Turizmus - vendéglátás

Érkezik a Boglya Feszt, a Tisza-tavi öko-művészeti fesztivál

2023. május 26. 14:39
Érkezik a Boglya Feszt, a Tisza-tavi öko-művészeti fesztivál
Öt település, tucatnyi zenés előadó, falusi és közösségi programok, valamint számos helyi mesterség bemutatkozása várja a fiatalokat és a családokat a Tisza-tó partján első ízben megrendezésre kerülő Boglya Feszten 2023. június 23-25. között.
 
Idén először rendezik meg a Boglya Fesztet, amellyel egy olyan fesztivált álmodtak meg a Tisza vidékén, ahová a fiatalok szívesen kiszakadnak a nagyvárosok forgatagából, és ahová a családok is bátran eljöhetnek. A fesztivál helyszínének öt település ad otthont: Tiszadorogma, Egyek, Ároktő, Tiszabábolna és Tiszavalk – tájékoztatták lapunkat a szervezők.
 

Karbantartják a tihanyi Őrtorony-kilátót

2023. május 25. 13:52
Karbantartják a tihanyi Őrtorony-kilátót
A Bakonyerdő Zrt. közösségi oldalán közölte, hogy az elkövetkezendő napokban lezárják a tihanyi Őrtorony-kilátót a karbantartási munkák idejére.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

2023. május 24. 14:07
A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat
A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a Budapesten megrendezett díjátadón.
 
Pesti István séf az elmúlt években bizonyította: nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. A Platán formáció 2021-ben megnyílt egysége, a Platán Gourmet konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gondolkodásmódot képvisel.

Természeti és kulturális értékeket őriznek a Bakonyi és Balaton-felvidéki erdők

2023. május 23. 18:11
Természeti és kulturális értékeket őriznek a Bakonyi és Balaton-felvidéki erdők
A Bakonyerdő Zrt. erdeinek kétharmada különböző szintű természetvédelmi oltalom alatt áll.
 
A Bakonyerdő Zrt. három vármegyében, nagyjából 63 ezer hektáron végez gazdálkodási tevékenységet a Bakony, a Balaton-felvidék, illetve a Keszthelyi-hegység területén. Hazánk egyik legváltozatosabb és legértékesebb régiójában az elmúlt öt évben erdőtelepítésekkel igyekezték növelni az ország erdővel borított területét. Ezt 150 ezer hektáron tették meg.

Átadták az M3-as metró Lehel és a Nagyvárad téri állomásait

2023. május 22. 14:55
Átadták az M3-as metró Lehel és a Nagyvárad téri állomásait
Átadták ma délelőtt a 3-as metró Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, amelyek kora délután kapcsolódnak be az utasforgalomba. Ezzel befejeződött a metróvonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója.
 
Az utolsóként felújított állomások átadásán, a 3-as metróvonal rekonstrukciójának záróeseményén, a Nagyvárad téri állomáson Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt mondta: a beruházás nemcsak Budapestnek és Magyarországnak, hanem az Európai Unió (EU) számára is fontos. A felújítással a kormány, a főváros és az EU együttműködése kézzelfoghatóan is testet öltött, jelentette ki, hozzáfűzve: bízik abban, hogy a jövőben, az uniós források megérkezésével, több ilyen együttműködésnek adhatnak majd teret.

A nyugalom szigete Zalában

2023. május 16. 18:51
A nyugalom szigete Zalában
Túl a hegyháton, völgyben elterülő erdők ölelésében fekszik a kicsiny zalai zsákfalu, Obornak. Kiesik a forgalomból, és így télen még visszafogottabb. A nyugalom szigete, ám az itteni csönd nem nyomasztó, inkább feloldódik benne az ember. A település egyetlen fő utcájának utolsó portája után vadászház bújik meg a fák között, árulkodóan felcsillanó ablakai szinte hívogatnak.
A környező fenyők tisztelegve, a házigazdák meleg szívvel fogadják a Zalaerdő Zrt. régi vágású, patinás vadászházába és turistaszállására érkezőket, és mivel előre bejelentkeztünk, a konyha finom fogásaiból is ízelítőt kaptunk.

Már 300 ezernél is több vármegye- és országbérletet vásároltak

2023. május 15. 12:58
Már 300 ezernél is több vármegye- és országbérletet vásároltak
Meghaladta a 300 ezret az eladatott vármegye- és országbérletek száma. Az eladások 16 százaléka a MÁV appon keresztül zajlott. Az offline jegyváltást figyelembe véve Pest vármegyében Vácott, míg vidéken Debrecenben, Miskolcon, Székesfehérváron, Pécsett és Győrben vették a legtöbb bérletet.
Az elővételi online árusítás április 24-i elindítása óta csaknem 304 ezer újfajta bérletet vásároltak. Ebből közel 220 ezer az eladott vármegyebérletek száma; a legtöbbet, 53 ezret Pest vármegyére váltották. A képzeletbeli eladási toplistán Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye követi. Az eddigi számok alapján egyébként a mindössze 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlet a legnépszerűbb, eddig mintegy 68 ezer darab kelt el– közölte a MÁV-START.

Kamillatenger - virágba borultak a dél-alföldi szikes puszták

2023. május 15. 12:21
Kamillatenger - virágba borultak a dél-alföldi szikes puszták
A tavaszi esők kedveztek a vegetációnak, így a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin május elejére sokszínű, látványos virágmezők alakultak ki. A kamilla különösen nagy területeket borít be.
 
Tavaly a csapadékhiány miatt ritkább volt a növényzet és nyíltabb, felszakadozottabb felületek is kialakultak. A szárazabb viszonyoknak meghatározó szerepe volt abban, hogy idén milyen növények kerültek előtérbe. Ilyen például a kamilla, amely most az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben van jelen a szikeseken.

Apadni kezdett a Balaton, de aztán...

2023. május 15. 12:15
Apadni kezdett a Balaton, de aztán...
Az elmúlt héten csökkent a Balaton vízállása, már csak 110 centit mértek. Hétfő reggelre azonban változott a helyzet.
 
Május 10-én elkezdett apadni a Balaton, öt napig 110 centin stagnált a vízmérce, hogy hétfő reggelre két centivel emelkedjen. 112 centit mutatnak a legfrissebb adatok.

Jön az ezerjó napja, keresd a matricát, ahol megkóstolhatod a hungarikumot!

2023. május 12. 14:12
Jön az ezerjó napja, keresd a matricát, ahol megkóstolhatod a hungarikumot!
A május 16-ai Nemzetközi Ezerjó Nap harmadik alkalommal hívja fel a figyelmet erre a ritka magyar szőlőfajtára. A matricával jelölt lelőhelyeken nemcsak ezen a napon, hanem egész májusban érdemes keresni az ezerjókat.
 
Az Ezerjó Napot móri borászok összefogása hívta életre, az ország egyik legkisebb borvidékének termelői ugyanis hisznek ebben a kevéssé ismert, egyedi és sokoldalú szőlőfajtában, amelyből készülhet könnyed, frissítő fehérbor, izgalmas pezsgő, és hordóban akár nagy borrá is érhet.
 
«12345678910...»