Óriási beruházási boom tarol a mezőgazdaságban: ezekre költenek most az agrárcégek

2020. november 25. 09:55
2020 óriási év lesz a mezőgazdasági-élelmiszeripari technológiai beruházások tekintetében. A Finistere Ventures felmérése szerint az idei évi befektetések már mostanra meghaladták 2019-es, korábbi rekordévet.
Óriási beruházási boom tarol a mezőgazdaságban: ezekre költenek most az agrárcégek

2020 harmadik negyedévének végére a mezőgazdasági-élelmiszeripari technológiai startupok 11,6 milliárd dollárt gyűjtöttek össze. Ez már csak azért is kiemelkedő, mert a teljes mezőgazdasági-élelmiszeripari technológiai szektorba 2010-től mostanáig 46,4 milliárd dollárt fektettek, írta meg a Future Farming. Ezt a területen úttörőnek számító Finistere Ventures közölte, megerősítve azt is, hogy a 2020-as év hatalmas jelentőségű lesz a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai beruházások számára.

Aramaa Kukutai, a Finistere Ventures társalapítója és üzlettársa elmondta, hogy a tőke áramlása úgy változik, ahogy a piac egyre érettebbé válik. Miközben egyre több pénz jut a fejlett növényvédelmi technológiákra, a beltéri növénytermesztésre, az alternatív fehérjeforrásokra, az élelmiszer-kiszállításra és az ellátási láncok fejlesztésére, addig a mezőgazdaság digitalizációjába történő beruházások konszolidálódtak, ahogy elkezdtek megjelenni a vezető vállalkozások.

A befektetések meglódulása az ágazatban végső soron azt fogja hozni, hogy lesz egy egészségesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági és élelmiszeripari ökoszisztémánk

– mondta Arama Kukutai.

A PitchBook adatszolgáltató társasággal közös jelentésében a Finistere Ventures a következő fontosabb megállapításokat tette:

  • A mezőgazdasági technológiai beruházások 2020 első három negyedévében elérték a 3,07 milliárd dollárt. (2019-ben a teljes tőkeberuházás 2,7 milliárd dollár volt ezen a területen.)
  • Az élelmiszeripari technológiai beruházások az első három negyedévben 8,37 milliárd dollárt tettek ki. (Ez tavaly összesen volt 7 milliárd dollár.)
  • A befektetett tőke többsége mindkét szektorban későbbi fázisú ügyletekre irányult, ami szintén a piac érését mutatja.
  • A mezőgazdasági technológia területén a beltéri fejlesztésekben utazó cégek jártak a legjobban a koronavírus farvizén, ugyanis ezek az ellátási láncok bizonytalanságainak kiküszöbölésére és a friss termékek iránti folyamatos igények kielégítésére koncentráltak.
  • Az élelmiszeripari technológia terén az online kereskedelemmel, szállítással és az ételcsomagokkal foglalkozó startupok jártak a legjobban a koronavírus miatt elrendelt óvintézkedéseknek és korlátozásoknak köszönhetően.

Azzal, hogy az elmúlt évtizedben több mint 46 milliárd dollárnyi tőke áramlott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésébe, a terület a befektetői érdeklődés középpontjába került. A koronavírus-járvány rávilágított a mezőgazdasági és az élelmiszer-előállítási rendszerek gyengeségére, amiket ki kellett küszöbölni. A tőke beáramlott és megtámogatta az otthoni étkezés trendjét, mutatott rá Amara Kukutai.

A szakember szerint, noha jelentős előrehaladás történt, még mindig van hová fejlődni. A most tapasztalható befektetési trend már régóta esedékes ebben a masszív, beruházások tekintetében eddig mostohán kezelt szektorban, és sok lehetőség van a további növekedésre. A fenntartható mezőgazdasági és élelmiszeripari-ökoszisztéma kiépítése kritikus fontosságú, de ez sokkal több időt és több tőkét fog igényelni.

A jelentés emellett átfogó képet nyújt arról is, hogy mely alágazatok (pl. élelmiszer-szállítás, készételek, alternatív fehérjeforrások, növényvédelem, beltéri növénytermesztés) vonzották a legtöbb befektetői érdeklődést, valamint kiemeli 2020 eddigi legjobb mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai ügyleteit, valamint régiónkénti bontásban mutatja be a befektetési trendeket és értékeli a kilépési értékeket.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrárium az egyik leginnovatívabb ágazat

2021. szeptember 14. 09:07
A precíziós mezőgazdasági technológia lehetővé teszi a piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását és csökkenti a termelés kockázatait – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az RTK Korrekciós jel szolgáltatás elindításán, hétfőn Gödöllőn.

Szirénákkal tüntettek az első földárverések ellen

2015. november 17. 08:48
Megkezdődtek az állami földek értékesítésére kiírt árverések, amelyek ellen országszerte tiltakoznak ellenzéki politikusok. Heves megyében az LMP aktivistái megpróbálták megakadályozni a földek eladását. Sallai R. Benedek többször is figyelmezette a vásárlókat, hogy a földek értékesítése nem törvényes - de kivezették a teremből.