Horizontális együttműködési lehetőség az élelmiszeriparban

2017. március 23. 08:16
Két alapvetően egészséges élelmiszer összege egy fokozott kedvező egészségügyi hatásokkal rendelkező termék. Álom vagy valóság?

Kiváló példája ennek a bolognai egyetem kutatóinak munkája, amely során a mediterrán diéta két értékes tápanyagokban gazdag alapvető alapanyaga, a paradicsom és az olívaolaj egységesítésével új terméket fejlesztettek ki.

Az új termék kialakításához használt összetevők mindegyike önállóan is értékes beltartalommal rendelkezik, mint például az olívaolaj fenol-, vagy a paradicsom likopin-tartalma. Mindemellett ismert tény, hogy egyszerre történő fogyasztásuk - ilyen a tipikusan katalán „pa amb tomàquet”, vagyis kenyér friss paradicsommal bedörzsölve és olívaolajjal meglocsolva - növeli egyenkénti antioxidáns hatásukat. Még pontosabban a paradicsom likopin-tartalmának biológiai hasznosulása három-ötszörösére emelkedik, ha olívaolajjal együtt kerül elfogyasztásra.

Mindezen megállapítások okán az olasz kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a két értékes összetevő kíméletes, oldószer-mentes, együttes mechanikus feldolgozása fokozott egészségügyi hatással rendelkező, fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartó, innovatív élelmiszer kifejlesztésére adhat lehetőséget. A munka eredményeképpen egy érzékszervi tulajdonságaiban és táplálkozási szempontból is értékes olajterméket állítottak elő. A termék annak ellenére, hogy kémiai összetétele alapján a szűz olívaolaj kategóriába sorolható (2016/1227/EU), mivel nem csupán az olajfa terméséből készül, elnevezésében nem használható ezen megnevezés (1234/2007/EK). Helyette nevezhető például „likopinben gazdag olívaolaj alapú salátaöntetnek”.

A termékfejlesztés mindamellett, hogy egy értékes beltartalmi összetevőkkel, tulajdonságokkal rendelkező termék kialakítását eredményezte, kiválóan példázza a különböző ellátási láncok, ipari szektorok horizontális együttműködésének lehetőségét, közös versenyképességének növelését.

Vajon az újhagymás zsírban is hasonló értékek rejlenek?

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Mostantól hatalmas bírságot kaphat, akit rajtakapnak

2016. március 30. 09:34
Az idén már 100 ezer és 150 millió forint közötti bírságot kaphat az a termelő, aki nem használ deflektort pneumatikus vetőgépéhez és a szúrópróbaszerű helyszíni ellenőrzésnél rajtakapják – közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az idén a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői elsősorban az éves ellenőrzési terv alapján fogják ellenőrizni a termelőknél a technológiai vizsgálatoknál a deflektor meglétét, illetve használatát. Ezen kívül a felügyelők akár a szántóföldeken, vetés közben is ellenőrizhetik a termelőket a tavaszi munkáknál.

Az idénymunkásoknak is jár az emelt elhelyezkedési juttatás

2018. november 05. 10:31
Az idénymunkát vállaló közfoglalkoztatottaknak is jár majd a megduplázott elhelyezkedési juttatás, ha sikeresen helyezkednek el a versenyszférában.