Mezőgazdaság - erdőgazdálkodás

,,Tanuljunk egymástól” program

2022. december 05. 11:29
,,Tanuljunk egymástól” program
A Hechta Kft. az elmúlt időben egyre több videófilmet készített főleg az Amalgerol®, Magyarország egyik első növény- és talajkondicionáló készítményével kapcsolatos termelői tapasztalatokról. Ezek a filmek olyan sikert arattak, hogy a vállalat egyéb termékeiről is újabb felvételek láthattak napvilágot. A folyamat közben kiderült, hogy a termelők nem csak a készítményekkel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg, hanem beszélnek technológiák sikerességéről, megoldásokról, így a filmek akár oktatóanyagnak is tekinthetők. A tapasztalatokra alapozva kezdődött meg az ötlet kiterjesztése és a ,,Tanuljunk egymástól” program életre hívása.

Már elérhető a KAP kalkulátor a 2023–2027-es támogatási időszakra

2022. december 05. 11:09
Már elérhető a KAP kalkulátor a 2023–2027-es támogatási időszakra
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara KAP kalkulátorával minden érdeklődő kiszámíthatja a termeléstől független támogatások, valamint a termeléshez kötött támogatások várható összegét.

A tél hírnöke – a csodálatos hósármány!

2022. december 05. 10:23
A tél hírnöke – a csodálatos hósármány!
A hósármányt a tél hírnökének is szokták nevezni a Kárpát-medencében, mivel általában akkor tűnik fel ezen a területen, amikor már javában zajlik a tél, mostani cikkünkben ezt a csodálatos madarat mutatjuk be nektek! 

Tanuljunk egymástól! No-Till közelről

2022. december 05. 10:09
Tanuljunk egymástól! No-Till közelről
Egyre többet és többet hall mindenki arról, hogy a változó körülményekhez az agráriumban is alkalmazkodni kell, hisz nem biztos, hogy mindig a korábban bevált szokások, tradíciók hozzák a várt eredményeket. Bár van olyan közmondásunk, hogy „A járt utat járatlanért ne hagyd el”, de van olyan is, hogy „Aki mer, az nyer”. Igen döntse el mindenki, melyikben hisz, melyik a számára döntő. Mindemellett érdemes áttekinteni az egyre több váltani kívánó gazdálkodó tapasztalatait, ajánlásait, esetileg aggályait.

Ők lettek 2022-ben a magyar agrárium legjobbjai - Fotókon a győztesek

2022. december 02. 10:06
Ők lettek 2022-ben a magyar agrárium legjobbjai - Fotókon a győztesek
Idén is díjazta a Portfolio Csoport a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az év legfontosabb agráreseményén, az Agrárszektor 2022 Konferencián ebben az évben is kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött Az év női agrárvállalkozójáról, Az év fiatal agrárszakemberéről, Az év kertészetéről, Az év állattenyésztőjéről, Az év növénytermelőjéről, Az év agrárinnovációjáról, Az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. Emellett idén először a Zsűri különdíja is átadásra került. 

Fontos híreket közölt az Államkincstár a támogatásokról: ez minden gazdát érint

2022. december 02. 09:56
Fontos híreket közölt az Államkincstár a támogatásokról: ez minden gazdát érint
2022-ben a magyar gazdák 51571 kárbejelentést nyújtottak be, ebből 47975-et az aszály okozta károk miatt - mondta el Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A szakember beszámolt arról is, hogy az egyes jogcímeken mennyi támogatáshoz juthattak, illetve juthatnak idén az ágazati szereplők, valamint beszélt arról is, hogy hogyan folytatódnak a kifizetések 2023-ban és melyek a kincstár támogatásfolyósítással kapcsolatos újabb tervei.

Ez 2023 nagy kihívása: 500 milliárd forint forgótőke hiányzik az agráriumból

2022. december 02. 09:51
Ez 2023 nagy kihívása: 500 milliárd forint forgótőke hiányzik az agráriumból
A magyar gazdákat számos negatív hatás érte idén, és nem lehet elmenni amellett sem, hogy a mezőgazdaság forgóeszközigénye magas, ugyanakkor legalább 500-600 milliárd forintnyi forgóeszközhitel hiányzik az agráriumból. Ezt pedig pótolni kellene - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferenciáján. A szakemberek az agrárfinanszírozás helyzetéről, a hitelkeresletről és a hitelkínálatról, a szektor jövő évi kilátásairól és agrármoratóriumról is beszéltek.
"2023 nagy kihívása: 500 milliárd forint forgótőke hiányzik az ágazatból - Ki fogja pótolni?" - címmel tartott előadást Hollósi Dávid, az MKB és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. A szakember előadásában kiemelte, a mezőgazdaság forgóeszközigénye magas, a mezőgazdaságból legalább 500-600 milliárd forintnyi forgóeszközhitel hiányzik, ezt kellene pótolni - írja a Portfolio. Kifejtette, hogy 2019 óta a termeléshez szükséges alapanyagárak jelentősen, drasztikusan emelkedtek, és jelenleg a bankok magas kamatokkal tudnak dolgozni.

Farkas Sándor: tragédia, régen elkéstünk az öntözés fejlesztésével

2022. december 02. 09:40
Farkas Sándor: tragédia, régen elkéstünk az öntözés fejlesztésével
Nagyon sokakat foglalkoztat Magyarországon jelenleg az öntözésfejlesztés kérdésköre, de régen elkéstünk ezzel - mondta el Farkas Sándor, az Agrárminiszter miniszterhelyettese a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon. Kiemelte, az 1800-as években az Alföldön történt Tisza szabályozásának érezzük most a negatív hatásait, ma már olyan mélyen van a talajban a nedvesség, hogy a növények gyökere alig tudja elérni, ezért rengeteg területen megkerülhetetlen a víz visszatartása, illetve a vízgazdálkodás. A miniszterhelyettes a konferencián többek között arról is beszélt, hogy 2023 után a vidékfejlesztési támogatások között meghatározóak lesznek azok a támogatási formák, amelyek segíteni hivatottak a mezőgazdasági termelők alkalmazkodását a körülményekhez.
 

Elkezdődött az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia

2022. december 02. 09:33
Elkezdődött az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia
Elkezdődött Siófokon az év egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye, a Portfolio Csoport Agrárszektor 2022 Konferencia. A Portfolio Csoport idén tizedik alkalommal rendezi meg az év egyik csúcseseményének számító két napos konferenciát, ahol rekordszámú, 1200 résztvevő várható a siófoki helyszínen.

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend

2022. december 01. 09:34
Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.
 
A feltételrendszer és az eljárásrend módosítása a kompetens szakmai szervezetek visszajelzései és javaslatai figyelembevételével történt. Változott például az agrometeorológiai ismeretekkel rendelkező képző személy végzettségére vonatkozó feltétel, valamint több helyen megtörtént a követelmények pontosítása. A 2023. január 1-jén életbe lépő változás a korábban lezárult és a folyamatban lévő eljárásokat nem érinti.
«12345»