115 százalékkal drágult a sertészsír

2023. január 16. 10:19
Egyetlen év alatt 115 százalékkal drágult a sertészsír a KSH friss adatai szerint. Eközben a fehér kenyér átlagára 100 százalékkal, kilónként 900 forintra emelkedett.
 
Raskó György agrárközgazdász szerint a szegényebbek jobban megérzik az inflációt, mint a tehetősebbek. A szakértő hozzátette, hogy a sertéságazat az áremeléssel az árstop miatti veszteségeit hárítja át a vásárlókra. A zsírolvasztás különösen energiaigényes, a gyártók a korábbi többszörösét kénytelenek fizetni a gázért. Raskó György szerint a sertéscomb árának befagyasztása okozott árrobbanást – írja az RTL.
115 százalékkal drágult a sertészsír
Amint arról korábban már írtunk, az elmúlt évben az élelmiszerek ára átlagosan 40 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább
 
a tojás (87,9 százalék),
a kenyér (81,4 százalék),
a tejtermékek (75,4 százalék),
a sajt (74,7 százalék),
a vaj és vajkrém (71,6 százalék),
a száraztészta (58,6 százalék),
a margarin (58,0 százalék),
a péksütemények (54,7 százalék) és
az édesipari lisztesáru (53,4 százalék) drágult.
 
A termékcsoporton belül a cukor (11,8 százalék) és az étolaj (4,4 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Hetek óta hiánycikk a piacon ez a zöldség, pedig az EU-ban nálunk termelik belőle a legtöbbet

2023. március 02. 13:56
Tél végi helyzetkép a zöldségekről: beszéljünk a cékláról, tormáról és zellerről.
 
Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint a Budapesti Nagybani Piacon bruttó termelői árak többnyire jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. 2023. 8. hetén csak a karalábé, a fekete retek, valamint a Granny Smith és a Jonagold almák ára alacsonyabb, mint 2022. 8. hetén. Ezen időszak alatt a legnagyobb drágulást a következő zöldségeknél mérték:
 

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.