Ki fogja leszedni az osztrák gyümölcsöt?

2018. július 06. 10:47
Annyira súlyos a munkaerőhiány Ausztriában, hogy néhol fölszedetlenül maradt a spárga az idei szezonban, egyes üzemek pedig teljesen kénytelenek felhagyni a zöldség- és gyümölcstermesztéssel. Az osztrák agrárkamara egyebek között az idénymunkás-keret növelését, illetve a németországihoz hasonlóan kedvező járulékrendszer bevezetését sürgeti.
Egy sor probléma terheli nyugati szomszédunk zöldség- és gyümölcságazatát, ezek egyik legsúlyosabbja az osztrák agrárkamara szerint a munkaerőhiány. A jelenség egyik oka, hogy a rövid távú idénymunka járulékai Németországban alacsonyabbak, így ugyanannyi bruttó bérből ott több nettó marad a dolgozók zsebében, inkább ott vállalnak tehát munkát, nem Ausztriában. A másik ok pedig, hogy a klasszikus vendégmunkás-adó országokban is zajlik a fejlődés, egyre jobbak a körülmények, így kevesebben keresnek mezőgazdasági munkát külföldön. A következmény pedig szemmel látható, az idén például voltak olyan spárgaültetvények, ahol egész egyszerűen a munkaerőhiány miatt nem tudták felszedni a termést, mások pedig fel is hagynak a munkaigényes kertészeti kultúrákkal – világított rá az agrárkamara.

 

Megoldásként első lépésben az idénymunkás-keret megnövelését javasolják, hogy legyen elég ember a szüreti időszak teendőihez. Következő, középtávú intézkedésként pedig azt szeretné elérni, hogy a francia modellt követve a gazdaságok egymással összefogva tudjanak hosszú távú munkaviszonyt kínálni a dolgozóknak. Végül pedig, a Németországgal szembeni versenyhátrány megszüntetése érdekében a szezonmunka járulékait Ausztriában is indokolt lecsökkenteni – ismerteti az osztrák agrárkamara javaslatait az aiz.info hírportál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Egy új tanulmány szerint a biohús és -tej több egészséges zsírsavat tartalmaz.

2016. február 25. 08:57
Két új, a The British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent, tudományos cikk újfent felmérte az ökológiai gazdálkodásból származó húsok és tejek, illetve az ezek „nem organikus” megfelelői közötti különbségeket.

Eltűnik az üdítőkből az édesítő fele

2018. június 15. 15:53
Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség által közzétett önkéntes vállalása szerint.