Magasabbak a mezőgazdasági termelői árak

2016. augusztus 16. 08:12
Júniusban 1,5 százalékos volt az emelkedés A növényi termékek árának 3,5 százalékos emelkedése, az élő állatok és állati termékek árának 1,8 százalékos csökkenése eredőjeként júniusban 1,5 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos hónapjához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 
 

A búza ára 10 százalékkal esett, a kukoricáé 24 százalékkal nőtt, így a gabonafélék ára 8,7 százalékkal emelkedett. A jelentés azonban fontosnak tartja megjegyezni, hogy a kukorica betakarítása még nem kezdődött meg. A gyümölcsök ára 6,9 százalékkal, a zöldségféléké 4,1 százalékkal nőtt. Az előbbi termékcsoportban az ár emelkedését a meggyfélék és a földieper áremelkedése határozta meg. 

 

Az élő állatok termelői ára 1,2 százalékkal emelkedett, az állati termékeké azonban 9,0 százalékkal lett alacsonyabb, mint tavaly júniusban. A vágósertés ára 4,6 százalékkal nőtt, kilogrammonként 380 forintba került júniusban, ami az elmúlt másfél év legmagasabb felvásárlási ára. A tej felvásárlási ára 10 forinttal csökkent egy év alatt, a tojás 2 forinttal volt olcsóbb júniusban, mint egy éve, ami egyaránt 12-13 százalékos esésnek felel meg.

 

Az év első hat hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 1,0 százalékkal emelkedtek, a növényi termékek 4,4 százalékot drágultak. A gabonafélék ára 2,5, a zöldségé 8,1, a gyümölcsöké 8,7 százalékkal emelkedett, a burgonya 63,7 százalékkal drágult. Az élő állatok (-2,9 százalék) és az állati termékek (-9,4 százalék) ára együttesen 4,9 százalékkal esett vissza a múlt év azonos időszakához képest.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a múlt év első felében. A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,1 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,1 százalékos növekedéséből adódott.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Vajon tényleg túlreagál a kolléga?

2019. április 26. 08:29
Munkánk során napi szinten dolgozunk együtt emberekkel, de sokszor nem értjük vajon kollégáink közül páran miért reagálnak túl helyzeteket? Vagy magyarázatként egyszerűen elfogadjuk, hogy talán egy „idegen bolygón” születettek? Nem is gondolnánk, de amit furcsának gondolunk valakiben, az valójában szuperérzékenység. Kövesdi Eszter pszichológus, coach napi munkája során segíti a szuperérzékeny munkavállalókat felismerni a jeleket, és megtalálni önmagukhoz és karrierútjukban a megfelelő irányt.

Az ipar a leggyengébb lisztből süt kenyeret

2017. január 10. 08:06
„A törvénymódosításnál azokat kérdezték meg, akik miatt nem jó a minőség. Az adalékszer- vagy az élesztőgyártókat”