Turizmus - vendéglátás

Bezár a miskolctapolcai Barlangfürdő, de száraz lábbal bejárható

2023. január 27. 19:41
Bezár a miskolctapolcai Barlangfürdő, de száraz lábbal bejárható
A Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. sem telefonos, sem írásos megkeresésünkre nem adott konkrét választ arra a kérdésünkre, hogy január 9-től vajon csak a szokásos éves karbantartás kezdődik, vagy meghatározatlan időre bezárják a fürdőt. Információt végül a polgármesteri hivatal szóvivője, Szántó Rita szolgáltatott, aki e-mailben a következőket írta a Turizmus.com-nak: „Vendégeink teljes biztonsága érdekében évről évre ellenőrizzük és javítjuk a barlangi rész sziklafalazatát, mely idő alatt a fürdő zárva tart. A karbantartás 2023. január 9-től 25-ig tart, az Aquaterápia gyógyászati szolgáltatásai január 9.és 22. között szünetelnek".
 

Lélegzetelállító luxuskabinok nyílnak a norvég fjordok fölött

2023. január 26. 13:55
Lélegzetelállító luxuskabinok nyílnak a norvég fjordok fölött
A Norvégia délnyugati részén, Rogaland megyében fekvő Lysefjord fölött különleges szálláshely nyílik február elsején. A The Boulder három új luxuskabinnal várja a vendégeket, akik úgy érezhetik majd magukat, mintha lebegnének a fjordok felett.
Különleges kialakításával és a Lysefjord fölötti egészen elképesztő elhelyezkedésével a The Bolder Norvégia egyik legkülönlegesebb szálláshelye lesz. A Snøhetta építésziroda által tervezett három új faház már készen áll a vendégek fogadására, az első szerencsés látogatók február 1-től vehetik igénybe a szálláshelyeket.

Lezárult a Népliget tájépítészeti ötletpályázata

2023. január 25. 13:35
Lezárult a Népliget tájépítészeti ötletpályázata
Lezárult a Népliget tájépítészeti ötletpályázata, összesen tizenhat pályamű érkezett.
Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta, a zsűri hamarosan értékeli a pályaműveket, de a budapestiek véleményére is számítanak, a pályázatokhoz kapcsolódóan szavazást is indítanak majd.
 
A cél, hogy az egyik legelhanyagoltabb állapotban lévő parkunkat újragondoljuk úgy, hogy közben megóvjuk a természeti értékeit és megtartsuk parkjellegét – fogalmazott.

Elektronikus fizetést vezetnek be 2024-től a horvát autópályákon

2023. január 25. 13:30
Elektronikus fizetést vezetnek be 2024-től a horvát autópályákon
Horvátország legkorábban 2024 végén áll át az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszerre - közölte a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztérium, miután kedden közvitára bocsátotta a tervezetet.
Az új elektronikus autópálya-díjfizetési rendszer kizárja a készpénzfizetést, és kötelezővé teszi az elektronikus készülékek, úgynevezett fedélzeti egységek használatát a gépjárművekben, amely így lehetővé teszi a forgalom szabad áramlását anélkül, hogy meg kellene állni útdíjfizetés miatt - olvasható a közleményben.

Újjászületik az omladozó Meszleny-kastély Velencén

2023. január 23. 12:39
Újjászületik az omladozó Meszleny-kastély Velencén
Kulturális központot alakítanak ki a Velencén található, romos Meszleny-kastélyból. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány az épület külső-belső helyreállítására tett közzé felhívást a közbeszerzes.hu-n.
A rendkívül rossz állapotban lévő, U alakú épület állagmegóvása 2021 őszén már elkezdődött. A cél az volt, hogy megszüntessék az életveszélyes állapotot és a tető teljes rekonstrukcióját végrehajtsák – írja a magyarepitok.hu.

Eladták a 2008 óta üresen álló parádfürdői kastélyt

2023. január 23. 12:36
Eladták a 2008 óta üresen álló parádfürdői kastélyt
Hosszú elhagyatottság után gazdája lett a parádfürdői kastélynak. Az ingatlan kikiáltási ára 176,5 millió forint volt, az új tulajdonosnak ennél valamivel olcsóbban sikerült hozzájutnia.
Parádfürdő egyik legszebb épülete hosszú évek óta aludta Csipkerózsika-álmát. A kastély a Tarna patak völgyében, a jobb parton emelkedő dombhát tetején épült. Kikiáltási ára 176,5 millió forint volt – írja a heol.hu.
 
Mudriczki József, Parád polgármestere közölte, hogy tudomása szerint 170 millió forintért kelt el az épület, de egyéb információ megosztására nem jogosult.

Kulturális és területfejlesztési dimenziója is van a programsorozatnak

2023. január 23. 12:29
Kulturális és területfejlesztési dimenziója is van a programsorozatnak
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat kulturális és területfejlesztési dimenzióját egyaránt fontosnak nevezte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szombaton Veszprémben, sajtótájékoztatón.
 
A miniszter szerint abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség együtt vesz részt az események lebonyolításában, az EKF-programnak regionális és területfejlesztési dimenziója is van.
 

Havazás: több utat is lezártak a Mátrában

2023. január 20. 12:32
Havazás: több utat is lezártak a Mátrában
A Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullott. A Magyar Közút lezárja a Kékestetőre vezető utakat, mert balesetveszélyesek.
 
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott Heves vármegyében is. A Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullott - közölte a Magyar Közút.

Új kilátóból csodálhatjuk a tájat a Balatonon

2023. január 19. 10:15
Új kilátóból csodálhatjuk a tájat a Balatonon
A felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók.
 
A Balatonberény gyöngyszemének számító Csicsergő-félszigeten átadták a település új kilátóját, a Madárlest. A kivitelezése tavaly történt, december óta a közönség számára látogatható – írja a csodalatosbalaton.hu.
 

Itt a kétezer maszkossal érkező mohácsi busójárás forgatókönyve

2023. január 18. 13:04
Itt a kétezer maszkossal érkező mohácsi busójárás forgatókönyve
Száznegyvennél is több programmal várja február 16-tól a hatnapos busójárás a mohácsiakat és a városba látogatókat. Idén csaknem kétezren be is öltöznek a mohácsi télűzésen.
A hatnapos (február 16–21.) rendezvény programok többsége ingyenes lesz. A várostól mintegy négyszáz népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kap engedélyt árusításra – írja a Bama.hu.
 
Évről évre egyre többen érkeznek a busójárásra, ezért igyekeznek úgy szervezni a programokat, hogy elkerüljék a nagy tömeget egy-egy helyszínen. Ezért a Széchenyi tér, a Deák tér és a Busóudvar mellett a Szerb templom és a Selyemgyár udvarán is felállítottak szabadtéri színpadot, ahol a többi helyszínhez hasonlóan LED-falon is lehet követni az eseményeket. Újdonság, hogy idén már a piacon is tartanak rendezvényeket.