Közös cél a munkavédelmi helyzet javítása is

2018. február 14. 09:04
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete. Az egyezség révén tovább javulhatnak az agráriumban dolgozók munkafeltételei.
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének (MÉDOSZ) tevékenysége az utóbbi évek során egyaránt segítette az agráriumban dolgozók munkafeltételeinek javítását. Február 13-án a két szervezet stratégiai együttműködési megállapodást kötött.
– Fontos ez a mostani egyezség, mert több területen is azonosak a céljaink, a törekvéseink. llyen például a MÉDOSZ által is kiemelten kezelt munkavédelem – mondta a kamara részéről a megállapodást szentesítő Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke. – E téren a kamara 2017 őszén munkavédelmi roadshow-t bonyolított le, amelynek keretein belül felhívtuk tagjaink és közvetve a náluk dolgozó munkavállalók figyelmét a biztonságos munkavégzés fontosságára.

Mint a NAK alelnöke megjegyezte, már a számok is jelzik, hogy hasznosnak bizonyult ez a tájékoztató tevékenység. Hiszen 2016-hoz képest 2017 végére csökkent az agráriumban a munkabalesetek – és azon belül a halálos kimenetelűek – száma. Hozzátette, még nem lehet hátradőlni, egyfelől azért, mert a munkavégzési és -védelmi feltételek javításán – és a szabályozási környezeten – még mindig lehet javítani, másfelől a munkavédelemért felelős ellenőrző hatóság 2018 második és harmadik negyedévére jelzett akciói során kiemelt helyen kezeli majd a mezőgazdasági vállalkozásokat. Éppen ezért a kamara idén is folytatja az említett munkavédelmi roadshow-t. 
– Bízunk abban, hogy a MÉDOSZ-szal közös tevékenységünk révén tovább javul a morális környezet és tovább csökken a munkabalesetek száma is. Hiszen nagyon fontos, hogy a „Mindenkit hazavárnak” szlogen ne csak szlogen maradjon – jegyezte meg a kamarai alelnök.

Zászlós Tibor elmondta, a kamara más területen is magáénak érzi a tagjaiknál dolgozók problémáit, így a NAK fontosnak tartja, hogy az élelmiszer-feldogozásban, élelmiszeriparban is tiszta munkaviszonyok legyenek. Ez pedig, mint megjegyezte, biztonságot ad a munkavállalóknak, így hosszú távon maradhatnak az agráriumban.
– A mezőgazdaságban sajátosságaiból adódóan jelentős az idénymunka mértéke, illetve a főtevékenység mellett kiegészítő jelleggel végzett munka is. Előbbi kapcsán a NAK tavaly kezdeményezte az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem 5870-ről 2017-ben 7631 forintra, az idei évre pedig 8255 forintra emelését. A kamara által kezdeményezett – elfogadott – jogszabály rendelkezik arról, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalónak mikor és mekkora összeg utána nem kell adót fizetnie, illetve bevallást benyújtania, amely összeg a törvénymódosítással emelkedett – fűzte hozzá Zászlós Tibor.

A másik aláíró fél, Huiber Tibor MÉDOSZ-elnök azt emelte ki, hogy a szakszervezet korábban munkavédelmi és munkajogi kérdésekben többször segítette tanácsaival a NAK-ot. Mint mondta, reméli, hogy a most hivatalossá lett kapcsolat a minden lényegi munkakörülményt szabályozó kollektív szerződések mezőgazdaságban való – még jelentősebb – elterjedéséhez is hozzájárulhat. Úgy vélte, ugyancsak része lehet az együttműködésnek, hogy a falugazdászokat is felvértezzék munkavédelmi ismeretekkel, akik így ezeket a tudnivalókat továbbadhatják a velük szoros kapcsolatban lévő gazdálkodóknak.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira

2018. január 29. 08:35
Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó tételt kellett kivonni a forgalomból nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag tartalom miatt. A NÉBIH, a holland hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről. 

Agrárszektor 2017: jön a magyar mezőgazdaság csúcskonferenciája

2017. november 10. 09:40
Idén ötödik alkalommal rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos agrárkonferenciáját, amely az egyik legfontosabb hazai agrár-networking eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt fél évtized során.