115 százalékkal drágult a sertészsír
2023. január 16. 10:19
         
      
	Egyetlen év alatt 115 százalékkal drágult a sertészsír a KSH friss adatai szerint. Eközben a fehér kenyér átlagára 100 százalékkal, kilónként 900 forintra emelkedett.
	Raskó György agrárközgazdász szerint a szegényebbek jobban megérzik az inflációt, mint a tehetősebbek. A szakértő hozzátette, hogy a sertéságazat az áremeléssel az árstop miatti veszteségeit hárítja át a vásárlókra. A zsírolvasztás különösen energiaigényes, a gyártók a korábbi többszörösét kénytelenek fizetni a gázért. Raskó György szerint a sertéscomb árának befagyasztása okozott árrobbanást – írja az RTL.
 
         
	Amint arról korábban már írtunk, az elmúlt évben az élelmiszerek ára átlagosan 40 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább
	a tojás (87,9 százalék),
	a kenyér (81,4 százalék),
	a tejtermékek (75,4 százalék),
	a sajt (74,7 százalék),
	a vaj és vajkrém (71,6 százalék),
	a száraztészta (58,6 százalék),
	a margarin (58,0 százalék),
	a péksütemények (54,7 százalék) és
	az édesipari lisztesáru (53,4 százalék) drágult.
	A termékcsoporton belül a cukor (11,8 százalék) és az étolaj (4,4 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben.
	forrás: agrotrend.hu
Kapcsolódó cikkek
Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val
2024. május 09. 14:14
            
         
	A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Viorel Gutu FAO főigazgató-helyettest.
               Hihetetlen, hogy mit készítenek a hagymahéjból
2024. október 25. 17:08
            
         
	Segít a romlandó élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbításában is.
	Az egyszerhasználatos műanyagok óriási problémát jelentenek világszerte, ezért egyre többen keresik a megoldást a csomagolások fenntartható alternatíváinak megtalálására.
 
            
            
 
               