11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és hízottbika-tartóknak

2023. szeptember 14. 16:01
Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása érdekében megteremtette a feltételeit annak, hogy a jövő hét folyamán az érintett 9600 gazdálkodó számára megérkezzen a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és hízottbika-tartóknak
Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a tavalyi és idei év hosszú ideje nem tapasztalt és váratlan nehézség elé állítja a magyar mezőgazdaság minden egyes ágazatát. A 2022-es történelmi léptékű aszályhelyzet, a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és az annak következményeként előállt termelési költség növekedés miatt a gazdálkodók komoly kihívásokkal néznek szembe. A kormányzat több intézkedést hozott annak érdekében, hogy segítse a termelők pénzügyi likviditásának biztosítását. Ide sorolható a hitelmoratórium, a kamatstop és az állattartók számára elérhető kamattámogatási lehetőség az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében – emelte ki Feldman Zsolt.
 
Kifejtette: a mostani újabb lépés segítségével  nemzeti tejtámogatás jogcímen 3600 tejtermelő részére 9,1 milliárd forintot, míg hízottbika jogcímen 6000 húsmarha tartónak 1,8 milliárd forintot fizetnek ki. A juttatások alapja a 2022. évben a gazdálkodók rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultságok, melyek referenciaéve a jövőbeli kifizetések esetében a mostani Közös Agrárpolitika reformja keretében e téren született uniós döntésnek köszönhetően frissítésre kerülnek. Az átmeneti nemzeti támogatások esetében az új bázisjogosultságokat a Magyar Államkincstár a mostani kifizetések teljesítését követően fogja megállapítani – tette hozzá.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt 100 év 10 leghalálosabbja közé tartozik a múlt heti földrengés

2023. február 17. 10:17
A becsült halálos áldozatok száma az AFP hírügynökség mai, február 17-i bejegyzése szerint továbbra is növekszik, a február 6-án Törökországot és Szíriát sújtó hatalmas földrengés az elmúlt 100 év 10 leghalálosabbja közé tartozik, mára több, mint 41 000 halottal.
 
Recep Tayyip Erdogan török elnök kedd este az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5900 halottról tudni.
Felszólalásában elmondta, hogy a sérültek közül 13 208-at továbbra is kórházban ápolnak. A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint 105 505-en sebesültek meg a múlt hétfői földrengések következtében.

Liga Szakszervezetek: idén várhatóan nőni fog a munkanélküliség

2024. január 10. 16:52
Mi az oka annak, hogy bár a foglalkoztatottság emelkedik, a munkanélküliség is nő? 2024. január 9-én az ATV Start vendége volt Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.