100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program

2023. október 06. 14:26
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot és foglalkoztatófüzeteket adott át Magyarország idei Zöldség- Gyümölcs Hősének, Petrilla Csabának, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola történelem-földrajz szakos tanárának, illetve az iskola diákjainak.
100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program
„A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat célja az, hogy ilyen példaértékű projekteket és elkötelezett embereket kutasson fel és mutasson be, mint amilyen a Gloriett Zöld Közösség program és vezetője, Petrilla Csaba” – fogalmazott köszöntőjében dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke.
Hozzátette, külön öröm látni, hogy az iskolakert gondozásában a gyerekek mellett az iskola pedagógusai és a szülők is aktívan részt vesznek. Így egész családok ismerkedhetnek meg a zöldségek és gyümölcsök termelésének folyamataival, külső-belső tulajdonságaikkal, illetve fogyasztásuk pozitív hatásaival. Ez nagyon fontos, mert hazánkban az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogasztás nem éri el az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi átlagos 40 dkg minimum értéket, valamint az éves uniós átlagtól is elmarad, különösen a 6-18 éves korosztály és a gyermeket nevelő családok tekintetében.
 
A gyerekek figyelmét Mártonffy Béla arra hívta fel az átadón, hogy az egészség megőrzésében, a betegségek elkerülésében az immunrendszernek hatalmas szerepe van, aminek optimális működését zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával tudják leginkább segíteni. A zöldségek és a gyümölcsök ugyanis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal – ráadásul nagyon finomak is.
 
A fővárosi sportiskolában a szülők bevonásával zöldségeskertet és gyümölcsöst alakítottak ki, amelyben a gyerekek a kerti folyamatokat sajátíthatják el, az ültetéstől a gondozáson át egészen a zöldségek, gyümölcsök leszedéséig, felhasználásáig. Az iskolakert és a környezettudatos nevelés az iskola életének egyik meghatározó eleme lett, ezért megalapították a Gloriett Zöld Közösség programot, amelynek megálmodója és egyik motorja Petrilla Csaba, az idei Zöldség-Gyümölcs Hős.
 
„A veteményeskert és a gyümölcsös is nagyszerű lehetőség a fővárosi gyerekek számára, hogy felfedezzék a különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és azok legfontosabb ismérveit. A fiúk megtanulják az ásást, a kapálást, a karózást, vagyis a nehezebb kerti munkákat, míg a lányok inkább az ültetéssel foglalkoznak, vagy megismerik a zöldségek, gyümölcsök tárolhatóságát, felhasználhatóságát. A kerteknek köszönhetően diákjaink a természettudományos órákon megfoghatják, megszagolhatják, sőt meg is kóstolhatják az aktuális tananyagot: a saját maguk termelte zöldségeket és a gyümölcsöket” – mesélte a tanár úr, aki hangsúlyozta, mindez az iskola, a kollégák és a szülők együttműködése nélkül nem valósulhatna meg.
 
A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatról
 
A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már harmadik alkalommal.
A Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hőse címmel olyan személyek elismerése a cél, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez, elkötelezetten tesznek azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival, széles körű felhasználási lehetőségeivel.
 
forrás: agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Hazánk megtiltotta 25 mezőgazdasági termékkör importját Ukrajnából

2023. április 19. 11:51
Meg kell védeni a magyar mezőgazdaság érdekeit.
 
A kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében szerdai hatállyal (mától) átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek – közölte a kedden megjelent kormányrendelet kapcsán Nagy István agrárminiszter.
 

Új biocímke Németországban

2023. április 25. 09:07
Arany, ezüst, bronz – a közétkeztetés és az éttermek biorészlegének új logója azt mutatja, hogy a vásárolt áruk mekkora része származik környezetbarát mezőgazdaságból. E célból új oktatási és ellenőrzési rendszert kell még létrehozni.