200 hajó várakozik a Panama csatornán

2023. augusztus 21. 14:51
A hétvégén a csapadék- és vízhiány a Panama-csatornán olyan súlyossá vált, hogy a hatóságok korlátozták az áthaladó hajók számát – naponta csak 32 hajó tud átkelni a korábbi 36 hajóhoz képest –, sőt átmenetileg le is zárták a csatornát, ez pedig komoly fennakadásokat eredményez a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalán – írja a Magyar Nemzet a Wall Street Journal nyomán.
200 hajó várakozik a Panama csatornán
A hírek szerint kétszáz teherhajó torlódott fel az évszázados szárazság miatt. A teherhajóknak nemcsak a várakozással és a megnövekedett költségekkel kell számolniuk – azok a hajók, amelyek elkerülnék a várakozást a 400 ezer dolláros útdíjon felül további 900 ezer dollár extra tarifát is meg kell fizetniük –, hanem az alacsonyabb vízmélység miatt a szállítmányukat is csökkenteniük kell. A dugó miatt több tíz milliárd dollár értékű áru akadhatott fent, ideértve olaj- és földgáztermékek, bútorok, elektronikai cikkek és élelmiszerek is – írja a lap.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg fabútor végzi égetőkben, vagy lerakókban

2023. június 08. 13:46
Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.
A lakossági felmérésben a válaszadók többsége (54,6 százaléka) jelezte, hogy selejtezett le bútort az elmúlt egy év során. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy a bútorokat újakra cserélték (32,7 százalék), a bútorok elöregedtek (31,9 százalék) vagy megsérültek (25,8 százalék) - közölte Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelőse.

Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál

2023. március 24. 12:56
Legalább 910 elpusztult delfint mosott partra Franciaországban az Atlanti-óceán idén télen, jelentette március közepén a oceanográfiai intézet.
 
Csak a jelentést megelőző héten több, mint 400 példányt találtak a partokon, mely példátlanul nagy mennyiségnek számít - írta a La Rochelle városában található Pelagis oceanográfiai obszervatórium egy jelentésben. Hozzátették, hogy ezek a számok még nem véglegesek.
Az eddigi vizsgálatok alapján a legtöbb partra mosott delfin már több nappal, egyes esetekben több héttel ezelőtt pusztult el. A sérüléseik pedig egybevágnak azokkal, melyet a halászhálók, vagy más halászathoz használt eszközök, illetve a maguk a halászhajók okoznak
- írja a Phys.org.