Érdekvédelem + gondoskodás

Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál

2023. március 24. 12:56
Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál
Legalább 910 elpusztult delfint mosott partra Franciaországban az Atlanti-óceán idén télen, jelentette március közepén a oceanográfiai intézet.
 
Csak a jelentést megelőző héten több, mint 400 példányt találtak a partokon, mely példátlanul nagy mennyiségnek számít - írta a La Rochelle városában található Pelagis oceanográfiai obszervatórium egy jelentésben. Hozzátették, hogy ezek a számok még nem véglegesek.
Az eddigi vizsgálatok alapján a legtöbb partra mosott delfin már több nappal, egyes esetekben több héttel ezelőtt pusztult el. A sérüléseik pedig egybevágnak azokkal, melyet a halászhálók, vagy más halászathoz használt eszközök, illetve a maguk a halászhajók okoznak
- írja a Phys.org.

Márciusban vesd el a kaprot! Nem csak finom, a kertedben is sokat segít!

2023. március 24. 12:38
Márciusban vesd el a kaprot! Nem csak finom, a kertedben is sokat segít!
A kapor nem csak az ételeinket fűszerezi meg, de kiváló rovarűző is.
 
Márciusban jön el a kapor vetésének ideje. Nem árt hát résen lenni, és gondoskodni róla, hogy elegendő kapor teremjen a kertünkben, hiszen nagy bajban leszünk majd a kovászos uborka vagy a tök szezonban.
 
Ráadásul a kapor nem csak finom és egészséges, de még a rovarok egy részét is képes távol tartani tőlünk a kertünkben.

Egy hét maradt: mi lesz a megújulóenergia-szektor sorsa Magyarországon?

2023. március 24. 11:46
Egy hét maradt: mi lesz a megújulóenergia-szektor sorsa Magyarországon?
A magyar kormánynak már csak egy hete maradt a korlátozások feloldására.
 
Nehéz terep a megújulóknak
A háborús helyzet nyomán kialakuló nemzetközi folyamatok az elmúlt időszakban sok helyütt a zöldenergia felé fordították a döntéshozók figyelmét, megfigyelhető egy trend, mely szerint a legtöbben megújuló energiaforrásokkal igyekeznek helyettesíteni a környezetszennyező szenet, olajat és gázt - írta meg a qubit. Magyarországon ugyanakkor nem a megújuló energiaforrások állnak a fejlesztések középpontjában.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

2023. március 22. 13:39
Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön
A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?
A PM2,5 a jó levegőminőség egyik mutatója és a közegészségügyi kockázat egyik mutatója. A WHO 2021-ben határértéket állapított meg a levegőben lévő PM2,5 mennyiségére, amely nem befolyásolja károsan az egészséget, amit 5 mikrogramm/köbméter értékben határoztak meg.
 
Kiderült, hogy 2019-ben a világon szinte egyetlen helyen sem mutattak ki ilyen értékeket.

Műanyagkrízis: sikerült végre megoldást találni?

2023. március 22. 12:59
Műanyagkrízis: sikerült végre megoldást találni?
Még nincs minden veszve. Van megoldás a műanyagkrízisre.
 
A világ felelőtlen műanyaghasználata a vizeinkre, így a tavainkra, folyóinkra, tengereinkre, valamint óceánjainkra van a legnagyobb hatással. Évente ugyanis nagyjából 14 millió tonna műanyagot juttatunk az óceánokba, ezzel pedig folyamatosan mérgezzük az élővilágunkat.
 
A műanyag okozza az egyik legnagyobb környezeti szennyezést
A modern világban, ahol milliárdok jutnak hozzá, amihez csak akarnak, a műanyag okozza a legnagyobb problémát. A helyzet nagyon súlyos, viszont egyáltalán nem tűnik visszafordíthatatlannak - írja Ifj. Chickán Attila blogja alapján a Greendex.

Jelentős vízszennyezést okoznak a mérgező anyagokkal teli WC-papírok

2023. március 22. 12:54
Jelentős vízszennyezést okoznak a mérgező anyagokkal teli WC-papírok
Egy új kutatásból kiderült, hogy már a WC-papírok sem biztonságosak.
 
A legújabb kutatások szerint a vécéken leöblített és a szennyvíztelepekre juttatott hulladékok jelentősen szennyezik a környezetet, ezzel együtt a vizeinket.
Az egész Földön ez a helyzet
Egy új kutatás bebizonyítja, hogy a világon kapható WC-papírok PFAS-t és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak. A PFAS örök vegyi anyagok több ezer vegyületből álló csoportja, amik a természetben nem tudnak lebomlani - írja a Guardian.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

2023. március 21. 11:18
Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek
Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

2023. március 20. 10:42
A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez
Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.
Bár egészségünk sorsát nem tudjuk teljes mértékben befolyásolni, tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy bizonyos élelmiszerek összefüggésbe hozhatók az agy egészségének javításával. (Ez fordítva is igaz; bizonyos ételeket összefüggésbe hoztak a kognitív hanyatlással és a demencia magasabb kockázatával.)

Győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

2023. március 20. 10:14
Győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák
Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.
 
Tízezer vidéki farmer mozdult meg, mire pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB)jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson

Kiszórhatjuk a fahamut a kertben?

2023. március 17. 16:02
Kiszórhatjuk a fahamut a kertben?
Káliumot, magnéziumot, foszfort, meszet és különböző nyomelemeket is tartalmaz, viszont figyelni kell lúgosító tulajdonságára is.
 
Sokan fűtenek fával, így sok háztartásban keletkezik fahamu, aminek a hasznosítására számos lehetőség van. A tapasztalatok szerint vitathatatlan a talajdúsító és a kártevőriasztó hatása.
«12345678910...»