Fokozhatja a járvány a kelet-európai átkot: az agyelszívást

2020. május 07. 08:36
Francia kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a home office új folyamatokat indíthat el a globalizált munkaerőpiacon.
Fokozhatja a járvány a kelet-európai átkot: az agyelszívást

A digitális migráció a jövő - legalábbis ez a véleménye egy fiatal francia kutatócsapatnak, mely a távmunka távlataival foglalkozik. A home office mindenütt általános gyakorlattá vált a koronavírus-járvány miatt, de főként az országhatárokon belül. A járvány utáni világban viszont kiderülhet: a globális távmunka is valós lehetőség.

A távmunka az elit munkaerő "exportját" gyorsíthatja fel

A globalizáció eddig főként abban nyilvánult meg, hogy a fejlett államok az olcsó munkaerőt keresték: hatalmas tőkebefektetéseket hajtottak végre olyan országokban, ahol a munkaerő ár-érték aránya kedvezőbb volt, mint otthon. Kína profitált a legtöbbet ebből, de az Európai Unió 2000 után csatlakozott keleti tagállamai is jórészt ezzel vonzották a külföldi tőkét – állapítja meg a Groupe d'Etudes géopolitiques elemzése.

Ebben a tekintetben nagy fordulat következhet be az elkövetkező időszakban, amikor a fejlett államokban a befektetők rádöbbennek arra: nemcsak szakmunkásgárdát lehet külföldön vásárolni, de magasan képzett elit munkaerőt is, amely jóval olcsóbb Európa keleti felén, mint a fejlettebb országokban.

Az agyelszívás folyamata ily módon felgyorsulhat, egyúttal a fejlett államok elit munkavállalói új helyzettel találhatják magukat szemben: olyan vetélytársakkal lesznek kénytelenek versenyezni , akik tudásban nem maradnak el tőlük, viszont sokkal kevesebbet kérnek a munkájukért. Szerződéssel alkalmazhatók, ezért jóval rugalmasabbak a munkaerőpiacon, ahol a munkaadók mindinkább ódzkodnak a hosszú idejű foglalkoztatástól.

A távmunka általánossá válik - jósolja a fiatal francia kutató, aki doktorandusz Párizs közgazdasági egyetemén. Cyprien Batut és munkacsoportja stílszerűen a munka ünnepén tette közzé tanulmányát, melyet a Le Monde ismertet. A fiatal kutatók szerint hamarosan vége lesz a munkahelyhez kötött munkavállaló-munkaadó viszonynak. A huszonegyedik század új digitális kapcsolatot eredményez.

Vége lesz a franciául csak „métro-boulot-dodo” (metró-meló-szunya) szókapcsolattal emlegetett napi rutinnak, amely arra utal, hogy munkások élete nem más, mint utazás a munkahelyre, ott melózás, majd onnan haza és végül alvás - kérdi a Le Monde május elsején. A kutató szerint nem mindenki számára, de aki képes távmunkára, az jobban jár a home office-szal, hiszen nem kell kimozdulnia otthonról. A munkaadónak pedig nem kell fenntartania egy nagy épületet, ahol a munkát elvégzik. Ez átrendezheti az ingatlanpiacot is.

Világ számítógépei egyesüljetek?

Mindezzel párhuzamosan felgyorsul a robotok előretörése is, mind nagyobb mértékben veszik át a kevésbé kreatív feladatokat az emberektől a számítógépek. Sok könyvelő például azzal szembesülhet, hogy a számítógépek gyorsabban és megbízhatóbban végzik el a munkát, mint ő maga. Mindez nem veszélytelen, hiszen fokozza a munkaerő kiszolgáltatottságát a munkaadókkal szemben, még a magasan kvalifikált szektorban is.

(Le Monde)

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Siralmas a munkajogi felkészültség

2020. január 16. 11:42
Alapszintű munkajogi képzésnek helye lenne a szakképzésben és a felsőoktatásban is, hiszen az iskolából kikerülőkből biztosan munkavállalók és munkaadók lesznek. Dr. Ferencz Jácint, ügyvéd szerint, azonban jelenleg sokan azzal sincsenek tisztában, mit írnak, íratnak alá a munkaszerződés megkötésekor. Ennek jegyében, többek között a munkaviszony alapelveiről, magatartási követelményeiről is beszélni fog a HR Portal februári munkajogi workshopján.

Az új dolgozók harmada belső ajánlással jön - így toboroz egy gyártó vállalat

2021. október 21. 13:23
Hogyan néz ki a kékgalléros - betanított és szakképzett - munkavállalók megszerzése és megtartása egy Komárom-Esztergom megyei gyártó cégnél? Miként reagálnak a munkaerőhiányra valamint Ausztria és Németország elszívó hatására? Erről is beszélt Urbán Anita a Güntner-Tata stratégiai HR igazgatója a RecruiTECH Blue kékgalléros toborzási konferencián.