114 éve született Jacques-Yves Cousteau, francia tengerkutató

2024. június 11. 12:58
114 éve született Jacques-Yves Cousteau, francia tengerkutató, akinek a könnyűbúvárkodás elterjedését köszönhetjük.
Francia tengerkutató, felfedező, természettudós és filmkészítő. Technikai fejlesztéseivel és folyamatos filmes munkájával bárki számára elérhetővé és népszerűvé tette a könnyűbúvárkodást.
114 éve született Jacques-Yves Cousteau, francia tengerkutató
Katonai tanulmányainak befejezése után a haditengerészet víz alatti tanulmányokkal foglalkozó kutatócsoportját vezette. A katonai célú fejlesztések eredményeként nevéhez kötődik a könnyűbúvár-légzőkészülék kifejlesztése.
Aki hangot adott a csendnek – 111 éve született Cousteau kapitány - Retro  Magazin
Leszerelése után egy korábbi aknaszedő hajót átalakított oceanográfiai kutatóhajóvá, amelyet Calypso néven ismert meg a világ. Népszerűségét természetfilmjeinek széleskörű ismertsége okozta és tudományos munkásságának elismeréséül a Francia Akadémia tagjává fogadta. Franciaországban le commandant Cousteau-nak, (Cousteau parancsnoknak) nevezik, de a világ más területein inkább Jacques Cousteau-ként vagy Cousteau kapitányként emlegetik.
Cousteau kapitány, a tengerek legendás felfedezője | Érdekes Világ
Számos könyvet írt, mint például a Csend világa (1953) és a Jacques Cousteau Óceánjának Világa. Róla is készült négy könyv James Dugan-Undersea : Cousteau kapitány története (1957), Roger King-Jacques Cousteau és a tenger alatti világ (2000), John Bankston-Jacques-Yves Cousteau: Az ő története a tengerben (2002) és Kathleen Olmstead-Jacques Cousteau: Élet a tengerben (2008).
 
Dokumentumfilmek készítésében is sikeres volt. A Calypso fedélzetén több mint 100 filmet készített. 1931-ben készült első tengeralatti felvételén tengeri teknőst örökített meg.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Több száz milliárd forintos foglalkoztatási programot indít a kormány

2024. február 08. 14:48
Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a munkaerőpiaci aktivitás növelését 2030-ig , a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását.

Egy magyar tacsi a legkisebb mentőkutya Törökországban

2023. február 13. 12:30
Az ország legkisebb mentőkutyája Smile, a kis tacskó is fáradhatatlanul dolgozott a romok között. Smile a szolnoki Életjel mentőcsapat tagja: ők hat szakemberrel és négy kutyával érkeztek a helyszínre.
A kis tacsi már tizenhárom éve segíti gazdája, Turi László és a szolnoki Életjel Mentőcsoport munkáját - számolt be a veol.hu.