Az élelmiszer-hamisítás a legnagyobb üzlet

2016. március 29. 08:03
Gyakran fordul elő hazánkban is, hogy hamisítják az élelmiszert.

Néhány évtizede a hamisítás azt jelentette, hogy a készételekben a drágább összetevőket olcsóbbakra cserélték. Manapság azonban annak a veszélye is fennáll, hogy káros vagy akár mérgező élelmiszerek kerülnek a fogyasztó tányérjára.

Nagy-Britanniában 2013-ban kerekedett botrány abból, hogy egyes marhahúsos lasagna-készítmények valójában hatvan százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben száz százalékban lóhúst tartalmaztak. Az eset nem egyedülálló, több országban - köztük Magyarországon is - találtak lóhúst tartalmazó termékeket az ellenőrző hatóságok.

Gyakran fordul elő hazánkban is, hogy hamisítják az élelmiszert – állította az M1 Summa című műsorában Dömölki Lívia élelmiszer szakértő. Hozzátette, szinte nem telik el úgy év, hogy ne legyen legalább egy élelmiszerbotrány, azaz amikor a csomagban más van, mint kellene. Példaként említett az olajhamisítást és a lóhússal kevert marhahúst is a hamburgerek esetében

élelmiszer - béke

Az élelmiszerhamisítás ellen tiltakozik a FAO is – fotó: foodtank.com

Élelmiszerhamisításnak minősül a rossz minőségű alapanyagok használata, az olcsóbb termékek átcsomagolása, a szavatosság átírása, a romlott élelmiszer feldolgozása, az eredetvédett termékek hamisítása, és a nem bioélelmiszer bioként történő értékesítése is.

Kapcsolódó cikkek

Kiemelkedő a nők szerepe az agrár-innovációs hálózat fejlesztésében

2016. június 22. 08:31
A Nők és az innováció címmel rendezett konferenciát a Földművelésügyi Minisztériumban a Magyar Női Unió. A konferencián többek között Magyarország agrárkutatási és innovációs szakpolitikai irányelveinek kialakításáról, valamint az agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamatáról esett szó.

Miért hagyják el a jó munkavállalók a „jó” munkahelyeket?

2018. június 18. 10:57
A munkahelyi kultúra elemei közötti szakadékok miatt hagyják el a jó munkavállalók a „jó” munkahelyeket. A szervezetben elvárt viselkedés meghatározásával, az ezeket fenntartó rendszerek és folyamatok azonosításával, valamint a munkatársak és a szervezet fejlődését segítő gyakorlatok kialakításával megakadályozható, hogy a legjobb emberek elhagyják a fedélzetet.