2020 - nehéz év volt az erdőgazdálkodásban is

2021. január 18. 09:25
A koronavírus-járvány gazdasági problémái erősen sújtották a hazai erdőgazdálkodókat is, a vállalkozások jó része szünetelteti a tevékenységét. Csongrád-Csanád megye sem kivétel.
2020 - nehéz év volt az erdőgazdálkodásban is

A válság az ágazat mélyebben gyökerező problémáira is rámutatott, ezek megoldásában próbál segíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tavalyi nehézségeket az erdőgazdálkodás ágazatában nem csak a járványhelyzet gazdasági hatása okozta, a felszínre kerülő problémák nagy része több évtizede ismert. Az elaprózott és elszigetelten dolgozó erdészeti - erdőgazdálkodó, kivitelező és szolgáltató - vállalkozásoknak az elmúlt években komoly nehézségeik voltak a munkaerőpiacon, majd a kitermelt faanyag értékesítésében is.

Ezek előbb-utóbb önmagukban is jelentős zavarokat okoztak volna, a járványhelyzet azonban még fel is erősítette, így a vállalkozások meghatározó része ma is szünetelteti a tevékenységét.

Ezzel együtt jelentősen romlott az ágazat versenyképessége, válságállósága, mindemellett az erdőgazdálkodáshoz jelentős közérdekű - környezetvédelmi, közjóléti - funkciók is társulnak.

 

A kamara vezetése, valamint az Erdő- és Vadgazdálkodási Országos Osztálya a számvetés mellett a kiútkeresésen is dolgozik, amit árnyal az, hogy a közelmúlt jogszabály-módosításai nyomán rövid időn belül az erdőgazdálkodás piaci szereplőinek szinte teljes köre vállalkozási vagy őstermelői formában fog dolgozni, azaz kamarai taggá válik. Ez korábban a magánerdő-gazdálkodók és szakirányítók körében csak esetleges volt.

 

A helyzet erdészeti vállalkozások megerősödéséig, várható tömörüléséig - azaz versenyképességük érdemi javulásáig - központi ágazatszervezési eszközökkel javítható.

 

A megváltozott lehetőségekből kiindulva átfogó jövőképet kell adni az ágazat egészének, a kamara 2021-ben az eddigieknél is szorosabb munkakapcsolatot kíván kiépíteni az erdészeti vállalkozásokkal, a szakmai szervezetekkel, az Agrárminisztériummal, valamint minden olyan szervezettel, amellyel együttműködve érdemben hozzá tud járulni az ágazat helyzetének javításához.

 

Mi mennyi a megyében?

 

Csongrád-Csanád megye nem igazán bővelkedik erdőkben, ezer lakosra csupán 95 hektár jut, ami kevesebb mint a fele az országos átlagnak. A KSH legutolsó adatai szerint a mi 40 ezer hektárunkból 25 gazdasági, 12 ezer pedig védelmi rendeltetésű erdő - az összes területnek a fele van magántulajdonban.

 

 

Forrás: Délmagyar / fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Szerves hulladékok felhasználása

2021. december 06. 09:07
Folytatódik a Farminar webinárium – A Holland Nagykövetség által szervezett Farminar 3 webinárium a Szerves hulladék felhasználás: Szemétből kincs címmel december 14-én kerül megrendezésre.

A szigetcsoport, ahol 50 országból élnek emberek

2020. július 28. 07:43
A hófedte hegycsúcsokat látják meg először a turisták a repülőgépek ablakából, amikor a norvég Spitzbergák szigetcsoportjához érnek, feltéve, ha az év azon felében utaznak, amikor a nap 24 órájában világos van. Az esztendő másik részében sötétség uralkodik a területen, és csak az északi fény ad némi világosságot, igaz, az rendre bámulatos látvány.