KAP-forrás továbbra is csak a gazdáknak járjon

2018. március 05. 07:45
Ellenezzük a mezőgazdaságtól teljesen független új célok, így a migráció KAP-ba történő beemelését - mondta Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese a németországi Plauenben megrendezett 23. Európai Gazdapiacon tartott előadásában.

Idén hazánk volt az esemény partnerországa, amely kiváló lehetőséget biztosított a magyar élelmiszergazdaság eredményeinek németországi bemutatására. A 23. Európai Gazdapiacot Nagy István nyitotta meg.

Nagy István előadásában kiemelte, a jelenlegi források szintjének fenntartása szükséges, nem kell tehát a mostani támogatási rendszert gyökeresen átalakítani, elegendő annak egyszerűsítése, ezért hazánk támogatja Németország erre irányuló törekvését. Kijelentette, az agrárberuházásoknak hangsúlyosnak kell maradniuk, valamint a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát is fenn kell tartani.

A miniszterhelyettes kiemelte, Magyarország egyetért azzal, hogy elérhető a generációs megújítás a fiatal gazdák és az új vállalkozások indításának ösztönzésével. Éppen ezért a fiatal gazdákra vonatkozó korhatár emelését célzó javaslatokat, valamint a kistermelői támogatás kiterjesztését szintén támogatja hazánk.

Nagy István a német közönségnek vázolta a magyar agrár- és élelmiszergazdaság elmúlt évi eredményeit, különös tekintettel a kivitel erősödésére. Az aktív német-magyar agrárkapcsolatok kapcsán hangsúlyozta: Magyarország számára Németország a legfontosabb külkereskedelmi partner. Ezt jelképezi az is, hogy az idei Európai Gazdapiacon – az eseménysorozat 23 éves történetében immár másodszor – hazánk volt a partnerország. A magyar kiállítók központi helyen mutatták be a magyar vidék és a magyar föld legjavát.

Nagy István kétoldalú tárgyalást folytatott Frank Pfeillel, a Szász Tartomány Környezetügyi és Mezőgazdasági Minisztérium államtitkárával. A kifejezetten konstruktív, baráti hangvételű egyeztetés során mindkét fél egyetértett az EU Közös Agrárpolitikája forrásainak megőrzésében. Nagy István megerősítette, Magyarország álláspontja szerint a KAP-forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk, amelynek előnyeit végső soron valamennyi európai polgár élvezi a kiváló minőségű, egészséges és méltányos áron elérhető élelmiszerek révén. Megjegyezte, hogy országunk kiemelten fontosnak tartja a mezőgazdaság és a versenyjog együttműködésének fejlesztését. Arra is utalt, hogy a piaci válságokat a KAP-nak még hatékonyabban kell kezelnie, ehhez pedig megfelelő központi, uniós pénzügyi forrásra is szükség van. Az FM miniszterhelyettese kitért arra is, hogy Magyarország az uniós támogatási felső korlát önkéntes alkalmazásával a családi gazdaságokat kívánja helyzetbe hozni, ezáltal pedig újabb vidéki munkahelyek létrehozását elősegíteni.

Nagy István német partnerével áttekintette továbbá az afrikai sertéspestis európai aktualitásait, a megelőzés érdekében tett intézkedéseket is, valamint felvetette a gazdák kártérítésének kérdését is.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A helyi termék még nem hívószó

2017. augusztus 22. 08:21
Furcsa helyzetnek tűnik, de ha az ember bemegy bárhol az országban egy nagyobb élelmiszerboltba, elvétve talál csak olyan terméket vagy terményt, amely az adott település környékéről, vagy akár csak az ottani tájegységből származik. Miért nem lehet Csopakon csopaki bort kapni? Kecskeméten kiskunságit? Balatonvilágoson Hedon söröket? Vagy mégiscsak lehet?

Agrárkultúránk s nemzetünk erősödésében is fontos szerepet töltenek be

2018. október 24. 09:17
Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából hatvanhatan vehették át munkájukat elismerő kitüntetésüket Nagy István agrárminisztertől. A tárcavezető szerint a díjazottak kimagasló szakmai teljesítményről tettek tanúbizonyságot.