Drágulásnak indultak az élelmiszerek

2020. július 06. 10:01
Júniusban idén először emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulására.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított júniusi árindex májushoz viszonyítva 2,4 százalékkal (2,2 ponttal) 93,2 pontra emelkedett.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Júniusban különösen a pálmaolaj jelentős drágulására a növényi olajok árindexe 11,3 százalékkal nőtt, a cukor árindexe 10,6 százalékkal, a tejtermékeké pedig 4 százalékkal emelkedett.

A szemes termények és a húsfélék árindexe egyaránt 0,6 százalékkal csökkent júniusban májussal összevetve. Idén januárban az árindex 102,5 pont, tavaly júniusban 95,3 pont volt. A mutató tavaly átlagosan 95 pont volt a 2018. évi 95,9 pont után

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Még nem érte el a csúcsot az áremelkedés

2022. április 06. 08:02
A VG elemzői konszenzusa szerint márciusban a februárinál is nagyobb mértékű volt a fogyasztói árak növekedése, de még rosszabb adatok jöhetnek a következő hónapokban.

Ezt tudja a hamisítatlan, vidéki magyar konyha: íme 3 tájegység 9 autentikus étele

2020. augusztus 04. 07:39
Máig léteznek olyan jellegzetes fogások, amik egyes vidékeken autentikusnak számítanak, azonban könnyen lehet, hogy az ország más részeiben még csak hírüket sem hallották. Cikkünk első részében az észak-magyarországi és az alföldi régióba kalandozunk.