Élelmiszeripar

Egyre kevesebbet vásárolnak a boltokban a magyarok

2022. december 05. 10:46
Egyre kevesebbet vásárolnak a boltokban a magyarok
Októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4%-kal elmaradt az előző havi szinttől, ezzel folytatódott a cikkcakkos, összességében stagnáló trend. Ezt a képet ugyanakkor nagyon rontja, hogy az üzemanyagforgalmat leszámítva a kiskereskedelmi volumen már elmarad az egy évvel ezelőttitől.
 

Csányi Attila: hiány nem lesz, de nőhet a kereslet a gyengébb minőségű élelmiszerek iránt

2022. december 02. 09:37
Csányi Attila: hiány nem lesz, de nőhet a kereslet a gyengébb minőségű élelmiszerek iránt
A következő időszakban nem várható élelmiszerhiány Magyarországon, de nőni fog a kereslet a gyengébb minőségű élelmiszerek iránt - mondta Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián. Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, Farkas Sándor után felszólaló szakember beszélt arról is, hogy az élelmiszerárstopok kivezetésére már 2023 első negyedévének végére sor kerülhet, és a következő évek nagy feladata az öntözött területek növelése, az állattartó telepek fejlesztése és a Közös Agrárpolitikának való megfelelés kell, hogy legyen.

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

2022. december 01. 10:05
Békés megyében is megjelent a madárinfluenza
Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.
 

Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

2022. december 01. 09:31
Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
 
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók! 

Ivóvíz: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

2022. november 29. 10:50
Ivóvíz: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz
A magyar fiatalok több mint háromnegyede szerint kifogyunk majd az ivóvízből, harmaduk szerint ráadásul ez hamarosan bekövetkezhet - derül ki a Bayer Barometer 2022 felmérésből. A felmérés azt is megvizsgálta, hogyan viszonyulnak az egészség megőrzéséhez a hazai fiatalok és kiderült, hogy a válaszadók közel kétharmadának van a telefonján valamilyen egészséggel, testmozgással, étrenddel és kalóriák számlálásával kapcsolatos alkalmazás.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázatára figyelmeztet a NÉBIH

2022. november 28. 12:58
Magas aflatoxin-szennyezés kockázatára figyelmeztet a NÉBIH
Országos célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
 

AZ ÜNNEPI IDŐSZAKBAN SEM LESZ HIÁNY MAGYAR SERTÉSHÚSBÓL

2022. november 23. 17:45
AZ ÜNNEPI IDŐSZAKBAN SEM LESZ HIÁNY MAGYAR SERTÉSHÚSBÓL
Az ünnepi időszakban sem lesz hiány kiváló minőségű magyar disznóhúsból, a sertéstartók pedig a legnehezebb időkben is számíthatnak a kormány támogatására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányának sajtóeseményén.

Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon

2022. november 22. 14:37
Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon
Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben - derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A szakértők szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.

KULCSSZEREPBEN AZ ÉLELMISZERIPAR ÉS A KERESKEDELEM

2022. november 21. 10:13
KULCSSZEREPBEN AZ ÉLELMISZERIPAR ÉS A KERESKEDELEM
Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban.

A zsírégető articsóka

2022. november 18. 11:05
A zsírégető articsóka
Sokan – főként a gyerekek – azt gondolják, hogy az articsóka valamilyen madár. Nos, egy olyan növényről van szó, amely az egyik legcsodálatosabb zsírégető és anyagcserejavító a szervezetünk számára. Az articsóka természetes, vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epekiválasztást határozottan serkenti.
 
«12»