Ígéretes az orosz-magyar regionális gazdasági együttműködés

2017. február 08. 08:16
Magyarország számára ígéretes lehetőség az orosz-magyar regionális gazdasági együttműködés - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek Szmolenszk megyei látogatását követően.

Fazekas Sándor emlékeztetett: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben regionális együttműködésről állapodott meg. E program keretében tett most látogatást a magyar agrártárca vezetője oroszországi tartózkodása során az ország nyugati részén fekvő szmolenszki területen.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Szmolenszk megyében mintegy 6 millióan élnek, és gazdaságilag fejlett területnek számít Oroszországban - tájékoztatott Fazekas Sándor.
Beszámolt arról, hogy az együttműködés konkrét lehetőségéről folytatott megbeszélést Alekszej Osztrovszkijjal, az orosz megye kormányzójával, miután egy szarvasmarhatelepre is ellátogatott.

A kormányzóval folytatott tárgyaláson kiderült: az orosz partner érdeklődik a szarvasmarhatelepek építése, a szarvasmarha-tenyészállatok importja, a szarvasmarha-állományok fejlesztése, valamint az ezekhez kapcsolódó szakmai képzések iránt.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A miniszter elmondása szerint befektetési lehetőség kínálkozik takarmánykeverő üzemek, brojlercsirke-telepek, repcefeldolgozó és sajtüzem létesítésére is magyar közreműködéssel. Szmolenszk megye érdeklődik a vetőmagtermesztés, különösen a kukoricatermesztés technológiája iránt, emellett igény van az együttműködésre a zöldség- és a gyümölcstermesztés területén is.

Szmolenszk megyében szeretnék fejleszteni az élelmiszer nyomon követhetőség módszereit - tájékoztatott a miniszter. Ezért a magyar felsőoktatási intézményekkel - a gödöllői Szent István Egyetemmel, valamint a budapesti Állatorvostudományi Egyetemmel - konzultálna az orosz partner - tette hozzá.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a szmolenszki régió befektető- és vállalkozóbarát, alacsonyak az adók, továbbá a legmagasabb adókedvezményeket adják a megyében befektetőknek. A vegyes vállalatok alapításakor pedig vonzó lehet a befektetők számára, hogy a terület Oroszország nyugati felén fekszik - mondta.

A tárcavezető szerint a magyar mezőgazdaság számára ígéretes lehetőség ebben a régióban bekapcsolódni a fejlesztésekbe. Oroszország ugyanis mezőgazdaság-fejlesztési programot hajt végre az önellátás elérése érdekében, amiben a magyar szaktudás és technológia szerepet kaphat.
A miniszter jelezte, hogy nagy versenytársak - például francia, német, holland, olasz vállalkozók - is jelen vannak ezen a piacon.

Fazekas Sándor közölte: Alekszej Osztrovszkijjal megállapodtak abban, hogy a közös projekteket folyamatosan figyelemmel kísérik és segítik, emellett a múlt évben Budapesten megrendezett magyar-orosz üzletember-találkozót az idén megismétlik. A földművelésügyi miniszter magyarországi látogatásra hívta meg a kormányzót.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Még mindig kevesen akarnak agrárszakmát tanulni

2017. december 12. 08:39
Partnerségi megállapodást kötött egymással a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az agrárszakképzés fejlesztése érdekében. A cél, hogy minél többen akarjanak továbbtanulni az agrárképzésben.

Még mindig Magyarországon a legdrágább foglalkoztatni

2017. május 24. 08:31
Annak ellenére,hogy idén öt százalékkal csökkentek a munkáltatói járulékok, húsz ország összehasonlításában mégis az utolsó lett a foglalkoztatásra jutó terhek tekintetében,derül ki a Mazars kimutatásából, amelyről az Index ír.