Érdekvédelem + gondoskodás

Franciaországban újabb általános sztrájk várható

2023. január 27. 19:33
Franciaországban újabb általános sztrájk várható
Franciaországban újabb általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek a január 31. körüli napokra, ami a légi, a vasúti és a városi tömegközlekedésre is hatással lehet.
A mozdonyvezetők ráadásul egyhetes sztrájkot tartanak, január 26. és február 2. között. A Crisis24 értesülései szerint a légiforgalmi irányítók január 30. és február 1. között terveznek sztrájkolni, a repülőterek és a síliftek személyzete január 31-én, és ezen a napon számos más szektor dolgozói is csatlakoznak a sztrájkhoz.

Duplájára nő a munkába járás kedvezményes költségtérítése

2023. január 26. 13:50
Duplájára nő a munkába járás kedvezményes költségtérítése
Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a köztévében.
Hozzátette: hetekkel korábban a szakszervezetek kezdeményezték a változtatást, így a döntést örömmel fogadták.
 

Új ösztöndíjakkal támogatja a jövő generációt a MATE

2023. január 26. 12:50
Új ösztöndíjakkal támogatja a jövő generációt a MATE
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem folyamatosan bővíti ösztöndíjlehetőségeit annak érdekében, hogy minél több támogatást nyújtson a leginkább tehetséges hallgatók részére.
 
A következő félévtől a hallgatók a Talentis Agro Zrt., a Viresol Kft., a Gallicoop Zrt. és a KALL Ingredients Kft. havi 50.000 forintos ösztöndíját is elnyerhetik.
 

A kiszámítható rezsikiadások érdekében újabb intézmények dönthetnek az októberig rögzített földgázárak mellett

2023. január 26. 11:31
A kiszámítható rezsikiadások érdekében újabb intézmények dönthetnek az októberig rögzített földgázárak mellett
Az Energiaügyi Minisztérium (EM) közölte hogy az állami, önkormányzati és egyházi intézmények a korábbi döntés alapján péntek éjféli határidővel választhatnak a jelenlegi szerződésük szerinti árindexált helyett rögzített árakat.
 
A kormány a kezdeményezés kedvező fogadtatása miatt szélesebb körre terjeszti ki a lehetőséget, amellyel így például az alapítványi fenntartású egyetemek is élhetnek. A rögzített földgázköltségek márciustól szeptember végéig könnyíthetik meg az érintettek gazdálkodását, garantálhatják zavartalan működésüket, és kiszámíthatóbbá teszik rezsikiadásaikat.

Olaszországban megkezdődött a benzinkutasok sztrájkja

2023. január 25. 12:45
Olaszországban megkezdődött a benzinkutasok sztrájkja
Az olaszországi üzemanyag-állomások egy része huszonnégy, mások negyvennyolc órán át tartanak zárva a kedd este megkezdődött sztrájk miatt, melyet a benzinkutak üzemeltetői a kormány energiapolitikájával szemben hirdettek meg.
 
A városokban kedd este héttől, az autósztrádákon este tíz órától indult a sztrájk, amely egyes kutaknál szerda estig, másoknál csütörtök estig tart.

Tavaszig még lehet pályázni munkahelyi képzések támogatására

2023. január 25. 12:43
Tavaszig még lehet pályázni munkahelyi képzések támogatására
A kérelmeket a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2023. április 30. napjáig lehet benyújtani.
 
A GINOP Plusz program keretében továbbadott támogatást nyújtanak a munkahelyi képzések megvalósításához. A kérelmeket az állami foglalkoztatási szervként eljáró kormányhivatalhoz benyújtani - írja a nak.hu a tájékoztatójában.
 

Sztrájk a TAP-nál és a spanyol repülőtereken

2023. január 24. 14:26
Sztrájk a TAP-nál és a spanyol repülőtereken
A TAP Air Portugal kabinszemélyzete és a spanyol légiforgalmi irányítók is sztrájkokat jelentettek be az elkövetkező napokra-hetekre.
Hétnapos sztrájkba kezd a jövő héten a TAP Air Portugal kabinszemélyzete – írja az fvw.de a dpa híre alapján.
 

Sztrájk miatt nem üzemel szerdán a berlini repülőtér

2023. január 24. 14:24
Sztrájk miatt nem üzemel szerdán a berlini repülőtér
Január 25-én, szerdán sztrájk miatt nem fogad és nem indít utasszállító repülőgépeket a berlini Willy Brandt nemzetközi repülőtér.
Figyelmeztető sztrájk miatt január 25-én, szerdán nem fogad és nem indít utasszállító repülőgépeket a berlini Willy Brandt nemzetközi repülőtér (BER) – írta meg többek között a német főváros hivatalos portálja.

Felmérés: az infláció győzött a fizetésemelkedéssel szemben

2023. január 23. 12:14
Felmérés: az infláció győzött a fizetésemelkedéssel szemben
A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére tavaly a negyedik negyedévben 13,1 százalékkal 1630 forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A középvezetők körében 9,2 százalékos volt az átlagbérek éves növekedése.
 
A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder közel hétezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs jelentős eltérés, ez az érték 1500-1650 forint közötti sávban mozog - írta az Infostart. Egyedül Közép-Magyarország és a főváros ugrik ki a mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága 2100 forint feletti.

Megemelték a nyelvvizsga díjához nyújtott támogatást

2023. január 20. 12:27
Megemelték a nyelvvizsga díjához nyújtott támogatást
A korábbi 50 ezer forintról 58 ezer forintra emelkedett januártól az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott kormányzati támogatás - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.
 
Nagy-Vargha Zsófia a fiatalok támogatását szolgáló intézkedésekről elmondta, az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén megszűnik a korhatár. Ugyanez igaz a fiatalok jogosítványszerzésének támogatására is - folytatta, hozzátéve: a sikeres KRESZ vizsga díját 25 ezer forintos értékhatárig visszafizetik a húsz év alattiaknak, de aki kisgyermekkel van otthon - legyen szó akár egy gyeden lévő nagyszülőről - korhatár nélkül élhet a támogatási formával.