Élelmiszeripar

Ezzel a szuper egészséges növénnyel Magyarország látja el fél Európát

2023. március 24. 11:59
Ezzel a szuper egészséges növénnyel Magyarország látja el fél Európát
Az elképesztő mennyiségben megtermelt torma csaknem 90 százaléka exportra kerül.
 
A magyar torma keresett külföldön, a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik.
A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
 
A torma hazánkban őshonos növény
Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.

Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.

Rovarfehérjék: életbe lépett az új szabályozás a magyar boltokban

2023. március 24. 11:26
Rovarfehérjék: életbe lépett az új szabályozás a magyar boltokban
Az Agrárminisztérium a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét.
 
Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!" kifejezést, és azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni, jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.
 
A miniszter hangsúlyozta, a kormány a szigorú termékjelölési és elkülönítési szabállyal is szeretné védeni a magyar fogyasztókat a Brüsszel által az EU-ban engedélyezett rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerektől.

Újabb pandémia a láthatáron: van okunk az aggodalomra?

2023. március 21. 12:48
Újabb pandémia a láthatáron: van okunk az aggodalomra?
A vakcinagyártók is készülnek. Az Európai Bizottság már két beszerzési szerződést is kötött.
 
Továbbra sem csillapodik Európában a madárinfluenza járvány, az újabb fertőzések egyre nagyobb számban a tengeri madarak, főként a sirályok között terjednek. A magas patogenitású vírustörzset azonban emlősökben is kimutatták, ami egyre jobban aggasztja a szakembereket. Bár a vírus pillanatnyilag a lakosságra nem jelent veszélyt, de ez bármikor megváltozhat.

Férfias szakma, mégis egész jól megy

2023. március 21. 11:26
Férfias szakma, mégis egész jól megy
A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.
„Kelj fel Lázár” kiabálással ébresztjük a 130 kilogrammos átlagsúlyú sertésállományt az utolsó reggelükön. Hónapok óta nem láttam ilyen szép állatokat – jegyzi meg a kamion sofőrje. Igaza van, hibátlanok.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

2023. március 20. 10:27
Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele
Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.
A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.
 

Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában

2023. március 20. 10:06
Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában
Néhány zöldségnél a 30-40 százalékos az áremelkedés.
 
Az európai zöldségellátás oroszlánrészét biztosító dél-spanyolországi termőhelyeken a szokatlanul hideg februári időjárás erősen visszavetette, és ennek hatására a spanyol beszállítók többek között paradicsomból, paprikából és uborkából a korábbi mennyiségeknek csak mintegy felét tudták biztosítani – írja a freshplaza.com.

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

2023. március 17. 13:23
Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke
A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.
Felkai Beáta Olga kiemelte, az emberek több mint 70%-a megbízik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkájában, melynek színvonalát stabilnak tartják. A megszolgált bizalmat támasztja alá a 11 éve megalakult szervezet 2022-es rövid eredményösszefoglalója is.

Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében

2023. március 17. 12:36
Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében
A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.
Nobilis Márton közölte, országosan mintegy tízezer főző- és tálalókonyhán 1,5-2 millió ember napi étkezését biztosítják. A közétkeztetésre fordított keret 2010 óta megháromszorozódott, idén 100 milliárd forint.

Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés

2023. március 16. 11:43
Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés
Japán tudósok egy olyan egészségvédő vegyületet fedeztek fel a barnar izsben, amely más élelmiszerben nem található meg.
A világon több mint 100 országban termesztenek rizst, és Kínában fogyasztják a legtöbbet belőle. Ázsia többi részén is fő élelmiszernek számít, a fogyasztása meghaladja az évi 100 kg/fő/év mennyiséget. Az étkezések központjában elsősorban a fehér rizs áll. Az az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre elterjedtebb a barna rizs is, amely jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, ha a diétához adjuk hozzá, segít a testsúly és a koleszterinszint csökkentésében, valamint gyulladások megszüntetésében.
«12345678910...»