12 útvonalon várják az erdőszerető fiatalokat

2023. augusztus 02. 15:05
Évente százezer gyermeket fogadnak az állami erdőgazdaságok erdei iskolái, amelyek a hazai környezeti nevelés kiemelkedően fontos intézményei. Ugyancsak az erdőgazdaságok infrastruktúrájára alapoznak az Erdei Vándortáborok, ahol idén már 12 útvonalon várják az erdőszerető fiatalokat – mondta el Nagy István agrárminiszter a közösségi médiában közétett videójában.
 
12 útvonalon várják az erdőszerető fiatalokat
A tárcavezető kiemelte, az Országos Erdészeti Egyesület által minősített 36 hazai erdészeti erdei iskola a fenntarthatóságra nevelés legfontosabb intézményei közé tartozik. Az állami erdőgazdaságok közel negyven évvel ezelőtt elsőként létesítettek olyan intézményeket, ahol a személyes tapasztalatszerzés alkotja a természet szeretetére való nevelés lényegét - olvasható a kormany.hu cikkében.
 
A cégcsoport az elmúlt időszakban ökoturisztikai fejlesztései keretében a legtöbb erdei iskolát felújította.
Az erdei iskola regionális oktatási központként működik
Az erdei iskola regionális oktatási központként működik
 
Az erdei iskolák programjában alapvető követelmény, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek a gyerekek és a természet között. Éppen ezért a módszertanának az a lényege, hogy a fenntarthatóságot a gyakorlatban is megmutassák az erdőgazdálkodás példáin keresztül – hangsúlyozta a miniszter.
 
Nagy István kifejtette: számos sikeres kezdeményezés alapoz az állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrájára és az erdei iskolák tevékenységére. Ilyen az Erdei Vándortábor mozgalom, amely az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság kezdeményezésére indult 2017-ben azzal a céllal, hogy megismertesse az úgynevezett erdeivándor életérzést a fiatalokkal.
 
Hozzátette: mindennek a távlati célja, hogy ezúton is elősegítsék a környezettudatos szemlélet kialakítását a társadalomban.
 
A miniszter kitért arra is, hogy ma már 10 állami erdőgazdaság csatlakozott az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándortáborok megvalósításához, amelyekben idén több mint 5500 táborozó vesz részt, így már 28 ezerre emelkedett a programban résztvevő fiatalok száma.
 
Az agrárminiszter kiemelte az akkreditált Gyalogos Vándortábor vezetőképzés fontosságát, amelyet eddig 1529 pedagógus végzett el, akik nemcsak a nyári táborozások, hanem az iskolai képzés során is a természet szeretetére és tiszteletére nevelik a diákokat.
 
Nagy István videójában felhívta a figyelmet arra is, hogy az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is stratégiai kérdés. Erdők nélkül ugyanis minden értelemben szegényebbek lennénk. Éppen ezért gondoskodni kell erdeink fennmaradásáról és gyarapításáról, valamint erre kell tanítani a következő generációkat is, vagyis a szülőföld és a természet szeretetére – húzta alá a tárcavezető.
 
forrás: agrotrend.hu/kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A lengyel agrártárca egyik vezetője az ukrán agrárimport 20 évre szóló betiltását javasolja

2024. január 15. 13:20
Ezzel védené a lengyel gazdák és a mezőgazdaság érdekeit.
 
A biz.ligazakon.net/ru hírportál beszámolója szerint a lengyel agrárminiszter helyettese, Mihal Kolodziejczyk szerint az agrártermékek Ukrajnából való beáramlása hosszú távon a lengyel mezőgazdaságra óriási veszélyt jelenthet, amelyet Ukrajna EU-csatlakozása tovább fog növelni.

Így hatnak a városi növények az egészségre

2023. augusztus 11. 11:21
A városi kerteknek és zöldfelületeknek a lakosságra gyakorolt jótékony hatása fizikai, esztétikai, rekreációs és oktatási kérdéseket is érint. Az urbanizált területeken élők többsége hajlamos a természetes környezetet békésebbnek és pihentetőbbnek érzékelni, mint a városiakat. A park- és kertlátogatók számára a legjelentősebb értékek a tanulási élmény, a stresszoldás és a relaxáció, a jobb életminőség, valamint a hőkomfort érzete szélsőséges hőség esetén.