Kimutatták: aki szőlőt eszik, sokkal jobban vezet

2016. szeptember 06. 08:05
A szőlő antioxidáns tartalma és egészségvédő szerepe eddig is ismert volt, egy friss kutatás azonban most igazolta, hogy a gyümölcs levének fogyasztása a kognitív képességeket, így az autóvezetésben fontos szerepet játszó reakcióidőt is javítja.

Mindez nem feltételezés, a Leedsi Egyetem kutatói huszonöt egészséges felnőtt nőn végeztek három hónapig tartó vizsgálatot, amelyben felmérték, hogyan befolyásolja a szőlőlé fogyasztása az autóvezetési képességeket. A kísérletben résztvevő negyven és ötven év közötti nők autóvezetési képességeit számítógépes szimulátorral mérték fel, ezután véletlenszerűen két csoportra osztották őket: az egyik csoport tagjai tizenkét héten át napi 3,5 deciliter szőlőlét ittak, míg a kontrollcsoport tagjai ugyanebben az időszakban egy kinézetre és ízre hasonló, eltérő összetételű placebo italt fogyasztottak.

A szimulátoros mérésekkel azt tapasztaltuk, hogy a kísérlet időszaka alatt a szőlőlét fogyasztó nők által vezetett autók fékútja átlag tizenegy méterrel csökkent – mondta a Newsmax életmódportálnak Louise Dye kísérletvezető. Ez az első alkalom, hogy tudományos vizsgálat keretében, egészséges felnőttek körében is bizonyították a Concorde szőlőfajta fogyasztásának a szellemi képességekre gyakorolt előnyős hatásait. A korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a szőlőlé rendszeres fogyasztása segíthet az idősebb, enyhe kognitív zavarokkal küzdő felnőtteken.

A szőlő jótékony hatása az eddigi kutatások szerint a flavonoidoknak köszönhető. Ez a növények festékanyagaiban megtalálható anyag bizonyítottan növeli a C-vitamin felvételt, és antioxidáns szerepet tölt be a szervezetben. Dye szerint a mostani adatok alátámasztják a korábbi állatkísérletek eredményeit, melyek szerint a flavonoidok segítik a hippocampus működését – ez az agyterület felelős többek között a térbeli tájékozódásért, valamint a rövidtávú emlékek hosszú távú memóriába történő tárolásáért is.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Nőtt az agrárszakképzésben tanulók száma

2017. április 03. 07:48
A gazdasági növekedés fő hajtómotorjának számító mezőgazdaságban a kibocsátás 2010 óta másfélszeresére nőtt, Magyarország mintegy 120 országba exportál minőségi, GMO-mentes, egészséges élelmiszereket, miközben az ágazatban csupán 15-20 százalék a szakképzettek aránya - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Karcagon, a Karcagi Szakképzési Centrum által szervezett a Jövő szakképzése - a szakképzés jövője országos szakmai konferencián.

Hogyan járhat el a munkáltató a túlfizetett munkabér visszakövetelésekor?

2018. október 02. 10:10
A jogalap nélküli kifizetések sokféle okból előfordulhatnak, így gyakori példa a munkabér kétszeri átutalása, vagy a teljesítménybér téves kiszámítása - dr. Szabó Gergely ügyvéd írása a HR Blogon.