Átlagon felül drágult februárban az élelmiszer
2021. március 09. 09:24
Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk ára jelentősebben, az élelmiszereké és a tartós fogyasztási cikkeké az átlagost kissé meghaladó mértékben emelkedett - közölte a Központi Statisztika Hivatal (KSH).
A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal.
Éves összevetésben:
- Az élelmiszerek ára 3,4, ezen belül az étolajé 25,1, a cukoré 9,9, a munkahelyi étkezésé 8,0, a cukorka, mézé 7,5, a liszté 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,8 százalékkal emelkedett. A sertéshús ára 7,3, a baromfihúsé 0,6 százalékkal csökkent.
- A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 9,9, ezen belül a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak.
- A tartós fogyasztási cikkekért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsikért 12,1 százalékkal.
- A járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal magasabb lett.
Januárhoz viszonyítva:
- A fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek.
- Az élelmiszerek 1 százalékkal drágultak, ezen belül az étolaj 6,8, a gyümölcs- és zöldséglé 4,9, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5, a margarin 2,3, a tej 2,2 százalékkal többe, a sertéshús 1,5 százalékkal kevesebbe került.
- A szolgáltatásokért 0,5, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, utóbbin belül a szobabútor 1,3 százalékkal drágult.
- A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt, ezen belül a söré 0,9 százalékkal.
- A járműüzemanyagok ára 3,8 százalékkal lett magasabb.
Idén a januártól februárig tartó időszakban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 2,9, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3 százalékkal emelkedtek.
www.napi.hu
Kapcsolódó cikkek
Óriásit drágulhatnak az ételek
2019. április 03. 10:24
Katasztrófaközeli állapottól tartanak a mezőgazdaságban. Nem az a legnagyobb baj, hogy nincs eső, hanem az, hogy nem készültek fel erre a helyzetre.
Készül Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája
2020. december 07. 09:47
A Digitális Jólét Program (DJP) keretében az Agrárminisztérium (AM), az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM), valamint az érintett élelmiszeripari szakszervezetek és a Szent István Egyetem közreműködésével jövő februárra készülhet el Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája (DÉS).

