Beszállítási probléma esetén aduász a covidos lap

2020. december 02. 08:21
Rugalmas és empatikus hozzáállást kér a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a kiskereskedelmi áruházláncoktól, amennyiben beszállítóiknál igazolt koronavírus-fertőzések miatti termelési és szállítási problémák merülnek fel.
Beszállítási probléma esetén aduász a covidos lap

„A kamara állásfoglalása szerint a szerződéses kapcsolatok során a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet vis maiornak minősül. A NAK jogsegélyszolgálata mindenki rendelkezésére áll a felmerülő jogi kérdések tisztázásában” – olvasható az állásfoglalásban.

 

aruhazÁruház, néha vannak üres ládák (Fotó: Pixabay)

 

Az elháríthatatlan külső ok

Ebben az esetben alkalmazandó az egyes szabályokról és a vis maiorral összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 94/2015. (XII. 23.) FM rendelet 3. § (1) bekezdésében felsorolt vis maior okok l.) pontjában említett egészségügyi járványhelyzet.

Jelenleg ismételten hatályban van a járványügyi veszélyhelyzet, ennek okán igazoltan bekövetkezett akadályoztatás jelen esetben is vis maior helyzetnek minősül. Amennyiben valamely szerződő fél nem képes teljesíteni szerződéses kötelezettségeit, azonban bizonyítja, hogy a „szerződésszegést” ellenőrzési körén kívül eső, előre nem látható körülmény okozta, akkor a szerződésszegő fél nem köteles megtéríteni a másik fél esetleges kárait, azaz mentesül a kártérítési kötelezettség alól.

 

Fontos azonban leszögezni, hogy a mentesülésre csak akkor van lehetőség:
  • az említett körülmény a vírussal közvetlen összefüggésbe hozható;
  • következményei észszerűen elvárható intézkedésekkel sem elháríthatóak;
  • a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható.

 

Fő szabályok

Minden esetet külön kell vizsgálni, hogy mi az az időpont, amikortól a szerződést kötő feleknek alappal kellett számolniuk a vírus terjedésével és annak következményeivel.

A beszállítónak bizonyítania kell tudni, hogy megtette azokat az intézkedéseket, amelyek észszerűen elvárhatók, így például betartotta a járványügyi jogszabályokat, illetve hatósági intézkedéseket, ajánlásokat.

 

gyumolcsokZöldség-, gyümölcs osztály (Fotó: Pixabay)

 

A bírói gyakorlat és szerződésmódosítások

Szerencsére hasonló mértékű járványhelyzettel, ilyen körülményekkel hazánknak eddig nem kellett szembenéznie. A tárgykörben nagyszámú bírói ítéleten alapuló egységes joggyakorlat még nem alakult ki.

Javasolt jogi tanácsadás keretén belül megvizsgáltatni a beszállítói szerződés rendelkezéseit. Amennyiben a szerződésmódosítás indokolt lenne a leírtak figyelembe vételével, de a másik szerződő fél nem hajlandó, megfontolandó az esetleges bírósági beavatkozás igénybevétele.

A koronavírus-járvány tapasztalatai alapján a következőkben nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a szerződésekben a vis maior helyzetek kezelését részletesen szabályozzák.

A beszállítói szerződésnek tartalmaznia kell, hogy az elháríthatatlan külső okot és bekövetkezésével kapcsolatos tényeket a beszállítónak kell bizonyítania.

 

Jogsegélyszolgálat

Az elhúzódó peres ügyek elkerülése érdekében a kamara kéri a kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy a beszállítóiknál esetlegesen bekövetkező igazolt koronavírus fertőzések miatt kialakult termelési és szállítási problémákat a lehető legnagyobb rugalmassággal és empátiával kezeljék.

Jogi tanácsadás kérhető a NAK jogsegélyszolgálatánál.

Forrás: NAK állásfoglalás / agararagazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Óriáscégek üzlete Magyarországon - változtat a Nestlé

2019. április 23. 08:38
A Nestlé Hungária Kft.-be olvad az eddig a Nestlé és az amerikai - Cheerios gabonapelyheiről is ismert - General Mills közös vállalata, a Cereal Partners Hungária Kft. A svájci multi magyar leánya kivásárolja amerikai partnerét.

Fillérekért kapható a piacon ez a gyümölcs: egészséges és finom lekvárjának nincs párja

2021. szeptember 09. 11:22
A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart, az ország keleti csücskében előszeretettel termesztett, máshol alig ismert tájfajták azonban egészen október közepéig teremnek. Ezekből készül az országszerte, sőt határon túl is ismert szatmári szilvapálinka, ami mára már hungarikummá vált, és a szintén népszerű szatmári szilvalekvár, ami üstben készül, majdnem egy napig főzik, és semmit nem tesznek hozzá, az íze mégis utánozhatatlanul finom.