A tejtermékek viszik az égbe az élelmiszerárakat
Az index hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Bár 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken, még mindig 2,3%-kal alulmúlja a tavaly ilyenkori szintjét.
Ezen belül a kukorica magasabb jegyzése miatt a gabonaárak mérsékelten emelkedtek.
A növényi olajoknál már lényegesebb (1,8%-os) drágulást tapasztalhattunk, főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése miatt.
A húsfélék óvatosan, de szintén drágultak, amely mögött a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése áll.
Sokkal jelentősebben, januárhoz képest közel 6%-kal erősödött a tejtermékek árindexe, a sovány és teljes tejpor, illetve a sajtok által hajtva. Szintén szerepet játszott ebben a vajtermelés szezonális visszaesése.
A cukorár 1,2%-kal nőtt januárhoz képest, tükrözve az egyes fontos cukortermelő országok
negatív termelési kilátásait.
Zavartalan gabonaellátás az alacsonyabb termelés ellenére
A legújabb FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben alacsonyabb előrejelzést láthatunk a globális gabonatermelésre (2 609 millió tonna). Az Egyesült Államok kukoricatermelése nagy mértékben hozzájárult a becsült érték 2,8 millió tonnával való csökkentésére.
A gabonák kereskedelmi volumene szintén alacsonyabb lehet, főleg a búzáé (800 000 tonna), köszönhetően a kereslet megcsappanásának az egyes ázsiai és dél-amerikai országokban.
Az első előrejelzés az idei búzatermelésre
Miközben az őszi búza nagy része az északi féltekén még téli álmát alussza, a FAO előállt az első becsléssel a 2019-es gabonatermelésre. A 757 millió tonna becsült érték várhatóan 4%-kal lesz magasabb a tavalyinál, valamelyest elmaradva a 2017-es rekordtól.
piacesprofit.hu