Horizontális együttműködési lehetőség az élelmiszeriparban

2017. március 23. 08:16
Két alapvetően egészséges élelmiszer összege egy fokozott kedvező egészségügyi hatásokkal rendelkező termék. Álom vagy valóság?

Kiváló példája ennek a bolognai egyetem kutatóinak munkája, amely során a mediterrán diéta két értékes tápanyagokban gazdag alapvető alapanyaga, a paradicsom és az olívaolaj egységesítésével új terméket fejlesztettek ki.

Az új termék kialakításához használt összetevők mindegyike önállóan is értékes beltartalommal rendelkezik, mint például az olívaolaj fenol-, vagy a paradicsom likopin-tartalma. Mindemellett ismert tény, hogy egyszerre történő fogyasztásuk - ilyen a tipikusan katalán „pa amb tomàquet”, vagyis kenyér friss paradicsommal bedörzsölve és olívaolajjal meglocsolva - növeli egyenkénti antioxidáns hatásukat. Még pontosabban a paradicsom likopin-tartalmának biológiai hasznosulása három-ötszörösére emelkedik, ha olívaolajjal együtt kerül elfogyasztásra.

Mindezen megállapítások okán az olasz kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a két értékes összetevő kíméletes, oldószer-mentes, együttes mechanikus feldolgozása fokozott egészségügyi hatással rendelkező, fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartó, innovatív élelmiszer kifejlesztésére adhat lehetőséget. A munka eredményeképpen egy érzékszervi tulajdonságaiban és táplálkozási szempontból is értékes olajterméket állítottak elő. A termék annak ellenére, hogy kémiai összetétele alapján a szűz olívaolaj kategóriába sorolható (2016/1227/EU), mivel nem csupán az olajfa terméséből készül, elnevezésében nem használható ezen megnevezés (1234/2007/EK). Helyette nevezhető például „likopinben gazdag olívaolaj alapú salátaöntetnek”.

A termékfejlesztés mindamellett, hogy egy értékes beltartalmi összetevőkkel, tulajdonságokkal rendelkező termék kialakítását eredményezte, kiválóan példázza a különböző ellátási láncok, ipari szektorok horizontális együttműködésének lehetőségét, közös versenyképességének növelését.

Vajon az újhagymás zsírban is hasonló értékek rejlenek?

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Őstermelők figyelem! Fontos határidő érkezik

2016. december 05. 08:24
Elvesztik érvényességüket december végén a régi őstermelői igazolványok - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője vasárnap este az M1 csatornán.

Felmondás stílusosan – torkig volt a dolgozó a bánásmóddal

2018. január 16. 13:25
Sándor rendszeresen, ellentételezés nélkül túlórázik, a fizetése felét zsebbe adja a munkáltató, a szabadsága tartamára nem kap díjazást, és állandóak a munkabérből történő, jogalap nélküli levonások is. Volt olyan időszak is – ahogyan az utólagosan tudomására jutott –, hogy csak napi 4 órára volt bejelentve, miközben ténylegesen napi 8 órában foglalkoztatták. Ezek mindegyike külön-külön is megalapozná az azonnali hatályú felmondást, de a bizonyítás nem egyszerű, ráadásul a munkáltató sem ma kezdte a trükközést.