Módosítható-e a munkaidőkeret?

2021. június 07. 11:03
Megteheti-e a munkáltató, hogy a munkaidőkeret közepén módosítja a keret időtartamát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.
Módosítható-e a munkaidőkeret?

A kérdés konkrétan így szólt: "Az egyik cégünknél 6 havi munkaidőkeretben (több műszak) (nincs kollektív szerződés) dolgoznak a munkavállalók. Autóiparról van szó, és a jelenlegi helyzet miatt sok leállás van a gyárban. Megtehetik-e, hogy keret közepén módosítják a keret időtartamát például 12 hónapra? 04. hóban kezdődött a 6 hónap, ennek lejártát lehet módosítani úgy, hogy 2022. 03. hónapban jár le?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A már megállapított munkaidőkeret módosítására csak szűk körben van lehetőség. A tartam lerövidítésének elvileg nincs akadálya, a munkavállalóval ekkor úgy kell elszámolni, mintha a keret tartamát a munkáltató eredetileg ilyen időszakra állapította volna meg.

A munkavállaló által teljesített többlet munkaidőt rendkívüli munkaidőként, ha pedig a munkavállaló kevesebbet dolgozott, a különbözetet – az általános szabályok szerint – el kell számolni.

Ennél bonyolultabb kérdés a meghosszabbítás: mivel ez visszaélésekre adhat lehetőséget a munkáltató részéről, a munkaidőkeret nem hosszabbítható meg. Amennyiben ugyanis a munkáltató például 6 havi munkaidőkeretet rendelt el, annak egyoldalú meghosszabbítása lehetőséget teremthetne számára arra, hogy ha többet vagy kevesebbet dolgoztatta a munkavállalót a 6 havi munkaidőkeret tartama alatt, mint a rendelkezésére álló munkaidő – melynek következtében több munkabért kellene fizetnie, illetve a le nem dolgozott munkaórákért is fizetnie kellene –, utólag korrigálja ezt az eltérést a munkavállaló hátrányára.

A másik kizáró ok, hogy 6 hónapnál hosszabb tartamú munkaidőkeretre kollektív szerződés rendelkezése szerint van lehetőség, feltéve, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják. Ekkor legfeljebb harminchat hónap tartam állapítható meg.

 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

A munkavállalók egyharmada munkahelyváltást fontolgat a pandémia fényében

2021. március 26. 07:42
A legtöbben a jobb fizetés reményében dolgoznának máshol

Érdekvédelmi szervezet jön létre a kritikus munkavállalók védelmére

2020. február 25. 07:58
Egyre több techcégnél emelnek szót a munkáltatók amiért a vezetőség nem mozgósít elég energiát az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Ezért egy olyan szervezetet hoztak létre, amely a munkavállalóknak segít abban, hogy nyomást gyakoroljanak főnökeire a környezettudatosság jegyében.