Nagy Szupermenta majonéz teszt: kiderül, „mit tudnak” a flakonos mártások

2018. november 09. 08:11
A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

A Nébih komplex tesztjeihez híven a flakonos majonézek esetében is számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek a hivatal szakemberei. Amit mindenhol rendben találtak:

  • nedvességtartalom,
  • zsírtartalom,
  • erukasav (növényi toxin) tartalom,
  • jelölt omega-3 zsírsav mennyisége,
  • növényi olaj összetétel,
  • szorbinsav tartósítószer tartalom,
  • EDTA antioxidáns tartalom,
  • pH,
  • PAH szennyezőanyagok jelenléte,
  • kén-dioxid tartalom.

Megnyugtató, hogy a mustárt- vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezen összetevőktől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a Nébih szakemberei. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz flakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

Amivel akadtak problémák:
A majonézekben jelen lévő tartósítószerek mennyiségét rendeletben szabályozzák. A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a felelős vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Emellett szintén adódtak jelölési hibák.

A 22 majonézből összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt. A különböző, enyhébb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítik a szakemberek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk azok kijavítására. A határérték feletti tartósítószer jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői a két termék esetében összesen 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki az érintett vállalkozásokkal szemben.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A majonézek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki. A vizsgált termékek közül az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Penny terméke, míg harmadikként a Reál majonéz végzett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: http://szupermenta.hu/majonezeket-teszteltunk/

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
majonéz teszt - részletes vizsgálati eredmények (excel)

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Szinte egyáltalán nem tudnak már házhoz szállítást vállalni az áruházláncok

2020. március 18. 07:57
A megnövekedett élelmiszer-rendeléseink (élelmiszerek, papíráru, háztartási vegyi áru) miatt az alábbiakról tájékoztatjuk: Élelmiszer-szállítási kapacitásaink megteltek, bizonytalan ideig nem tudunk új rendelést fogadni, az időkapuinkban látható információk valósak
– ez a közlemény fogadja azokat, akik az Auchan felületén szeretnének online bevásárlást indítani, házhoz szállítást kérni.

7 elfeledett, filléres magyar étel: Te ismered mindet?

2020. augusztus 07. 08:11
Sokszor érezhetjük úgy, hogy a hetente, unásig ismételt kedvenc ételeink elkészítése már nem okoz örömet és az egyre fogyó alapanyagokból nehéz feladat minden nap ízletes fogásokat tenni az asztalra. Nagyanyáink filléres hozzávalókból könnyedén varázsoltak ínycsiklandó falatokat a tányérra, vajon hogy csinálták? A HelloVidék összegyűjtött hét régi hagyományos receptet, amit olcsón, pillanatok alatt elkészíthetünk.