Vissza a cukorhoz? – A mesterséges édesítőszerek elhízást okozhatnak

2017. július 20. 08:40
A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint. A cukorhelyettesítő szereket a gyermeket váró anyáknak sem szabad túlzásba vinniük.

Nem okozott súlycsökkenést a mesterséges édesítőszerek használata, viszont egy hosszú távú megfigyelés alapján kapcsolatba hozták őket a súlygyarapodás és elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével. A kanadai Manitoba Egyetem kutatói 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy 400 ezer ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapultak.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

 

Bár emberek milliói használnak rutinszerűen mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt egyértelmű a testsúly kordában tartásában

 – mondta el Ryan Zarychanski, az egyetem társult professzora. Érdemes tehát óvatosan viszonyulni a mesterséges édesítőszerekhez mindaddig, amíg azok hosszú távú hatásait teljesen fel nem térképezik.

Közben a szakemberek egy új kutatáson kezdtek el dolgozni a manitobai Gyermekkórház Kutatóintézetében, hogy felmérjék, a gyermeket váró anyák mesterségesédesítőszer-fogyasztása hatással van-e a megszületett gyermekek súlyára, anyagcseréjére és bélbaktérumaira. A kanadai tudósok hangsúlyozzák, hogy miközben világszerte terjed az elhízásjárvány és az azzal kapcsolatos betegségek, a mesterséges édesítőszerek használata pedig rendkívül elterjedt, további kutatásokkal kell vizsgálni, hogy van-e hasznuk.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez nagyon durva lehet - Ide özönlenek az áfacsalók

2016. május 02. 07:56
Átlovagolhatnak a kertészeti termékekre azok az áfacsalók, akik eddig a tej- és a hússzektorban tevékenykedtek. Ennek oka az lehet, hogy a sertés tőkehús után 2017-től a tej, a baromfihús és a tojás áfája is 5 százalékra csökken, miközben a zöldségeké és a gyümölcsöké 27 százalék marad. Ez tovább ronthatja a legális zöldség-gyümölcs piaci szereplők helyzetét, mivel az ágazatban a feketegazdaság részaránya egyes becslések szerint már ma is 40-50 százalék között mozog.
 

Biztonságos? Új szemlélet a minőségirányításban

2017. május 10. 08:29
Az elmúlt 25 év során a világ élelmiszer piacán drasztikus változások mentek végbe: a globalizáció kiteljesedése, az élelmiszer ellátási és biztonsági kihívások alapvetően új helyzetet eredményeztek mind a termelésben, mind a feldolgozásban, mind a kereskedelemben egyaránt. A hazai élelmiszeripar szempontjából jelentősebb minőségügyi, élelmiszerbiztonsági eseményekből – a teljesség igénye nélkül – szemezgettük az alábbi csokrot.