvonalakat – hangsúlyozta Fazekas Sándor a nemzeti élelmiszergazdasági program társadalmi vitára bocsátása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón.