Nincs vége a drágulásnak: egyre drágábbak az élelmiszerek

2021. május 07. 07:55
Az idén áprilisban 2014 májusa óta a legmagasabb szintre nőttek a világpiaci élelmiszerárak, amelyek már a tizenegyedik egymást követő hónapban emelkedtek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete számításai szerint.
Nincs vége a drágulásnak: egyre drágábbak az élelmiszerek

Az áprilisi árindex 120,9 pont lett, 1,7 százalékkal (2,4 ponttal) magasabb a márciusinál, különösen a cukor drágult a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

 

Áprilisban a legjelentősebben, 3,9 százalékkal a cukor drágult havi összevetésben, és ezzel a cukor ára már 60 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Áprilisban a cukor drágulásához hozzájárult, hogy a szükségesnél lassabban halad a betakarítás Brazíliában, és fagy károsította a cukorrépát Franciaországban, mindezek pedig felerősítették azokat a várakozásokat, hogy hiány lehet cukorból a globális piacon.

Áprilisban 1,8 százalékkal nőtt a növényi olaj árindexe, részben azokra az aggodalmakra, hogy a nagy pálmaolaj-exportáló országok termelésnövekedése elmaradhat a várttól. A pálmaolaj már 11. hónapja drágult áprilisban. A hústermékek ára 1,7 százalékkal nőtt márciushoz képest, már a hetedik hónapban jegyeztek fel növekedést.

A szemestermények árindexe havi összevetésben 1,2 százalékkal emelkedett áprilisban. Márciusban még 1,7 százalékkal csökkent, ami akkor héthavi folyamatos növekedésnek vetett véget. Áprilisban a szemestermények árindexe 26 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Áprilisban a kukorica árindexe 5,7 százalékkal nőtt, már 66,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A tejtermékek árindexe 1,2 százalékkal emelkedett áprilisban, amit elsősorban a vaj, a sajt és a tejpor drágulása okozott. Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.

www.piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Félmilliárdos vidékfejlesztési támogatásból épült tejfeldolgozó üzem Mágocson

2019. szeptember 12. 08:35
A vidékfejlesztési politika stratégiai célja az agrárgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének fejlesztése, egyúttal a vidéki munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés a mezőgazdaságban. Emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok, mint például az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás támogatásai kerültek előtérbe.

Bejgli-katasztrófa 2020: ennyivel kerül most többe az ünnepi menü, mint 10 éve

2020. december 11. 10:04
Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum számításai szerint, a dió és a mák éves átlagára 10 év leforgása alatt több mint 100 (!) százalékkal emelkedett. De mi a helyzet a ponttyal vagy a töltött káposztába való hússal? Azért hogy ezt kiderítsük, hivatalos statisztikákból számoltuk ki, mennyit kellett összesen kifizetni 5 nélkülözhetetlen karácsonyi alapanyagért 2010-ben, 2015-ben, és most, 2020-ban.