Élelmiszeripar

FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.

2023. január 27. 18:08
FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
 
Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén – írták.

Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő

2023. január 26. 12:38
Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő
Meg kell állítani a beporzók számának csökkenését.
 
A méhek és más beporzók számára az EU végrehajtó szerve olyan útvonalakat határozott meg, amelyeken élelem és menedék után kutatva zavartalanul röpülhetnek Európa-szerte - írta meg a napi.hu
 
Meg akarják menteni a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól
A Reuters szerint jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti.

Magyarország élelmiszerellátása biztosított

2023. január 24. 14:08
Magyarország élelmiszerellátása biztosított
Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Nagy István agrárminiszter elmondta: tavaly több mint kétmillió tonnányi búzát és kukoricát exportált az ország a háborús helyzet ellenére.
 
Emlékeztetett, hogy mivel Magyarország élelmiszerellátása biztosított, ezért a kormány kivezeti a gabonára és az olajosnövényekre bevezetett export bejelentési rendszert.
Hozzátette, ezt azért kellett bevezetni tavaly márciusban, mert tartani lehetett attól, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt a magyar gabona gyorsan kiáramlik az országból.

A január ásza: a görögszéna - ízletes, és hasznos szupertáplálék

2023. január 24. 14:01
A január ásza: a görögszéna - ízletes, és hasznos szupertáplálék
Január az életmódváltások elkezdésének (és sokaknál egyben befejezésének) a hónapja. Előbbiben segíthet bennünket egy nagyszerű növény a görögszéna, aminek magja fűszer, de tea is készíthető belőle, sőt mikrozöldnek nevelve is ízletes, és hasznos szupertáplálék.
 
Rómában a gladiátorok is fogyasztották, hiszen remek tápanyagforrás. Cukorbetegség esetén kifejezetten ajánlott, ugyanis lassítja a cukor felszívódását.

Meglepő összehasonlítás a magyar boltokban kapható tésztákról

2023. január 24. 13:50
Meglepő összehasonlítás a magyar boltokban kapható tésztákról
Elképesztően megdrágultak a tésztafélék Magyarországon, míg az EU-s átlag az áremelkedést tekintve 22 százalék, addig hazánkban 70 százalékra tehető. Sok kérdést felvethet az is, hogy miközben Magyarországon az egy kilós Barilla tészta több mint 2000 forint, addig Olaszországban és Franciaországban 600-800 forintba kerül, ugyanakkor ezt a több mint két-háromszoros árkülönbséget nehéz megindokolni. 

Egyre több ukrán liszt van Magyarországon: ezzel lesznek tele a boltok a jövőben?

2023. január 24. 13:45
Egyre több ukrán liszt van Magyarországon: ezzel lesznek tele a boltok a jövőben?
A liszt az egyik legfontosabb alapélelmiszerek egyike, éppen ezért is aggasztó, ami hazákban történik vele. Jelenleg ugyanis alig lehet exportról beszélni, ellenben áramlik be a külföldi, főleg ukrán búza. Ezek a búzák viszont jóval gyengébbek, mint a hazai, arról nem beszélve, hogy a behozott lisztek java része nem érik el a megfelelő minőséget sem. Az ársapka az amúgy sem rózsás helyzetet tovább rontja, összességében pedig elmondható, hogy kemény időszak elé néznek az ágazat szereplői, ezért 2023 az átrendeződés éve lesz.
 
A liszt a búza árát követi, így - nem meglepő módon - ha a búza drágul, a liszt is. Tavaly körülbelül 50%-os áremelkedés ment végbe, újabb drágulásra azonban nem kell számítani a vásárlóknak.

Különleges trappistasajtot fejlesztettek Kaposváron

2023. január 23. 12:21
Különleges trappistasajtot fejlesztettek Kaposváron
Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult, 1,8 milliárd forintos projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek – tájékoztatott közleményében a MATE.
 
„A magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább” a három évig tartó, döntő részben európai uniós pályázati forrásból megvalósult programban – idézi az MTI Szommerné Egyed Lindát, a Fino-Food Kft. ügyvezetőjét.

A méz bizalmi termék

2023. január 19. 13:50
A méz bizalmi termék
A jó méz a lehető legnagyobb odafigyeléssel készül, tiszta, finom és nem utolsó sorban megbízható helyről származik, fogalmaz Dienes Attila, aki a Vas megyei Hegyfalun méhészkedik, immár negyven esztendeje.
 
– Nem mondhatom, hogy túl nagy állományom volna, hiszen összesen nyolcvan családdal rendelkezem, de éppen elég munkát adnak. Ez a tevékenység a világ egyik legcsodálatosabbja – fogalmazott. – Már fiatal koromban megszerettem a méhészkedést, és azóta is úgy vagyok vele, mint az induláskor: a szakma minden egyes mozzanatát imádom. Az ember nem tudja megköszönni a méheknek a szorgalmas és kitartó munkát, amit végeznek, csak értékelni tudja.
A kis lények olyan terméket állítanak elő, amilyet senki más nem tud. Engem teljesen elvarázsolnak.

Pórul járhat aki ilyen élelmiszereket akar most venni: sok helyen üresek a polcok

2023. január 18. 12:38
Pórul járhat aki ilyen élelmiszereket akar most venni: sok helyen üresek a polcok
Hiába a készletezési rendelet, és kellene már a boltoknak kétszer annyit tartani az árstopos élelmiszerekből, továbbra is hiány van bizonyos termékekből a boltok egy részében. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség titkára az RTL Híradóban azt mondta, nem egyértelmű a rendelet, és ezért egyelőre nem duplázták meg a készleteket az üzletek.

Bővül az állateledel-gyár Bükön

2023. január 16. 13:15
Bővül az állateledel-gyár Bükön
A Nestlé Hungária Kft. 140 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházással 250 új munkahelyet hoz létre büki telephelyén - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.
A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy
 
a svájci tulajdonosi hátterű vállalat állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja Magyarországon van, ahol a fejlesztés nyomán 30 százalékkal fog bővülni a termelés,
a jelenlegi 90 százalékos exportarány pedig 95 százalék fölé nő a várakozások szerint.