2020 - nehéz év volt az erdőgazdálkodásban is

2021. január 18. 09:25
A koronavírus-járvány gazdasági problémái erősen sújtották a hazai erdőgazdálkodókat is, a vállalkozások jó része szünetelteti a tevékenységét. Csongrád-Csanád megye sem kivétel.
2020 - nehéz év volt az erdőgazdálkodásban is

A válság az ágazat mélyebben gyökerező problémáira is rámutatott, ezek megoldásában próbál segíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tavalyi nehézségeket az erdőgazdálkodás ágazatában nem csak a járványhelyzet gazdasági hatása okozta, a felszínre kerülő problémák nagy része több évtizede ismert. Az elaprózott és elszigetelten dolgozó erdészeti - erdőgazdálkodó, kivitelező és szolgáltató - vállalkozásoknak az elmúlt években komoly nehézségeik voltak a munkaerőpiacon, majd a kitermelt faanyag értékesítésében is.

Ezek előbb-utóbb önmagukban is jelentős zavarokat okoztak volna, a járványhelyzet azonban még fel is erősítette, így a vállalkozások meghatározó része ma is szünetelteti a tevékenységét.

Ezzel együtt jelentősen romlott az ágazat versenyképessége, válságállósága, mindemellett az erdőgazdálkodáshoz jelentős közérdekű - környezetvédelmi, közjóléti - funkciók is társulnak.

 

A kamara vezetése, valamint az Erdő- és Vadgazdálkodási Országos Osztálya a számvetés mellett a kiútkeresésen is dolgozik, amit árnyal az, hogy a közelmúlt jogszabály-módosításai nyomán rövid időn belül az erdőgazdálkodás piaci szereplőinek szinte teljes köre vállalkozási vagy őstermelői formában fog dolgozni, azaz kamarai taggá válik. Ez korábban a magánerdő-gazdálkodók és szakirányítók körében csak esetleges volt.

 

A helyzet erdészeti vállalkozások megerősödéséig, várható tömörüléséig - azaz versenyképességük érdemi javulásáig - központi ágazatszervezési eszközökkel javítható.

 

A megváltozott lehetőségekből kiindulva átfogó jövőképet kell adni az ágazat egészének, a kamara 2021-ben az eddigieknél is szorosabb munkakapcsolatot kíván kiépíteni az erdészeti vállalkozásokkal, a szakmai szervezetekkel, az Agrárminisztériummal, valamint minden olyan szervezettel, amellyel együttműködve érdemben hozzá tud járulni az ágazat helyzetének javításához.

 

Mi mennyi a megyében?

 

Csongrád-Csanád megye nem igazán bővelkedik erdőkben, ezer lakosra csupán 95 hektár jut, ami kevesebb mint a fele az országos átlagnak. A KSH legutolsó adatai szerint a mi 40 ezer hektárunkból 25 gazdasági, 12 ezer pedig védelmi rendeltetésű erdő - az összes területnek a fele van magántulajdonban.

 

 

Forrás: Délmagyar / fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Felkészült az erdőgazdaság a hideg télre

2020. november 25. 09:45
Az enyhe őszies, sáros idő után hirtelen beköszöntött a hideg és a fagy. A változó időjárástól függetlenül biztonsággal ki tudjuk szolgálni a lakosságot és a partnereinket, sőt a legtöbb erdészetnél még száraz tüzelőanyag is van készleten - mondta Zay Zsolt, az EGERERDŐ Zrt. kereskedelmi vezetője.

CEPF: EU Erdőstratégiának az erdőtulajdonosok és gazdálkodók javára és velük kell készüljön

2021. február 05. 09:22
Február 3-án az erdészeti ágazatot képviselő legfőbb szervezetek találkoztak Janusz Wojciechowskival, az EU agrár biztosával, hogy megvitassák az ágazat növekvő aggályait azzal kapcsolatban, hogy az EU Zöld Megállapodásának végrehajtása miként kezeli jelenleg az erdészeti kérdéseket.