OECD-FAO Mezőgazdasági előrejelzés 2016-2025

2016. július 22. 08:42
Földünk középtávú mezőgazdasági kilátásai 

Az igény az élelmiszer, állati takarmány és egyéb alapanyagok iránt egyre csak nő, amivel a mezőgazdasági termelésnek is lépést kell tartani. Mindeközben világszerte  sok helyen a termőterület és a víz egyre szűkösebb erőforrás, gyakran a klímaváltozás hatásai miatt.

Szakértők szerint a magas mezőgazdasági terményárak korszakának vége, de nagy kilengések még előfordulhatnak.

Viszont komolyabb lépések hiányában, a jelenlegi trend mellett, földünkön a mintegy 800 millió éhező száma 2025-re alig 150 millióval csökkenhet.

A FAO-OECD előrejelzésben részletesebb elemzés olvasható a szubszaharai Afrikáról, ahol becslések szerint az éhezők száma 23 %-ról 19 %-ra változhat.

Európa és Közép-Ázsia térség 

Európa és Közép-Ázsia étvágya megnő a gabonafélék (3 %-os növekedés), főleg a búza, és az állati fehérje iránt. Utóbbi legnagyobb mértékben térségünkben és Közép-Ázsiában jelentkezik, és jellemzően a szárnyas- és sertéshús fogyasztás megugrásából adódik.

A hús iránti kereslet teljes egészében nem fedezhető a belső  piacról, 10 %-ot importból kell biztosítani.

A teljes mezőgazdasági termelés a kontinensen 13 %-kal növekszik a következő évtizedben: ezen belül is 10 %-kal a növénytermesztés és 14 %-kal az állattenyésztés. A növénytermesztés szektor bővülése a javuló hozam miatt lehetséges.

Az Európai Unió finomított cukor kibocsátása 2025-re akár az évi 18 millió tonnát is elérheti a cukorkvóták kivezetése után, amivel az országcsoport nettó exportőrré léphet elő a világpiacon.

Az előrejelzés megjegyzi, hogy kontinensünk különösen veszélyeztetett egyes időjárási jelenségek, mint például az aszályok révén. További bizonytalansági faktor jelenthetnek a fekete-tengeri térség gazdasági és politikai változásai, illetve a helyi valuták árfolyamváltozásai.

 

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu / FAO

Kapcsolódó cikkek

Szemléletformálással és az élelmiszerkönyv fejlesztésével a minőségi magyar péktermékek (el)ismertségéért

2017. október 05. 08:02
A minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében a fogyasztói tudatosság emelésére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztésére van szükség – hangzott el a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Pékszövetség képviselői között tartott megbeszélésen.

Folyamatosan csökken az alapvető élelmiszerek áfája

2017. január 12. 07:46
Már évek óta január 1-jén újabb és újabb élelmiszerek általános forgalmi adókulcsa (áfa) csökken. Most a baromfihús, a tojás, a friss tej áfája mérséklődött 5 százalékra, az éttermi vendéglátás áfája pedig 18 százalékra - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.