Drágulásnak indultak az élelmiszerek

2020. július 06. 10:01
Júniusban idén először emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulására.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított júniusi árindex májushoz viszonyítva 2,4 százalékkal (2,2 ponttal) 93,2 pontra emelkedett.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Júniusban különösen a pálmaolaj jelentős drágulására a növényi olajok árindexe 11,3 százalékkal nőtt, a cukor árindexe 10,6 százalékkal, a tejtermékeké pedig 4 százalékkal emelkedett.

A szemes termények és a húsfélék árindexe egyaránt 0,6 százalékkal csökkent júniusban májussal összevetve. Idén januárban az árindex 102,5 pont, tavaly júniusban 95,3 pont volt. A mutató tavaly átlagosan 95 pont volt a 2018. évi 95,9 pont után

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Komoly fejlesztés előtt a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is

2021. április 06. 08:25
A biogazdálkodás és a bioélelmiszerek előállítása jelentősen hozzájárul a magyar agrárium növekedéséhez és fejlődéséhez – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Biopont Kft. ügyvezetőjével történt megbeszélést követően.

Soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra

2021. február 23. 09:09
Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg az ágazat - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott, a lap hétfői számában megjelent interjújában.