Nincs vége a drágulásnak: egyre drágábbak az élelmiszerek

2021. május 07. 07:55
Az idén áprilisban 2014 májusa óta a legmagasabb szintre nőttek a világpiaci élelmiszerárak, amelyek már a tizenegyedik egymást követő hónapban emelkedtek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete számításai szerint.
Nincs vége a drágulásnak: egyre drágábbak az élelmiszerek

Az áprilisi árindex 120,9 pont lett, 1,7 százalékkal (2,4 ponttal) magasabb a márciusinál, különösen a cukor drágult a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

 

Áprilisban a legjelentősebben, 3,9 százalékkal a cukor drágult havi összevetésben, és ezzel a cukor ára már 60 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Áprilisban a cukor drágulásához hozzájárult, hogy a szükségesnél lassabban halad a betakarítás Brazíliában, és fagy károsította a cukorrépát Franciaországban, mindezek pedig felerősítették azokat a várakozásokat, hogy hiány lehet cukorból a globális piacon.

Áprilisban 1,8 százalékkal nőtt a növényi olaj árindexe, részben azokra az aggodalmakra, hogy a nagy pálmaolaj-exportáló országok termelésnövekedése elmaradhat a várttól. A pálmaolaj már 11. hónapja drágult áprilisban. A hústermékek ára 1,7 százalékkal nőtt márciushoz képest, már a hetedik hónapban jegyeztek fel növekedést.

A szemestermények árindexe havi összevetésben 1,2 százalékkal emelkedett áprilisban. Márciusban még 1,7 százalékkal csökkent, ami akkor héthavi folyamatos növekedésnek vetett véget. Áprilisban a szemestermények árindexe 26 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Áprilisban a kukorica árindexe 5,7 százalékkal nőtt, már 66,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A tejtermékek árindexe 1,2 százalékkal emelkedett áprilisban, amit elsősorban a vaj, a sajt és a tejpor drágulása okozott. Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.

www.piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak szerveznek fejlesztő programokat

2019. szeptember 05. 11:23
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága „FEJLŐDJÜNK EGYÜTT!” címmel szemléletformáló üzemlátogatásokat szervez az élelmiszeripari vállalkozások számára. Első alkalommal az Eisberg cégcsoport magyarországi üzemének működésébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

Komoly fejlesztés előtt a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is

2021. április 06. 08:25
A biogazdálkodás és a bioélelmiszerek előállítása jelentősen hozzájárul a magyar agrárium növekedéséhez és fejlődéséhez – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Biopont Kft. ügyvezetőjével történt megbeszélést követően.