Nagyot zuhantak júliusban az élelmiszerárak globálisan
Parmezán készül egy olasz sajtüzemben. Fotó: ©FAO/ Alessia Pierdomenico
Az összesített júliusi árindex 3,7%-ot esett az előző hónaphoz képest (168,8 pontra). Ezzel megtört a 2018-ban tapasztalt folyamatosan emelkedő tendencia; ilyen mértékű csökkenésre nem volt példa tavalyi év vége óta.
A FAO élelmiszerár-indexe hónapról hónapra követi a nemzetközi piacokon legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását.
A tejtermékek indexe esett a legnagyobbat, 6,6 %-ot, ezen belül is a vaj és sajtfélék ára zuhant leginkább, ezeket követik a teljes és sovány tejpor.
A cukorhoz – 6 %-os árcsökkenése után – három éve nem látott áron lehet hozzájutni, amit két fontos cukortermelő ország, India és Thaiföld jobb termelési kilátásaival magyaráznak a szakértők. Az áresést visszavette azonban, hogy a világ legnagyobb cukorgyártója és exportőre, Brazília esetében alacsonyabb kibácsátást várnak.
A FAO gabonaár index 3,6%-ot esett a júniusi értékekhez képest, és ezzel a tavaly ilyenkor szint alá süllyedt. A búza, a kukorica és a rizs kereskedelmi jegyzései mind csökkentek, bár előbbi kettő valamelyest visszaerősödött július végére.
A növényi olajok árindexében is csökkenés észlelhető (2,9 %) – a tendencia hat egymást követő hónapja tart, és a mutató elérte a 2016 január óta mért legalacsonyabb szintjét. Ez nagy részben annak az eredménye, hogy gyengélkedik a szójabab piaca, erősen befolyásolva a Kína és az Egyesült Államok között kialakult kereskedelmi vita által.
A repceolaj ezzel szemben erősödött a hónapban, amit a biodízel-gyártók generálta nagyobb kereslet és az Európai Unió negatívabb termelési kiáltásai eredményeztek.
A FAO hús árindexe 1,9 %-ot csökkent a júniusi értékéhez képest, viszont a hónap végére megfordult az irány a brazil kamionsofőrök sztrájkja miatt, ami megdrágította a marhahús exportját.
otpagrar.hu