Turizmus - vendéglátás

Sztrájkok zavarhatnak be karácsony előtt a Heathrow-n és a Eurostarnál

2022. december 05. 11:34
Sztrájkok zavarhatnak be karácsony előtt a Heathrow-n és a Eurostarnál
A Heathrow repülőtéren, a járataival Londont Párizzsal és Brüsszellel összekötő Eurostar vasúttársaságnál és a brit belföldi vonatokon is várhatók sztrájkok karácsony előtt.
December 16-tól kezdődően 72 órán keresztül készül sztrájkolni a földi kiszolgáló személyzet egy része a Heathrow repülőtéren az érintett szakszervezet tájékoztatása szerint.

Karácsonyváró programok hazánk csodálatos kastélyaiban

2022. december 02. 11:34
Karácsonyváró programok hazánk csodálatos kastélyaiban
Adventi rendezvényeknek ad otthont több úrilak 2022 decemberében.
Az ünnepi, meghitt programoknak kivételes helyszínt biztosítanak a kastélyok, melyek többsége – az elmúlt időszakban – megújult és ismét régi pompájában tündököl.
 
Különleges koncertek, rendhagyó tárlatvezetések, családi programok – hogy csak néhányat említsünk az adventi rendezvények közül. De érkezik a Mikulás is, sőt, mézeskalács, vagy épp forralt bor illata is körbelengi a régmúlt időket idéző épületek.
 

Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

2022. december 02. 10:43
Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon
Geresdlakon, Baranya megyében már 15 éve minden adventkor elkészítik a falu látképét mézeskalácsból. Ez idén se történt másképp, azonban most egy kis csavar is belekerült: egy Ukrajnából menekülő család az elhagyott házukat és új otthonukat is megformázta, a béke jeleként.
Geresdlak miniatűr mézeskalács másában megtalálhatóak a házak, a hivatalok, a bolt és a templomok is, amiket életképekkel egészítenek ki, hogy igazán élethű legyen – számolt be róla a Pécs Aktuál.
 

UNESCO kulturális örökség lett a lipicai lótenyésztés és a magyar vonós zenekari hagyományok

2022. december 02. 10:36
UNESCO kulturális örökség lett a lipicai lótenyésztés és a magyar vonós zenekari hagyományok
A magyar vonós zenekari hagyomány és a lipicai lótenyésztés is felkerült az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) szellemi kulturális örökség listájára a világszervezet 17. ülésszakán.
Az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze. A listára kerülésről az egyes országok felterjesztései alapján a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága dönt, amelynek tizenhetedik ülésszakát november 28. és december 3. között Marokkó fővárosában, Rabatban rendezik meg – tájékoztatta szerkesztőségünket a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága.

Hidrogénüzemű, környezetbarát hajtómű az Airbustól

2022. december 02. 10:30
Hidrogénüzemű, környezetbarát hajtómű az Airbustól
Az Airbus az évtized közepe felé kezdi meg az üzemanyagcellás hajtómű-rendszer földi és repülési tesztelését. A kísérletekre a ZEROe nevű, a kísérletek bemutatását szolgáló tesztgéppel kerül sor.
 
Az A380 MSN1 típusú, az új hidrogéntechnológiákat tesztelő repülőgépet jelenleg úgy alakítják át, hogy a folyékony hidrogéntartályokat és a hozzájuk tartozó elosztórendszereket is hordozhassa - tájékoztatott az Airbus.

Mesebeli helyszínként ismét filmvásznon a turai kastély

2022. december 01. 10:34
Mesebeli helyszínként ismét filmvásznon a turai kastély
Nemzetközi filmes produkciót forgattak a BOTANIQ Turai Kastélyban: a 2022-ben mozikba kerülő, John Travolta lánya, Ella Bleu Travolta főszereplésével készülő Get Lost című film több jelenetének is a teljeskörűen rekonstruált kastély adott otthont.
A Get Lost egy valóságos mesevilágba kalauzolja majd el a nézőket, ahol a film főhőse találja magát, miközben elhunyt édesanyja hamvait igyekszik visszaszerezni. A mesébe illő kastélyszállóban vették fel a film több jelenetét is, így a Dior nagykövetként is ismert Sasha Luss által megformált egyik főszereplő otthonaként többek között a különleges formájú Pálmaházat, és a kerti tóval és rózsákkal díszített kastélyparkot is láthatják majd a nézők visszaköszönni a filmes alkotásban.

Rekordszámú látogatót fogadtak kastélyaink és váraink idén nyáron

2022. december 01. 10:30
Rekordszámú látogatót fogadtak kastélyaink és váraink idén nyáron
A tavaly nyári számokat közel megduplázva, májustól augusztus végéig több mint 310 ezren látogatták meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. műemléki helyszíneit – közölte Glázer Tamás ügyvezető igazgató.
Fotó: Tavaly decemberben adták át a felújított bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttest és parkját
 
A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram koordinációjában a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által folyamatosan újulnak meg a kastélyok és várak Magyarországon. Az összesen 30 projekthelyszínből 14-et a NÖF maga is üzemeltet.

Megújult Tatán a Kőfaragó-ház

2022. december 01. 10:14
Megújult Tatán a Kőfaragó-ház
A házban kiállításon mutatják be a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítottak ki. Helyet kapott még az épületben egy kávépörkölő- és egy fazekasműhely, valamint egy kisebb vendéglátóegység.
A város polgármestere, Michl József tájékoztatása szerint a ház felújítása egy nagyobb fejlesztés része, amelyre 518 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást kapott az önkormányzat, ötven millió forintos önrész mellett.

ÉLŐ NÖVÉNYEK REZGÉSEI ÁLTAL KELTETT ZENE SZÓL KÉT BUDAI VILLAMOSMEGÁLLÓBAN

2022. november 30. 10:37
ÉLŐ NÖVÉNYEK REZGÉSEI ÁLTAL KELTETT ZENE SZÓL KÉT BUDAI VILLAMOSMEGÁLLÓBAN
Különleges, zenélő installációkat találunk a Széna- és Szent Gellért téren, ha leszállunk a villamosokról, vagy éppen várakozunk egyre. A hátunk mögé nézve egy növényekkel beültetett megállót találunk, fűvel bevont "kanapéval", és egy kis üvegkalitkával, amiben egy médialejátszó található.
 
Ebből pedig olyan zene szól, amit egy úgynevezett szonifikációs technológiával generálnak, a növények biorezgéseit felhasználva. 

Új zenélő út épült, egy népdalt játszik az autósoknak – videó

2022. november 30. 10:14
Új zenélő út épült, egy népdalt játszik az autósoknak – videó
Hétfőn átadták Magyarország második zenélő útját a Szerencsig négysávossá váló 37-es főút fejlesztésének részeként.
A Gesztely és Szerencs között épülő 18,9 kilométernyi új gyorsforgalmi út a Kaposvárra vezető 67-es úthoz hasonlóan szintén zenél. A Magyar Építők által készített videón az is kiderül, hogy milyen dallamot játszik az 513 méteres szakasz, amennyiben pontosan 80 kilométer/órás sebességgel haladunk Szerencs felé a 37-es úton.
«123»