Az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik kulcságazata

2018. október 04. 08:56
Magyarország versenyképességének javításáért az olyan élelmiszeripari vállalatok is sokat tesznek, amelyek képesek folyamatosan megújítani termelésüket, gyors ütemben tudnak alkalmazkodni a piachoz, és megbízható termékkel látják el a fogyasztókat – emelte ki Varga Mihály a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. új csomagolóüzemének átadásakor.
A szarvasi cég 1,6 milliárd forintos fejlesztéséhez a kormány 805 millió forinttal járult hozzá a Nagyvállalati Beruházás Támogatás keretében.

A magyar gazdaság helyzetéről szólva Varga Mihály elmondta: a gazdasági növekedés ütemét tekintve Magyarország ma már az unió élmezőnyében van, a munkában állók száma csúcson van, a 4,5 milliót közelíti, a munkanélküliség a rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony.

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Gallicoop Zrt.

Magyarország ma már versenyképességi kihívás előtt áll, a kormány ezért a fejlesztések finanszírozása mellett az adózás könnyítésével, a béremelésekkel, a szakképzés átalakításával és a beruházások támogatásával kívánja a vállalatok hatékonyságát és termelékenységét erősíteni. Az eddig megtett gazdaságpolitikai lépések tartós és jó ütemű növekedést eredményeztek a gazdaság legtöbb területén – mutatott rá a miniszter kiemelve, hogy

a feldolgozó-, illetve az élelmiszeriparon belül kiemelkedő, 12 százalék feletti mértékben emelkedett a húsfeldolgozás és a húskészítmények gyártása egy év alatt Magyarországon.

Varga Mihály elmondta: a Gallicoop Zrt. ma piacvezető Magyarországon, a hazai pulykahús-kivitel több mint 40 százalékát a vállalat adja, így továbbra is ez a cég a legnagyobb hazai pulykahús-exportőr. A tárcavezető szerint a most átadott beruházás jó példa arra, hogyan tudja a magyar állam partnerként segíteni az olyan nagyvállalatok továbblépését, amelyek az uniós szabályok miatt kiszorulnak a fejlesztési forrásokból.

Fotó: Gallicoop Zrt.

A Békés megyei adatokról szólva Varga Mihály kijelentette:

a térség az országos átlagnál gyorsabb ütemben fejlődött az elmúlt években, ami kedvező hatással volt a munkaerőpiaci folyamatokra nézve is.

A megyében foglalkoztatottak száma 130 ezerről 152 ezerre emelkedett 2010 óta, a növekedés legnagyobb része a versenyszféra munkahelyteremtésének volt köszönhető.

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Húsvétkor egy ember átlagosan 20-24 tojást fogyaszt el

2017. április 12. 07:46
A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 200-230 millió darab, ami az éves fogyasztás 8-10 százaléka - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) kedden az MTI érdeklődésére.

A tanyákon élőkért módosítottak

2017. november 10. 09:39
A tanyás térségekben élőket érintő ügyfélbarát módosításcsomagról döntött a Miniszterelnökség, melynek köszönhetően a tanyán élők még nagyobb arányban részesülhetnek a Vidékfejlesztési Program tanyafejlesztési forrásából.