Olaszország élelmiszer-folyosót akar Ukrajnából a globális élelmiszerválságot elkerülendő

2022. május 24. 10:56
Az ukrajnai háború alakulásáról és az élelmiszerválság elkerüléséről egyeztetett Mario Draghi kormányfő bolgár kollégájával, Kiril Petkovval, akivel Rómában találkozott.
Olaszország élelmiszer-folyosót akar Ukrajnából a globális élelmiszerválságot elkerülendő

A római kormánypalota közleménye szerint a több, mint egyórás találkozón a felek az ukrajnai háború miatti globális élelmiszerválság megoldásairól beszéltek.

Globális élelmiszerválság fenyeget (Fotó: depositphotos)

Globális élelmiszerválság fenyeget (Fotó: depositphotos)

Mario Draghi és Kiril Petkov találkozóján szó volt a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásáról is, valamint arról az olasz javaslatról, amely árplafon bevezetését kezdeményezi az európai földgázpiacon.

Korábbi sajtértesülések szerint Mario Draghi diplomáciai együttműködésen dolgozik Bulgáriával és Törökországgal az ukrajnai kikötők megnyitása, és az ott felhalmozódott gabona- és élelmiszer-szállítmányok elindítása érdekében.

A Corriere della Sera című napilap hétfőn arról írt, hogy Bulgária két kikötőt ajánl fel tranzitállomásként: a szintén fekete-tengeri Várnát és Burgaszt.

Utóbbiakból a szállítmányok Görögországba mehetnek tovább, majd Afrikába és a Közel-Kelet irányába, melyek az ukrajnai gabona két legfőbb számú importőrének számítanak.

Mario Draghi az ukrajnai elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel szombat este telefonon egyeztetett arról a 22 millió tonna gabonáról és más élelmiszerről, amely hetek óta mindenekelőtt Odessza kikötőjében várakozik indulásra. A szállítmányok elindítási tervéről – a Corriere della Sera napilap értesülései szerint – a római kormányfő Joe Biden  amerikai elnökkel is egyeztetett. Draghi minden diplomáciai eszközt megmozgat az “élelmiszer-folyosó” életbe léptetéséhez, amelyhez Moszkvának is hozzá kell járulnia. Az olasz kormányfő úgy látja, hogy ez lehet az első lépés a kapcsolattartásban Oroszországgal – írta a Corriere.

A fekete-tengeri áthaladáshoz Ankara beleegyezésére is szükség van. A 2020-2021-es időszakban Ukrajna közel 45 millió tonna gabonát exportált. Az ENSZ adatai szerint a háború kezdete óta a világban 45 millióval emelkedett az éhezők száma, részben éppen az ukrajnai gabona blokádja miatt. (MTI)

www.piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Drágulnak az élelmiszerek – egy évtizede nem láttak hasonlót

2021. június 04. 07:43
A FAO élelmiszerár-indexe 4,8 százalékkal nőtt áprilishoz és majd 40 százalékkal tavaly májushoz képest.

Nem csak az Aldi, a Lidl is megbukott a hatósági áras termékekkel

2022. augusztus 26. 07:55
Bő fél éve vezetett be az alapvető élelmiszereknél hatósági árat a kormány. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a vonatkozó szabályok betartása nem mindig gördülékeny a boltok részéről. A Lidl esetében például rendszeresen visszatérő probléma, hogy visszafogja a hatósági áras termékekből a kínálatát.